Kiracıyı üzecek haber! Yüzde 25 kira sınırı rafa mı kalkıyor?

Yayın tarihi: 20 Aralık 2023 Çarşamba 4:18 pm - Güncelleme: 20 Aralık 2023 Çarşamba 4:18 pm

Yükselen kira fiyatları her gün yeni bir kiracı-ev sahibi tartışmasına yol açarken, bu artışlara yönelik önlem amacıyla yürürlüğe sokulan konutlarda yüzde 25’lik zam sınırlaması da halen konuşulmaya devam ediyor. Son olarak konuyla ilgili mahkemeden emsal niteliğinde bir karar geldi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, konut kiralarında kira artış oranının yüzde 25 olarak uygulanmasının “adil” olmadığına hükmetti.

Hayat pahalılığının zirvede olduğu Türkiye’de fahiş kira artışları vatandaşın ortak problemi haline geldi. Son zamanlarda yükselen kira fiyatları nedeniyle kiracı ile ev sahipleri arasında yaşanan tartışmalar sıkça gündeme gelirken, fahiş kira artışlarını önlemek üzere yürürlüğe sokulan ve konutlarda kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemeye dair, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi tarafından emsal niteliğinde bir karar verildi.

Emekli zammı ve kiralarda yüzde 25 sınırı hakkında çarpıcı açıklama

Dosyayı gören İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararına katılmayarak, “ülkemizde yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar nispetinde kira artışları için getirilen yüzde 25’lik sınırın adil olmadığına” hükmetti. Kararda şu ifadelere yer verildiği aktarıldı:

“Her somut olayın özelliğine göre, uyarlama istenen taşınmazın mevcut durumunun dikkate alınması gerektiği, yerel mahkemece uyarlama davalarında uygulanması gereken kurallar, belirtildiği şekilde tek tek ortaya konularak ve konularında uzman üç kişilik bilirkişi kurulundan, tüm bu veriler, kiralananın niteliği, kullanma alanı, konumu, bölgedeki kira parasını da etkileyecek normalin üstündeki imar ve ticaret değişiklikleri, emsal kira paraları, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar, döviz kurlarındaki ani ve aşırı iniş ve çıkışlar ile ülkeyi sarsan ciddi ekonomik kriz veya doğal afetlere bağlı ödeme esaslarının yeniden düzenlenmesini gerektirecek olayların varlığı araştırılıp değerlendirilmek suretiyle bir rapor alınarak hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği olduğundan bahisle hakkaniyete uygun hüküm kurulması gerektiği ifade edilmiştir.”

“KİRA TESPİT DAVASI AÇMAK İÇİN NORMALDE 5 YILLIK SÜRE GEREKLİ”

Mahkemenin kararını Gerçek Gündem’den Ökkeş Taşkın’a değerlendiren avukat Özgür Kip ise, şu ifadeleri kullandı:

“Kira tespit davası açmak için normalde 5 yıllık süre gerekli. Ancak burada mahkeme tarafından ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve enflasyonla oluşan değer kaybının tespiti istenmiştir. Bilirkişiden istenen bu rapor doğrultusunda mahkemenin karar vermesi istenmiştir.”

“MAHKEME BU KARARI İLE YÜZDE 25’LİK KİRA SINIRININ ÖNÜNE GEÇMİŞTİR”

“Kira anlaşmazlığında ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar, yani enflasyon, kur ve doğal afet gibi olağanüstü durumlarla davanın koşulları gerçekleşmiş ise, bu karar emsal teşkil etmektedir” diyen avukat Kip, şunları söyledi:

“Kira uyarlamasında bu şartlar oluşmuşsa hali hazırda yüzde 25’lik kira sınırı uygulanmaz. Yani mahkeme bu kararı ile yüzde 25’lik kira sınırının önüne geçmiştir.”

Kaynak: TELE1