Konut kredisi hayal mı oldu? Mehmet Şimşek’ten konut arzı çıkışı

Yayın tarihi: 21 Eylül 2023 Perşembe 10:57 am - Güncelleme: 21 Eylül 2023 Perşembe 10:57 am

Ev sahibi olmak isteyen milyonlarca vatandaş, kamu bankaları aracılığıyla verilmesi planlanan düşük faizli konut kredisini beklerken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten dikkat çeken ‘konut arzı’ açıklaması geldi. Şimşek, “Enflasyonla mücadele ve kiralardaki fahiş artışların önüne geçmek üzere, konut arzı artırılacak, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimi artırılacaktır” dedi. Şimşek’in açıklaması akıllarda soru işareti yarattı. İşte konut kredisine yönelik tüm ayrıntılar…

Milyonlarca yurttaş, düşük faizli konut kredisini yakından takip ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten dikkat çeken bir açıklama geldi.

Şimşek, “Enflasyonla mücadele ve kiralardaki fahiş artışların önüne geçmek üzere, konut arzı artırılacak, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimi artırılacaktır” diye konuştu.

Şimşek açıklamasına şöyle devam etti:

“Temel amacımız, ülkemizin kalkınma sürecini hızlandırmak, küresel değer zincirlerinde yükselmek, dünya ticaretinden daha fazla pay almak ve vatandaşlarımızın refahını artırmaktır. Hedeflerimize, teşebbüs hürriyeti ve dışa açık serbest piyasa ekonomisi ilkelerini benimseyen bir anlayışla ilerliyoruz.”

“GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPIYORUZ”

“Tüketiciyi mağdur eden, piyasanın işleyişini ve rekabet ortamım bozan fiyat hareketleri zaman zaman meydana gelebilmekte ve hükümet olarak söz konusu aksaklıklara yönelik düzenlemeler yapmaktayız. Kira artışlarının yüzde 25’i geçmemesi, kira uyuşmazlıklarının arabulucuya gitmesi gibi… Bu tür tedbirler geçici nitelikte olup piyasayı normal işleyişine doğru sevk etmeyi ve vatandaşlarımızı korumayı amaçlamaktadır.”

SORUN KALICI BÖYLE ÇÖZÜLECEK

“Orta vadede, enflasyonla mücadele ve kiralardaki fahiş artışların önüne geçmek üzere, konut arzı artırılacak, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimi artırılacaktır.”

“KAMU HARCAMALARI RASYONELLEŞTİRİLECEK”

Vatandaşlarımızın refahını artıracak sürdürülebilir büyümenin yolu yatırım, istihdam ve verimliliği artırmaktan geçmektedir. Yatırım ve istihdam artışı için öngörülebilirlik, güven ve makro finansal istikrarın varlığı önem arz etmektedir. Bu kapsamda ilk aşamada fiyat istikrarı, finansal istikrar, cari denge ve bütçe disiplinine yönelik tedbirler alınmıştır. Bunun yanı sıra bütçe dengesinin uluslararası kriterler seviyesinde seyretmesini sağlamak üzere kamu harcamaları rasyonelleştirilecek ve tasarruflar artırılacaktır. Kamu tasarruflarındaki artış cari dengeyi de destekleyecektir.”

“ÖNLEMLER ENFLASYONU GERİLETECEK”

Para politikasında rasyonelleşmeye yönelik adımlar atılmıştır. Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarıyla parasal duruş güçlendirilmiştir. Ayrıca, Türk lirasını ve uluslararası rezerv pozisyonumuzu güçlendirecek kararlar alınmıştır. Katma değer ve verimlilik artışı sağlayacak kapsamlı yapısal reformlar, Orta Vadeli Programı ile açıklanmıştır. Uyguladığımız tüm politikalar ile mal ve hizmet piyasalarında dengesizliklerin azalacağını, finansal piyasalarda istikrarın pekişeceğini ve enflasyonun gerileyeceğini öngörüyoruz.

KONUT KREDİSİ NE OLACAK?

Şimşek’in açıklamasının ardından gözler BDDK’dan beklenen düşük faizli konut kredisine çevrildi. Şimşek’in tasarruf önlemlerine vurgu yapması ‘düşük faizli konut kredisi hayal mi oldu’ sosurunu akıllara getirirken, iktidarın nasıl bir adım atacağı merak konusu oldu.

EKİM AYINDA HAYATA GEÇMESİ BEKLENİYOR

Sabah’ta yer alan habere göre, ilk evini alana kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli kredi desteğinin ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte hayata geçeceği iddia ediliyordu. Eğer düzenleme hayata geçerse, uygun faizli konut kredisinin hedef kitlesi dar ve orta gelir grubu aileler olup uygun ödeme koşulları ile kira öder gibi ev sahibi olmaları imkanı sağlanacak.

Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere tesis edilecek.

Uygun faizli konut kredisinde hedeflenen vade ve faiz oranları da belli oldu.

Dar gelirlilerin ilk konutları için planlanan yüzde 1.20 faiz ve 180 ay vade seçeneği, mevcut tabloya göre faiz yükünü yüzde 70 azaltacak.

Bankalar şu an konut kredisinde aylık ortalama yüzde 3.23 faiz uyguluyor.

FAİZ YÜKÜ AĞIR

Bu orana göre 180 ay vadeli 2 milyon TL kredi çekildiğinde aylık ödeme 64 bin 812 TL, toplam ödemesi ise 11 milyon 666 bin TL oluyor.

Mevcut durumda 9 milyon 666 bin TL faiz yükü doğuyor.

Eğer aynı vadede faiz yüzde 1.2’ye çekilirse, 2 milyon liranın aylık ödemesi 27 bin 174 liraya, toplam ödemesi 4 milyon 891 bin liraya, faiz yükü ise 2 milyon 891 bin liraya geriliyor.