Kılıçdaroğlu’na verilen cezalar Yargıtay’da bozuldu yerel mahkeme karara uymadı!

Yayın tarihi: 10 Kasım 2022 Perşembe 11:13 pm - Güncelleme: 10 Kasım 2022 Perşembe 11:13 pm

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Man Adası açıklamalarının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakınlarının açtığı beş ayrı davanın dördü Yargıtay’ın bozma kararına rağmen tazminat kararı çıktı. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, “Suç örgütü üyesi olmak ve örgüt kurmaktan ötürü ve görevlerini kötüye kullanmaktan şikayetçi olacağız” açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2017’de TBMM’deki grup toplantısında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakınlarının vergi cenneti olarak bilinen Man Adası’na para gönderdiğini öne sürmüş, bazı belgeleri açıklamıştı.

Kılıçdaroğlu’ndan Man Adası açıklaması

4 HAKİMİN GÖREV YERİ KARARNAME OLMADAN DEĞİŞTİRİLDİ

Erdoğan ve yakınları tarafından Kılıçdaroğlu hakkında İstanbul’da dört ayrı mahkemede beş ayrı tazminat davası açılmıştı. Yargıtay’daki FETÖ yapılanmasına tepki göstererek istifa edip avukatlığa başlamış olan, Kılıçdaroğlu’nun savunmanı Celal Çelik, bu tazminat davalarına bakan 4 hakimin de HSK kararnamesi olmaksızın görev yerlerinin değiştirildiğine dikkat çekmişti.

Celal Çelik, 4 hakim için de reddi hakim talebini duruşmalarda ısrarla dile getirdi. Ancak bu reddi hakim talepleri, söz konusu hakimler tarafından kabul görmedi ve davalarda Kılıçdaroğlu aleyhine kararlar çıktı.

YARGITAY TAZMİNAT KARARLARINI BOZDU

Çelik, bu kararları istinafa taşıdığını, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin iki dosyada reddi hakim talebinin değerlendirilmediği yönünde görüş bildirdiğini söyledi. Ancak bu kez de istinaftaki hakimlerin yerinin değiştirildiğini, yeni heyet tarafından yerel mahkemeden gelen tazminat kararlarının bir hafta gibi kısa sürede onaylandığını anımsatan Celal Çelik, en sonunda gittikleri Yargıtay’ın ise tazminat kararlarını bozduğunu ifade etti.

YEREL MAHKEME KARARDA DİRENDİ

Yüksek Mahkeme’nin bozma kararının ardından yerel mahkemeye geri dönen dosyaya bakan asliye hukuk mahkemesi eski kararlarında direndi. Bir davaya ise aralık ayında bakılacağı öğrenildi.

“MAHKEME HAKİMİ OBJEKTİF DEĞİL”

Bugün İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapılan duruşmada Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik davaya bakan mahkeme hakimi Ü.E. için yeniden reddi hakim talebinde bulundu. Çelik, “Önceki duruşma sonrasında sunmuş olduğumuz dilekçe içeriğinde de anlaşılacağı üzere mahkeme hakimi yönünden davadan el çekme gerekliliği bulunmasına karşın ısrarlı bir biçimde tarafgir bir biçimde davaya devam iradesi ortaya konmuş olduğundan, mahkeme hakiminin hiçbir şekilde objektif davranmayacağı yönündeki düşüncemizi tekrar ederek, verilecek kararın da bizim açımızdan hukuki bir metin olarak değerlendirilmeyeceği ifade ederiz” dedi.

Darbe girişiminden bir gün sonra 16 Temmuz 2016 tarihinde HSK kararıyla meslekten çıkartılan, 93 gün sonra mesleğe alınarak İstanbul’a atanan ve bu davaya bakan hakim Ü.E., her duruşmada reddi hakim talebinde bulunan Çelik’in istemini bugün de kabul etmedi, Yargıtay’ın bozma kararına karşı direndi. Mahkeme hakimi, Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan ve yakınlarına 197 bin lira manevi tazminat ödemesi kararını yeniden verdi.

“SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURDULAR”

Kararı ANKA Haber Ajansı’na değerlendiren Kılıçdaroğlu’nun avukatı Çelik, dört hakim hakkında da Türk Ceza Kanunu’nun 220’inci maddesinde düzenlenen “Suç İşleme Amacıyla Örgüt Kurma Suçu”ndan ve 257’nci maddede düzenlenen “Görevi Kötüye Kullanma Suçu”ndan suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayarak, şunları söyledi:

“Yargıtay’ı takmadılar, Yargıtay’ın haklı gerekçeleri söz konusu olmasına rağmen direndiler önceki suç kapsamlı kararlarının arkasında durarak hukuksuzluk yapma iradeleri oraya koydular. Suç örgütü kapsamında hareket ettiklerini de ispatlamış oldular. Suç örgütü üyesi olmak ve örgüt kurmaktan ötürü ve görevlerini kötüye kullanmaktan şikayetçi olacağız.”

AVUKAT ÇELİK, HAKİMİ HSK’YA ŞİKAYET ETMİŞTİ

Avukat Celal Çelik yargılama boyunca hukuka aykırılıklar olduğunu belirterek hakim Ü.E.’yi 8 Haziran 2018 tarihinde HSK’ya şikayet etmişti. HSK, 2,5 yıl sonra başvuruyu incelemiş 15 Ekim 2020 tarihinde şikayeti işleme koymama kararı almıştı. HSK, hakim Ü.E.’nin meslekten çıkarılma ve geri dönme tarihlerini de bu ret kararında belirtmişti. HSK’nın işleme koymama kararı, avukat Celal Çelik’e 18 Mart 2021 tarihinde posta yoluyla tebliğ edildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Bu durumda Yargıtay hukuk dairesi yeniden bu tazminat davasına bakacak ve alacağı karara göre tazminatla ilgili son sözün söylenmesi Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na kadar uzanacak bir süreci işletecek.