Kazakistan’ın başkentinin ismi değişti

Yayın tarihi: 17 Eylül 2022 Cumartesi 4:47 pm - Güncelleme: 17 Eylül 2022 Cumartesi 4:48 pm

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkent Nur Sultan’ın isminin resmen Astana olarak değiştirilmesini içeren kararnameyi imzaladı.

Kazakistan’ın başkenti 2019’da değiştirilen ‘Astana’ ismini geri aldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkent Nur Sultan’ın isminin resmen değiştirilmesini içeren kararnameyi imzaladı.

KazakistanCumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tokayev, Anayasa’nın bazı maddelerine yapılacak değişiklikleri öngören kanunu onayladı. Söz konusu kanun kapsamında imzalanan kararname ile ülkenin başkentinin ismi yeniden Astana oldu. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkartıldı ve tek dönemle sınırlandırıldı.

Parlamento’da onaylanan yasa tasarısı Cumhurbaşkanı imzasıyla resmen yürürlüğe girdi.

ASTANA NEDEN NUR SULTAN OLMUŞTU?

Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 19 Mart 2019’da cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etmiş, bir gün sonra da söz konusu dönemde Senato Başkanı koltuğunda oturan Kasım Cömert Tokayev de Anayasa gereği Cumhurbaşkanlığı görevini devralmıştı.

Görevi devraldıktan sonra Parlamento’da ilk halka sesleniş konuşmasını yapan Tokayev, başkent Astana’nın inşası ve gelişmesinde öncü rol üstlenen Nazarbayev’in ismini şehre verilmesini önermişti.

Bu öneri ülkenin farklı noktalarında düzenlenen gösteri ve imza kampanyalarına rağmen 23 Mart 2019’da Parlamento’da oy birliğiyle kabul edilmiş ve ülkenin başkentinin ismi “Nur Sultan” olmuştu.

Kazakistan başkentinin ismini üç yıl sonra yeniden değiştiriyor