Kiracılara kötü haber! Şimdi de ‘ara zam’ baskısı başladı

Yayın tarihi: 21 Nisan 2022 Perşembe 2:49 pm - Güncelleme: 21 Nisan 2022 Perşembe 2:49 pm

Türkiye’de kira fiyatlarındaki fahiş artışlar sürerken şimdi de “ara zam” çilesi başladı. Bazı ev sahipleri, yapılan son zammın üstünden 12 ay geçmeden ara zam yapma yoluna başvuruyor.

Türkiye’de barınma krizi gün geçtikçe büyüyor. Ülke genelinde konut ve kira fiyatlarındaki fahiş artışın önüne geçilemiyor. Son kriz ise “ara zam” adıyla ortaya çıktı. Ev sahipleri eski kiracılar üzerinde ‘ara zam’ baskısına başladı. Peki 12 ay dolmadan istenen bu zam bu yasal mı? Kiracıların bu baskıya karşı neler yapabilir? Uzmanlar madde madde anlattı…

Kirası en çok artan ülkeler arasında Türkiye ikinci sırada

“KANUNDA YOK”

Hurriyet.com.tr’ye konuşan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, tartışmalarla ilgili Borçlar Kanunu’nun ilgili maddelerini adres gösterdi. “Zam sadece kira sözleşmesinin sonunda yapılır” diyen Kiraz şunları söyledi:

Sözleşmede aksi yazsa bile kiraya TÜFE 12 aylık değişim oranı kapsamında zam yapılabilir. Ara zam diye bir düzenleme kanunda yoktur ve ev sahibi de böyle bir şey talep edemez. Kiracının yapacağı şey, bir yıllık kira sözleşmenin bitmesini beklemek ve bir önceki ayın TÜFE 12 aylık değişim oranını kira bedeline uygulamaktır.

Kiracı eğer sözleşme dışında herhangi bir durumla karşı karşıya kalırsa bunu direkt reddetmelidir. Ev sahibi bu ret karşısında kiracıyı taciz veya rahatsız etme gibi yollara giderse bu bir suçtur ve olay mahkemeye taşınır.

Ev sahipleri 6 aylık sözleşme talep edip bunu da uygulayabilirler. Ama 6 ayın sonunda sözleşme kendiliğinden 1 sene uzar. Örneğin ev sahibi 6+6 ay sözleşme uygulayamaz. Burada da yapılacak artış TÜFE oranının daha fazlası olamaz.”

KİRACILARA ÇAĞRI: EV SAHİBİNİ DAVA EDİN

Adliyelerde birçok ev sahibi-kiracı davası olduğunu anlatan Avukat Göknur Mercan da ‘ara zam’ tartışmaları ile ilgili “Bu durumun yasal olarak bir karşılığı yok. Bu konularda ara dönemler çok önemli. Mesela 5 yıl olduysa rayiç bedelden artırım istenmesi normaldir. Ama 5 yılın altındaki herhangi bir dönemde mülk sahibi, rayiç bedelden kira artırımı isteyemez” dedi.

Mercan, baskıya uğrayan kiracılar için de “Ev sahibini şikâyet edin” çağrısında bulundu.

Kirası en çok artan ülkeler arasında Türkiye ikinci sırada