Kılıçdaroğlu: Türkiye Ortadoğu’da süper güçlerin taşeronu olmuştur

Yayın tarihi: 3 Ocak 2020 Cuma 2:32 pm - Güncelleme: 3 Ocak 2020 Cuma 2:35 pm

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu Kasım Süleymani’nin ABD operasyonuyla öldürülmesinin Ortadoğu’da önemli bir soruna yol açacağının altını çizerek, “İran Ortadoğu’da önemli bir aktördür, IŞİD’de karşı önemli mücadele vermiş bir ülkedir. Türkiye’yi olumsuz etkiler. Ortadoğu’da ateşten uzak kalmanın bir yolu bulunmalı” dedi. Kılıçdaroğlu, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına ilişkin ise, “Vatandaşın enflasyonu yüzde 30-35’tir. Mutfaktaki yangının sorumlusu hükumettir. Vatandaşın enflasyonu yüzde 30-35 iken Saray’ınki yüzde 11 olabilir ama vatandaş yüzde 11’i değil 30-35’i hissediyor” diye belirtti.

TELE1 Ankara temsilcisi İsmail Dükel, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’daki gazetecilerle konuşmalarını aktardı. Kılıçdaroğlu, ABD’nin İran operasyonunu, Enflasyon rakamlarını, Libya Tezkeresi’ni, yeni partileri ve erken seçim tartışmalarını değerlendirdi.

General Süleymani için ‘intikam’ sözü veren İran’dan ilk hamle

Kılıçdaroğlu Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesine ilişkin, “İran Ortadoğu’da önemli bir aktördür, IŞİD’de karşı önemli mücadele vermiş bir ülkedir. Büyük ve önemli sorunlara yol açar, Türkiye’yi olumsuz etkiler. Ortadoğu’da ateşten uzak kalmanın bir yolu bulunmalı” dedi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin gerçek gündemi nedir? sorusuna ise ‘ekonomi’ cevabını verdi.

Kılıçdaroğlu, “mutfakta yangın var. 5 milyon kişi borç nedeniyle sağlık sorunlarını çözemez halde. Eğer hükumet bu noktaya getirdiyse oturup düşünmesi gerekir. Mutfaktaki yangının sorumlusu hükumettir” ifadelerini kullandı.

TÜİK yine şaşırtmadı: Çarşı pazar el yakıyor ama enflasyon düşük!

Türk siyaseti olayları okuyor mu?

Liyakat sistemi yok edildiği için elbette okunamıyor. Liyakattan uzak insanlar göreve getirildiği için böyle bir okuma söz konusu olamaz.

“TÜRKİYE ORTADOĞU’DA SÜPER GÜÇLERİN TAŞERONU OLMUŞTUR”

Libya Tezkeresi: 66 civarında muhalefetin firesi analiz edildi mi?

Elbette analiz ettik. Ağırlıklı olarak HDP’nin fire verdiğini ama onlarında görevli olup olmadığını bilemiyorum. Burnumuzun dibindeki adaları (Yunanistan’ın Ege’deki 18 adayı silahlandırması) Yunanlar silahlandırılıyor bunlardan tık yok. Türkiye’nin çıkarları için çalışmıyorlar. Çalışsalardı Mısır’la ilişkiler böyle olmazdı. Bu süreçte Ortadoğu kaybetmiştir. Ortadoğu’da Türkiye’de kaybeden ülkeler arasındadır. Türkiye Ortadoğu’da süper güçlerin taşeronu olmuştur

“YENİ PARTİ LİDERLERİNİN AÇIKLAMALARIYLA DURDUĞUMUZ YER AYNI”

Her iki partinin liderlerini de dikkatle izliyorum. Millet İttifakı ne diyorsa bu iki siyasi partinin liderleri de aynısını söylüyor. Ancak bu partilerle işbirliği olur mu onu şimdiden bilemeyiz. Fakat bu iki partinin açıklamaları Millet İttifakı’nın açıklamalarıyla aynı.

ERKEN SEÇİM

Parlamento Erdoğan’ın vesayeti altındadır. Milletin değil sarayın iradesi geçerlidir. Bu Meclis sarayın kararı olmadan erken seçim kararı alamaz. Vatandaşların kendi iradelerini temsil etmek için gönderdiği milletvekilleri tekrar oturup düşünmelidir.

İMAMOĞLU TARTIŞMASI

“İmamoğlu’nun bir belediye başkanı olarak değil, daha global açıklamalar yapıyor ve bir lider profili çiziyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kılıçdaroğlu, “hangi CHP Milletvekiline sorarsanız sorun bu cevapları alırsınız.

İnce’yle görüşecek misiniz?

Tabiki görüşürüm. Ancak şu süreçte Türkiye’nin gündeminin yoğun olması ve Ankara’da çok fazla vakit geçiremem nedeniyle görüşmedim ancak onun da söyleyecek bir takım şeyleri vardır, görüşmemde bir sıkıntı yok.

Kanal İstanbul projesi gerçekleşirse CHP olarak eylem planınız olacak mı?

Kanal İstanbul projesi zaten olmayacak dolayısıyla bir eylem planına da gerek yok. Her şeyden önce ortaya bir proje koyuyorsanız bunun finansmanını da ortaya koymalısınız. Ama böyle bir kaynak yok. Para arayacaklarını, krediyle yapacaklarını söylüyorlar. Biz de çok net söyledik eğer para verirseniz biz iktidara geleceğiz zaten bu krediler ödenmeyecek dedik.

Kılıçdaroğlu, Yap-işlet-devret projelerine bütçeden çok fazla para aktarıldığını da ifade etti.

“Erdoğan Türkiye’yi Avrupa’nın Çin’in yapmaya çalışıyor. Yani düşük emek maliyetlerle, düşük ücretlerle Avrupa’ya mal satan bir ülke haline getirmeye çalışıyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil.”

CHP’nin ekonomiyle ilgili çıkış yolu

1- Yargı bağımsızlığı

2- Üretime dayalı bir ekonomi

3- Güçlü bir sosyal devlet tesisi

4- Sürdürülebilirlik

Tank Palet

Bir ülke düşünün kendi silah fabrikasını bedava satıyor ve bu gerçek halktan saklanıyor

Yandaş medyadan gazetelerin (Güneş ve Star) satılması

İki gazete kapatıldı. Bunların Basın İlan Kurumu’nda 100 bin tirajları gözüküyor. Eğer 100 bin tiraj varsa bunlar batmaz, para kazanır. Ama 100 bin tiraj gösterilerek Basın İlan Kurumu’ndan para alınıyor. Esas dolandırma da buradadır. Sayın Erdoğan buraya bakmalıdır.

Erdoğan’ın şehir güvenliği açıklaması

SADAT liderinin telkinleriyle hareket ediyor. Akli melekelerini yitirmiş bir insan istihdam edilir mi? Ne yapacak Ankara’ya İstanbul’a birer tabur asker mi gönderecek?