Kılıçdaroğlu’ndan “Erzurum’daki provokasyon” çıkışı! “Sorumlusu sarayda oturan kişidir”

Yayın tarihi: 8 Mayıs 2023 Pazartesi 10:45 pm - Güncelleme: 9 Mayıs 2023 Salı 12:14 am

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV’de canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Erzurum’daki prvokasyona ilişkin, “Elinde Türk bayrağı olan 7-8 yaşındaki bir çocuğa kim hangi gerekçeyle taş atar? Provokasyon biliyoruz. Kimlerin yaptığını da biliyoruz. Bunların temel sorumlusu sarayda oturan kişidir” dedi.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV’de canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, Erzurum’daki taşlı provokasyona ilişkin “Elinde Türk bayrağı olan 7-8 yaşındaki bir çocuğa kim hangi gerekçeyle taş atar? Hangi vicdan sahibi buna evet der? Elinde taş olan kişiler bunu güvenlik güçlerinin gözetiminde yapıyorlar. Provokasyon biliyoruz. Kimleri yaptığını da biliyoruz. Bunların temel sorumlusu sarayda oturan kişidir” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

“Yarış ilk turda biter. Seçim meydanları güzel. Meydanlar demokrasi istiyor, ekonominin düzelmesini istiyor. Çıkış istiyor, umut istiyor, bahar istiyor. Sorunsuz hiçbir alanımız yok, saray hariç. Onun dışında her kesim sorunlardan çıkmak, kurtulmak istiyor.

ERZURUM PROVOKASYONU

Elinde Türk bayrağı olan 7-8 yaşındaki bir çocuğa kim hangi gerekçeyle taş atar. Hangi vicdan sahibi buna evet der? Elinde taş olan kişiler bunu güvenlik güçlerinin gözetiminde yapıyorlar. Provokasyon biliyoruz. Kimleri yaptığını da biliyoruz. Erzurum’un eski adı Doğu’nun Paris’idir. Erzurum bir anlamda ilk Meclis’in toplandığı yerdir. Yaşanılan tabloyu bir Erzurumlu’nun kabul edeceğini sanmıyorum. Yüzde yüz bize mi destek veriyor, hayır. Ama yine de hiçbir Erzurumlu kabul etmez. Bunların temel sorumlusu sarayda oturan kişidir.

Bu süreçte bir kez bile adını anmadım. Artık kutuplaşmadan bıkmadı mı yahu. Gideceğim diye canı yanıyor. Hayatımda duymadığım yalanları bu süreçte duydum. Bu kadar karalamaların olduğu bir seçim hatırlamıyorum. Cumhurbakanlığı makamı devletin sigortasıdır. Son başvurulan ve sorunların çözüldüğü makamdır. Bırakmışsınız orayı, devlet sahipsiz kaldı, asıl beka sorunu budur. Bunu yapanlar insan değildir. Bindirilmiş kıtalar gibi. Zaten sayıları da fazla değildi. Tahrik edenler kim, orayı yönetenler.

Ankara’dan talimat mı beklemesi lazım gözaltılar için. Bugün provokasyon kendi kendine yaptı, diyenler var. Onlar çıkıp Erzurumlulardan özür dileyecek. Polis neden müdahale etmedi? Polise dokunma talimatını kim verdi?

“İNCE’YE TEKLİF YAPILDI”

İnce’ye teklif yapıldı. Ayrıntılara girmek istemem. Hangi teklifler neler yapıldığı medyada da yer aldı. Benim Memleket Partisi’ni ziyaret ettikten sonra Engin Altay’ı Muharrem İnce’ye gönderdim.

Geçmişe yönelik yapacağımız sorgulama kul hakkı yiyenler, yolsuzluk yapanlar ile ilgilidir. Bununla ilgili tavrım son derece net. Kim olursa olsun babam bile olsa yolsuzluk yapmış ve ben göz yummuşsam ben devleti yönetemem.

