Kılıçdaroğlu Medya Dayanışma Grubu’yla bir araya geldi! Gündem ‘Sansür Yasası’

Yayın tarihi: 9 Kasım 2022 Çarşamba 1:21 am - Güncelleme: 9 Kasım 2022 Çarşamba 1:21 am

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu gazetecilik meslek örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, ‘Sansür Yasası’nın iptali ve yürütmesinin durdurulması ile ilgili ilk başvurunun Anayasa Mahkemesi’ne yapıldığını, ek başvuruların da en kısa sürede yapılacağını belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin bugünkü Grup Toplantısı’nın ardından Medya Dayanışma Grubu bileşenlerini TBMM’deki makamında ağırladı.

GAZETECİLİK MESLEK ÖRGÜTÜ TEMSİLCİLERİ İLE BULUŞTU

Görüşmede, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, Gazetecileri Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel yer aldı.

MECLİS’TEN GEÇEN ‘SANSÜR YASASI’ MASAYA YATIRILDI

Görüşmede, geçen ay TBMM’de kabul edilen “Sansür Yasası”nın uygulanma süreci değerlendirildi. Edinilen bilgiye göre, basın örgütlerinin temsilcileri, Kılıçdaroğlu’na; “Sansür Yasası” ile Türk Ceza Kanunu’na eklenen “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” düzenlemesinin ilk hedefin kendisi olduğunu iletti.

KILIÇDAROĞLU’NDAN İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Kılıçdaroğlu ise yasanın uygulamasının Türkiye genelinde takip edilmesinin önemine işaret etti. Bunun için Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere İnsan Hakları Derneği gibi kurumlarla iş birliği yapılmasının yararlı olacağını vurguladı.

KILIÇDAROĞLU: EK BAŞVURULAR EN KISA SÜREDE YAPILACAK

Kılıçdaroğlu’nun basın meslek örgütlerine; Türk Ceza Kanunu’na eklenen “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” (TCK 217/A) düzenlemesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması ile ilgili ilk başvurunun Anayasa Mahkemesi’ne yapıldığını; yasanın tümüyle ilgili ek başvurunun de en kısa sürede yapılacağını söylediği belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun, iktidarın seçime doğru baskıyı daha da arttıracağını ancak doğruları söylemekten geri durmayacaklarını belirttiği ifade edildi.

217/A NEDİR?

İnternet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören ve kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen kanunla Türk Ceza Kanunu’na 217/A maddesi eklendi. Düzenlemede, “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” hükmü yer aldı.

Sansür yasasından başlatılan soruşturmaya ‘kamu yararı’ndan takipsizlik