Türkiye’de koronavirüs önlemleri: Küçük hastaneler karantina hastanesine dönüştürülmeli

Yayın tarihi: 12 Mart 2020 Perşembe 11:40 am - Güncelleme: 12 Mart 2020 Perşembe 11:44 am

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Koronavirüs ile ilgili bir açıklama yaparak alınması gereken tedbirlere dikkat çekti. İzolasyon ve enfeksiyon odalarının bulunmasının önemini vurgulayan MMO, iklimlendirme tesisatlarında uygun düzenlemeler yapılması gerektiğini önerdi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından yaptıkları açıklamada “iklimlendirme ve atık su sistemleri” ile diğer teknik gerekliliklere dair önerilerini kamuoyuyla paylaştı.

Koronavirüs salgınında son durum: Hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 634’e yükseldi

İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ

Açıklamada, bazı hastanelerde izole odaların olduğunu ancak yeterli sayıda olmadığına dikkat çekerek, “Diğer yandan izole odaların iklimlendirme sistemlerinin nasıl tasarlanacağı ve yapımı çok önemli bir konudur. Dünyada sağlık kuruluşlarının mimarisi ve tasarım kriterleri olarak belirlenen temiz oda standartları, işletme şartları ve standart işletme prosedürleri, çapraz ve hava yoluyla hastalıkların bulaşmasını önlemek için yapının mimarisi ve havalandırmasına yönelik standartların uygulanıp uygulanmadığı mutlaka denetlenmeli, bakım ve periyodik kontrolleri tekniğine uygun olarak yapılmalıdır” uyarısında bulundu.

MMO enfeksiyon ve izolasyon odalarının öneminin altını çizdiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Corona virüsünün sadece hastanelerde yatan hastaları değil ayakta tedavi görenler, ziyaretçiler, refakatçiler ve hastane çalışanları için büyük tehlike yaratacağı bilinmektedir. Dolayısıyla bulaşıcı hastalık taşıdığı düşünülen hastaların izolasyonu için hastanelerin hasta, ziyaretçi, personel yoğunluğundan uzak alanlarında enfeksiyon odaları yada izolasyon odaları bulunması gerekli önlemler arasındadır.”

‘100-150 YATAKLI KÜÇÜK HASTANELER KARANTİNA HASTANELERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ’

Açıklamada bazı küçük hastanelerin karantina hastanelerine dönüştürülmesi önerisinde bulunan MMO “Önerimiz büyük hastaneler yerine, mevcut ve bazıları 100-150 yataklı olan küçük hastaneleri esas alarak enfeksiyonla mücadele amaçlı İzolasyon Hastaneleri (karantina hastaneleri) tasarlamak ya da mevcut hastanelerden bazılarını karantina hastaneleri haline dönüştürmektir. 100-150 yataklı bir hastanenin havalandırma ve iklimlendirme tesisini, komple negatif basınçta tutacak şekilde yeniden tasarlayıp, hızlı bir şekilde uygulaması yapılabilir” dedi.

Oda “Diğer yandan, Corona Virüsünün aynı zamanda dışkı ve idrar yoluyla bulaşma riski de gözetilerek atık suların özel havuzlarda bekletilip, yeni özel sistemlerle deşarj edilmesi gerekmektedir” uyarısında da bulundu.

Fahrettin Koca, koronavirüslü hastanın şehrini neden söylemediğini açıkladı

‘İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİN MUAYENELERİ TEKNİĞİNE UYGUN YAPILMALI’

MMO ayrıca iklimdirme sistemlerine de dikkat çektiği açıklamasında alınması gereken önlemlere ilişkin şunları söyledi:

“Diğer taraftan Corona Virüsünün hızlı yayıldığını dikkate alarak özellikle iklimlendirme tesisatıyla ilgili önlemlerin yaşamsal öneme sahip olduğunu belirtmek isteriz. Hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri, okullar, iş merkezleri, büyük ofisler, uçaklar, trenler gibi genel ve büyük hacimli mahallerin iklimlendirme tesisatlarında uygun düzenlemeler ve ayrıca bunların bakım ve periyodik muayeneleri tekniğine uygun olarak yapılmalıdır. Bu konuda hastaneler ve tüm sağlık merkezleri, ilgili kurum ve kuruluşlardan destek alarak gerekli iyileştirmeleri yapmalı; ayrıca hastanelerin bakım personeli ve ilgili bakım firmalarının elemanları uygulama konusunda eğitilmelidir. Odamız bu konuda ve hastanelerin, bütün tesislerin ve araçların hijyenik sistemleri için görev almaya ve teknik destek vermeye hazırdır.”