Trump, ne dedi Erdoğan’a? ‘Beni kızdırma senin mal varlığını açıklarım’ dedi. Erdoğan tek kelime edemedi.

3 yıl içinde bu topraklar yoksulluğu bitireceğim.

” ‘BOP EŞ BAŞKANIYIM’ DEDİ, NE YAPIYORSUN?”

Kandil’den Millet İttifakı’nı desteklemeye yönelik bir açıklama kimin işine yarar? Bizi mi destekliyorlar, onları mı destekliyorlar? Akıl var, mantık var. Terör örgütü kalkıp da ‘Ben seni destekliyorum’ diyorsa aslında bu karşı tarafı destekliyorum demektir.

Onlar daha dünkü kuruluşlar. Devleti bilseler bu hale gelmezlerdi. Terör örgütünün arkasına sığınarak bizi suçluyorlar. 85 milyona söz verdim. Türkiye cumhuriyetinin hiçbir vatandaşının yüzünü yere eğdirmeyeceğim cumhurbaşkanı olduğumda. Dünyada yapayalnız kaldık. Orta Doğu’da ne işin var? BOP Eş Başkanıyım dedi. Buyur başkan. Ne yapıyorsun sen? Düne kadar hakaret ettikleri adamların kapısına para dilenmeye gitti. En sonunda baktılar olmuyor uyuşturucu baronlarının paralarını getirdiler.

Terör bir insanlık suçudur. Nereden ve kimden gelirse gelsin. Terörle mücadele etmek bir devletin en meşru görevidir. Bugün yabancı bir gazeteye demeç verdim ve söyledim: Siz terör konusunda Türkiye’ye destek vermediniz. Silahlar sizden geliyordu. Ben söylerim ama onlar söyleyemezler. Terör örgütüne paralar nereden geliyor? Kim veriyor o paraları?

Dışişleri Bakanlığı’nı devre dışı bıraktılar. Rüşvet alan adamın büyükelçilikte ne işi var. İki kişi var böyle. Hayatı boyunca dış politika hakkında bir makale yazmamış kişileri büyükelçi yapıyorsun. Çıkaracağız Türkiye’yi buradan.

“BİZİM BİR PARTİYE SÖZ VERME ŞANSIMIZ ZATEN YOK”

Bizim bir partiye söz verme şansımız yok zaten. Bütün görüşlerimiz mutabakat metninde var zaten. Boşu boşuna gereksiz bir tartışma gidiyor, yok masanın altı, yok masanın üstü. Bizim görüşümüz de net, HDP’nin dahil olduğu üçüncü ittifakın görüşü de net.

Bize destek veriyorlar, biz bu destekten memnunuz. Şu bize destek vermesin, o bize destek versin, öyle bir şey yok. Herkesin oyunu istiyoruz. TBMM yerel yönetimler kanunu kabul etmiş. Mecliste kabul edilen yasaya karşı çık diyorlar. DSP ve MHP’nin olduğu bir dönemde çıkan bir kanun. AB’ye tam üyelik sürecinde bu kanun kabul edildiğine göre Türkiye’nin yararına olduğu düşünülerek TBMM’de kabul edildi.

Hayatı boyunca ekonomi makalesi okumamış birisi Merkez Bankası’na faizleri indir talimatı veriyor. Kimsin sen ya!

“KASET VARSA YAYINLASINLAR”

İletişim Başkanlığı görevlerini yapmıyor. Bunların tamamı devlet memuru. Kimlerle anlaştıklarını biliyoruz. Bu ülkenin hala namuslu devlet memurları var. Bunlar bu gidişin düzelmesi için bilgi veriyorlar. Devletin iletişim başkanlığının hackerlarla ne ilişkisi var. Ben sorumlu bir kişi olarak uyardım. Kaset varsa yayınlasınlar. Ellerinden tutan mı var.

YARDIMCILAR İLE GÖREV DAĞILIMI

Eskiden Bakanlar Kurulu yok muydu? Karar alınıyor muydu, alınıyordu. Biz yedi kişi bir araya oturacağız, niye karar alamayalım?

