Nihayet geldi! İlk parti aşı Ankara’da! İşte iktidarın yol haritası

Yayın tarihi: 30 Aralık 2020 Çarşamba 7:02 am - Güncelleme: 30 Aralık 2020 Çarşamba 5:43 pm

Çin’den sipariş edilen koronavirüs aşısının ilk partisini taşıyan uçak, Ankara Esenboğa Havalimanı’na iniş yaptı. Bakanlık, aşıların Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu’na nakledildiğini duyurdu.

Koronavirüs salgınının önlenmesi için kullanılacak Çin üretimi aşıların 3 milyon dozluk ilk bölümü Ankara’ya ulaştı.

Türkiye’nin Çin’den ithal ettiği ve SinoVac firması tarafından üretilen CoronaVac isimli Covid-19 aşılarının ilk bölümünü taşıyan uçak, dün akşam Türkiye saati ile 19.50’de başkent Pekin’den havalandı. Aşılar, sabah saat 05.30 sıralarında Ankara’da Esenboğa Havalimanı’na ulaştı. 17 konteynerdeki toplam 3 milyon doz aşı havaalanında indirildikten sonra, 5 kamyon ve 2 TIR ile Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu’na taşınacak.

Uzmanlar Çin’den gelen aşının gümrükte beklemesinden dolayı bozulmuş olabileceği vurgusunu yaptı.

Bu fotoğrafın bedeli çok ağır olabilir: Prof. Dr. Başer uyardı, Çin’den gelen aşılar çöpe atılabilir!

 

BAKAN KOCA DUYURDU
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda, “İnaktif aşılarımızın ilk bölümünü getiren uçak Türkiye saati ile 19.50’de Pekin Havalimanı’ndan havalandı. Yarın sabah burada olmasını bekliyoruz. Gelişmeleri bildirmeye devam edeceğiz. Ümit ederim ki darlıkların bittiği genişliklerin başladığı gün bugündür. Aşılarımızı taşıyan Türk Hava Yolları’na ait uçağın bu sabah 05.30’da Esenboğa Havalimanımıza ulaşması beklenmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

‘AŞILARIMIZI GETİREN UÇAK ANKARA’YA ULAŞTI’
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşıları getiren uçağın Esenboğa Havalimanı’na ulaştığını belirterek, “14 gün sürecek testleri hemen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzda başlayacak. Testleri biter bitmez ise aşılama programımız Halk Sağlığı GM koordinasyonunda gerçekleşecek. Birlikte başaracağız” dedi.

AŞIDA YOL HARİTASI

Çin’in ürettiği Sinovac koronavirüs aşısının Türkiye’ye ulaşmasıyla yol haritası planlandı. Soğuk zincire ilişkin 150’den fazla özel tasarlanmış araç, 300 soğuk hava deposu, 13 bin saklama dolabı kullanılacağı belirtildi. Aşı, il depolarının ardından sağlık kuruluşlarına gönderilecek, şırıngalar imha edilecek.

 

Sağlık Bakanı Koca duyurdu: ‘Gecikmeli’ aşılar Pekin’den yola çıktı

Çin’den temin edilen koroanvirüs aşısına ilişkin teslim, dağıtım, muhafaza, uygulama ve atık yönetimi aşamaları şöyle gerçekleşecek:

ANA DEPO

Aşı tedarikçi firmadan geldikten sonra önce ana depoya götürülecek. Teslim alındıktan sonra analizleri yapılacak. Aşının raporlanması ve kayıtları tutulacak.

İLLERE SEVKİYAT

İncelemeden geçen aşılar il depolarına gönderilecek. İllerde yaşayan 65 yaş üzeri vatandaşlar başta olmak üzere engelli bireyler koruma evlerinde kalan ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler ile sağlıkçıların sayılarına göre aşı dağıtımı gerçekleşecek.

TOPLUM SAĞLIK MERKEZİ

Aşı, il depolarının ardından vatandaşa aşı vuracak sağlık kuruluşlarına gönderilecek. Yeni Şafak’ın haberine göre, isteyen vatandaş bu merkezlerde aşı yaptırabilecek.

 

Çin aşısının gelişi bir kez daha ertelendi

 

AİLE SAĞLIK MERKEZİ VE KLİNİKLER

Aşının vurulacağı diğer yerler ise aile sağlık merkezleri ve klinikler olacak. Olası yığılmalara karşı ve toplum sağlık merkezi olmayan yerlerde bu merkezlerde aşılar vurulacak.

