Kollarındaki sakatlıktan resim çizerek kurtuldu

Yayın tarihi: 14 Mart 2023 Salı 10:14 am - Güncelleme: 14 Mart 2023 Salı 10:14 am

Hakkari’de iki yaşındayken balkondan düşüp iki kol ve bacağından sakatlanan Zozan İliş’in resim yapmaya başladıktan sonra parmakları açıldı.

Hakkari Yüksekova Güngör Mahallesi’nde henüz iki yaşındayken balkondan düşüp iki kolu ve bacağından sakatlanan Zozan İliş’e gelişim geriliği teşhisi koyuldu. İlkokulu ve ortaokulu özel rehabilitasyon merkezinde tamamlayan İliş, açıköğretim sınavlarına girerek liseyi de dışarıdan tamamladı.

İlçedeki fizik tedavi merkezine giden İliş, hocasının tavsiyesi üzerine felçli olan elleri ile üçgen, daire, düz ve zikzak çizmeye başladı. Zozan İliş, 2015’teense kısmından omurilik ameliyatı oldu. Değnek yardımıyla bacaklarının üzerinde güçlükle yürüyebilen ve kolları tutmayan İliş, evinde resim çizmeye başladı. Karakalem ve kuru boya ile çizdiği resimleri ilgi gören İliş, ilçede sipariş almaya başladığını, resim yapmaya başladıktan sonra da parmaklarının az da olsa açıldığını belirtti.

“HİÇBİR KURSA GİTMEDEN İSTEDİĞİM RESİMLERİ ÇİZEBİLİYORUM”

DHA’nın haberine göre olduğu omurilik ameliyatı sonrası fizik tedaviye başladığını söyleyen İliş, “5 yıldır fizik tedaviye gidiyorum. Parmaklarım çok güçsüzdü. Neredeyse hiç çalışmıyordu. Fizik hocamın önerisiyle ince motor çalışmasına başladım. Yaklaşık bir yıl boyunca sadece üçgen, daire, düz ve zikzak çizgiler çizdim. Onları yapıp, makasla kesmeye çalıştım. Bir yılım böyle devam etti. Sonra ablam bana, ‘Sen hep aynı şeyler yapıyorsun biraz farklı şeyler yapmaya, denemeye çalış’ dedi. Ben de resim çizmeye başladım. Özellikle ailemin verdiği destekle kendimi ilerletebildim. Şu an çok iyi resim çiziyorum. Ünlü aktörlerin portre resimleri başta olmak üzere doğa resimlerini çiziyorum. Hiçbir kursa gitmeden, kimseden eğitim almadan istediğim resimleri çizebiliyorum. Çevremdeki insanlardan siparişler alıyorum. Resim çizmeye başladıktan sonra parmaklarım gelişti. Parmaklarımı hareket ettirebiliyorum. Kara kalem, kuru boya ve 3D çalışmalarını yapıyorum. Çizdiğim resimlerimi sergilemek istiyorum. Kendimi resim çizmeye adadım. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmur Özer’in de portresini çizdim. Ulaşabilirsem, yakın zamanda kendisine hediye etmek istiyorum” dedi.

Hakkari’de 21 timsah derisi ele geçirildi