EKONOMİ VAATLERİ

Durum ve hasar tespit komisyonu kuracağız. Komisyonu namuslu bürokratlardan oluşturacağız. Altı liderin önüne Türkiye’nin gerçek ekonomik durumu nedir, koyacaklar. Merkez Bankası’nın durumu nedir, bilen var mı? 128 milyar dolar arka kapıdan satıldı. Kur korumalı mevduatın bu ülkenin sırtına getireceği yük nedir? Bütün bunların hepsini saptayacağız.

İki, stratejik planlama teşkilatı kuracağız. Bir devlet eğer planlama yapmazsa, o devlet devlet değil. Koskoca devleti plansız bıraktılar. Altı liderin önünde öncelikleri bürokratlar belirleyip getirecek. Ondan sonra siyasi tercih yapılacak. İstişare bizim temel hedeflerimizden birisidir.

Hazine ve Maliye Bakanlığını ayıracağız. Mutabakat metninde var. Birinci kuralımız şu, devlet saydam olacak. Devlet, vatandaşından gizli bir şey yapmamalı, güvenlik hariç. Vatandaştan toplanan verginin nerelere ne kadar harcandığını oturup bildirecek. Bunu bildirmeyen ülkede demokrasi yok demektir. Ulusal vergi konseyi kuracağız. Konsey vergilerin nereye harcandığını her yıl açıklayacak.

Bu aynı zamanda demokrasinin güçlenmesine yol açacak.

AK Parti’nin penceresinden bunların hiç biri gerçekleşemez. Ben 27,5 yıl bu devlette çalıştım. Hesap uzmanı olmak kolay değildir. Hesap uzmanlığını kazandım. Benim 27,5 yılım bütçe nasıl yapılır, tasarruf nasıl yapılır bunlarla geçti

İLK İCRAATI NE OLACAK?

Savurganlığı önleme genelgesi olacak. Devlette büyük bir savurganlık var. Bununla ilgili bir teknik ekip çalışıyor zaten. Bunu ilk kararnamelerden biri olarak yayınlayacağız.

Beni heyecanlandıracak olan şudur. Eğer bu ülkeye adaleti getiriyorsanız, bu ülkede aile destek sigortasıyla yoksulluğu tamamen tarihe gömüyorsanız, hiçbir ailenin yoksul olmadığı, çocuğunu yatağa aç yatırmadığı bir Türkiye’yi inşa ediyorsanız, bu beni heyecanlandıran en güzel yasadır. Bu yasayı TBMM 1971 yılında çıkaracağını tahhüt etmiş. 52 yıldır bu yasa çıkmıyor, bu yasayı çıkaracağız.

İki, siyasi ahlak kanunu. Artık parlamentoda öyle rüşvetçilerin, ihale takipçilerinin yeri olmayacak. Etik değerleri yüksek bir parlamento olacak.

Bütün köy okullarını açacağız. Asıl en kısa sürede heyecanlandıran o. 100 bin öğretmenin atamasını yapacağız. Bakın köylerde insan kalmadı. Çocuk okula başlayacağı zaman köyü terk edip geliyor çocuğumu bari kasabada okutayım diye. Köylerde öğretmen olacak, imam olacak, ziraat mühendisi olacak, veteriner hekim olacak. Köyler sıradan köyler olmaktan çıkacak.

SEÇİM GECESİ UYARISI

Bazı unsurların seçim gecesi sokağa çıkıp taşkınlık yapacakları yönünde duyumlar geliyor bize. Sadece bana değil diğer liderlere de geliyor. Herkesin sakin olmasını istiyorum. Herkesin şundan emin olmasını isterim. Sandık güvenliğini yüzde yüz sağlamış durumdayız. Bir buçuk yıldır bunun için çalışıyoruz. Büyük metropollerde her okulda bir gönüllü avukat olacak. Bütün vatandaşlarımın emin olmasını ve güven içinde sandığa gidip oy kullanmalarını istiyorum”