ATIK YÖNETİMİ

Daha sonra aşılar vurulduktan sonra atık yönetimi kapsamında imha edilecek.BU ISILARDA KORUMA: Aşılar son kullanıcıya ulaşıncaya kadar belirli ısı (+2 – +8 derece) aralığında tutulacak.

HER SERİYE ANALİZ

Aşı öncelikle analizden geçirilecek. Tedariki sağlanan her ürünün her serisi analiz raporu bulunmasına rağmen tekrar analize sokulacak. Uygun çıkması durumunda kullanıma sunulacak.

SOĞUK ZİNCİR

Temin edilen aşıların lojistiği ve soğuk zincir uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek. Ülke genelinde lojistik ve soğuk zincir alt yapısı için 35 bin metreküp üzerinde depolama kapasitesine, 14 frigorifik kasalı özel tasarlanmış kamyon ve treyler bulunuyor. 81 ilde 300 adetin üzerinde soğuk hava deposu, 150 den fazla özel tasarlanmış frigorifik kasalı il içi dağıtım aracı, 13 bin adetin üzerinde aşı saklama dolabı ve 23 binden fazla standart aşı nakil kabı alt yapısı kullanılıyor. 11 bin üzerinde uç noktada online sıcaklık ve stok izlemi yapılıyor.

DEPOLARDA

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, sabah saatlerinde Ankara Esenboğa Havalimanı’na getirilen Covid-19 aşılarının, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu’na nakledildiği duyuruldu.

Çin’den getirilen korona aşısı Sağlık Bakanlığı depolarında

Sinovac firmasına ait Covid-19 aşılarının, depolarda güvenilirlik ve etkinlik açısından bir dizi işlemden geçirildiği belirtilerek, “Öncelikle ‘soğuk zincir’ konusunda eğitimli sağlık personelince paletler açılıyor. Bu aşamada her palette bulunan sıcaklık kayıt cihazları okunuyor. Her kolideki elektronik donma göstergeleri ile ısı maruziyetini gösteren ısı monitör kartları kontrol ediliyor. Aşılar, uygun taşıma kurallarına göre teslim edildiğinden emin olunduktan sonra depodaki yerlerine yerleştiriliyor. Ardından ayrı bir komisyon eliyle temel kalite evrakları incelenip analizler için rastgele numuneler alınıyor” denildi.

“EN AZ 2 HAFTA SÜRECEK ANALİZ SÜREÇLERİNE TABİ TUTULACAK”

Aşılardan alınan numunelerin, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları’nda en az 2 hafta sürecek analiz süreçlerine tabi tutulacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Bu süre zarfında aşılar, 2-8 derecelik ısıda tutulacak olan özel depolarda muhafaza edilecek. Analiz sonucunda uygun görülmesi halinde aşılar kullanıma sunulacak. Aşıların muhafaza edileceği Halk Sağlığı Ana Depolarında sıcaklık kontrol sistemi, jeneratörler ve yedek sistemler bulunuyor. Aşılar, gerekli analizlerin yapılmasından sonra iklimlendirme özelliğine sahip özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtılacak.”

“Ülkemizde ilk defa yerli imkanlarla 2014 yılında uygulanmaya başlanan Aşı Takip Sistemi (ATS) ile 24 saat canlı takip yapılabiliyor. ATS, hali hazırda bu amaçla kullanılan dünyadaki yegane merkezi otomasyon sistemi. Fikri mülkiyeti Sağlık Bakanlığına ait olan ATS ile  aşıların bulunduğu her depo, araç ve dolapta, 12 binden fazla noktada 24 saat soğuk zincir ve stok durumu izlenebiliyor. ATS ile -80’den +50 dereceye kadar hassas bir şekilde ısı ölçümü yapılabiliyor. Türkiye aşı depolama kapasitesinde dünyada ilk 3 içinde yer alıyor. Nüfus ve uygulanan aşı sayısı ile oranlandığında da en yüksek kapasiteye sahip ülke olduğu görülüyor. Türkiye, gerek alt yapı ve lojistiği gerekse iyi yetişmiş insan kaynağı  ile aşı uygulama konusunda dünyanın örnek aldığı bir konumda bulunuyor.”