KOBİL’den koronavirüse karşı ‘bilgi platformu’

Yayın tarihi: 16 Nisan 2020 Perşembe 7:09 pm - Güncelleme: 16 Nisan 2020 Perşembe 7:21 pm

Türk girişimci İsmet Koyun tarafından Almanya’da kurulan KOBİL, koronavirüs’e karşı bütün AB ülkelerinde bilgi platformu kuruyor. Şirketin kurucusu İsmet Koyun, “Yıllarca çalıştığımız mPower platformu üzerinde Avrupa Birliği ülkelerinin bütün sağlık sektörlerini biraraya getirecek bir bilgi paylaşım kuruyoruz” diyor.

Türk girişimci İsmet Koyun tarafından Almanya’da kurulan KOBİL, koronavirüs’e karşı bütün AB ülkelerinde bilgi platformu kuruyor.

KOBİL’in kurucusu Koyun’un verdiği bilgiye göre, korona yakalanan ve yakalanma riski olanların yanı sıra, bütün hastaneler, eczaneler, sağlık kuruluşları, sigorta şirketleri arasında veri paylaşımı güvenli bir şekilde sağlanabilecek. Bu sisteme, kamu kuruluşları ve belediyeler de katılabiliyor.

Koyun, mayıs ayında android ve İOS üzerinde indirilebilecek TraceCORONA uygulama için, “Kişiler ve sağlık kurumları arasında güvenli bir iletişim olanağı yaratıyoruz. Sahte web sayfalarının ve dolandırıcılık domainlerinin platforma dahil olma ve etkileme ihtimalini sıfırlıyoruz. Siber saldırılar da bu ortamda başarısız olmaya mahkum” diyerek platform için iddialı olduklarını söylüyor. Sistemle birlikte kişiler, virüs riskine karşı uyarı alabilecek, ön kontrol ve testlerin yapılmasını sağlayabilecek. Ayrıca, kişiler sağlık bilgilerinin hangi kurumlarla paylaşılabileceğini kendisi karar verebiliyor.

Koronavirüs SARS-CoV-2’nin neden olduğu COVID-19 hastalığı, özellikle insanlar arasında doğrudan temas yoluyla yayılır. Sağlık yetkilileri, salgının daha fazla yayılmasını önlemek için enfeksiyon zincirlerini belirleme ve izole etme zorluğu ile karşı karşıya. Enfekte kişiler tarafından gönüllü olarak sağlanan iletişim bilgileri genellikle eksik veya yanlış olduğundan, her bir vakanın izlenebilirliği yetkililer tarafından ancak ciddi bir çaba ile sağlanabilmektedir. İsmet Koyun, “Pandemi sırasında ve sonrasında kişisel veri koruma yönergelerine ilişkin haklı endişeler nedeniyle, birçok ülkede takip çabaları virüsün yayılma hızına ayak uyduramıyor. Geliştirdiğimiz bu uygulama ile sağlık kuruluşlarına, kamu kurumlarına ciddi bir zaman kazandırmış, böylece COVİD-19 ile mücadelede erken önlem alma olanağı yaratabileceğiz” diyor.

Mobil cihazlarda gelişmiş dijital izleme uygulamalarının kullanımı manuel eforu azaltmaya ve izleme doğruluğunu önemli ölçüde artırmaya yardımcı olabilir. Bu yöntemler Asya’da başarılı bir şekilde uygulanmaktadır (örneğin Singapur, Çin, Kore). Ancak, bu izleme teknolojileri bireylerden son derece hassas kişisel veriler topluyor. Asya dışındaki ülkelerde, özellikle tıbbi verilere yönelik veri koruma ve gizlilik çoğunlukla daha katı bir şekilde düzenlenmiş durumda.

KOBİL kurucusu İsmet Koyun, güvenlik sistemleri üzerinde çözümler ürettiklerini, sistemlerinin kamu kurumlarından, bankalara, perakende şirketlerine kadar kullanıldığını söylüyor. Yıllarca üzerinde çalıştıkları mPower platformuna kayıt yaptıranların da tamamen gerçek kişiler ve kurumlar olacağına dikkat çekiyor. Koyun, “Bizim sistemde sadece gerçek kişiler kayıt yaptırabilir, rumuzlu kullanıcı olamaz. Böylece, kayıt yaptıran kişileri de korumuş oluyoruz” diyor.