Kiraların yükseldiği Berlin’de kamulaştırma talebi!

Yayın tarihi: 20 Eylül 2021 Pazartesi 5:47 pm - Güncelleme: 20 Eylül 2021 Pazartesi 5:47 pm

Kiraların yükseldiği Berlin’de konutların kamulaştırılması talep ediliyor.

Almanya’da genel seçimlerin yapılacağı 26 Eylül’de Berlin halkı iki önemli başlıkta daha oy kullanacak. Berlin eyalet seçimlerinin yanı sıra yüksek konut ve kira fiyatlarına karşı başkentteki konutların kamulaştırılması önerisi oylanacak. 

1990’da Sovyetler Birliği’nin çözülmesinin ardından yaşanan özelleştirme sürecinde kentte 200 binden fazla konut yatırım fonlarına ya da özel sermayenin eline geçti. Hatta, kentte 110 binden fazla konut “Deutsche Wohnen” isimli tek bir şirketin kontrolünde.

Artan kiralara karşı bir araya gelen Berlinli kiracılar, referandum için de gerekli olan 172 bin imzayı neredeyse ikiye katlayarak 26 Eylül’de konunun sandığa götürülmesinin önünü açtı. Referandumda 240 binden fazla konutun zorla kamulaştırılması talep ediliyor.

Bu kapsamda başta Deutsche Wohnen olmak üzere portföyünde 3 binden fazla konut bulunan emlak şirketleri kamulaştırmanın hedefi olabilecek.

Her ne kadar referandum sonuçları bağlayıcı olmasa da, yerel yönetim ve emlak sektörü üzerinde baskı oluşturması hedefleniyor.

Konut sorunuyla ilgili olarak radikal çözümleri hayata geçiren Berlin yönetimi beş yıl süreyle kiraların dondurulması kararı almış, ancak Almanya Yüksek Mahkemesi, geçtiğimiz yıl bu kararı Anayasaya aykırı bulmuştu.