Karpatlardaki zorla askere alma görüntüleri Ukraynalıları isyan ettiriyor

Yayın tarihi: 27 Ocak 2023 Cuma 3:30 pm - Güncelleme: 27 Ocak 2023 Cuma 3:31 pm

Okay Deprem

:

Rus savaş esirlerinin sorgulanma videolarıyla ünlenen Kievli bloger Vladimir Zolkin bile, Ukrayna’da üst üste ilan edilen zorunlu askeri seferberlikler kapsamında en son Katpatlaraltı Eyaleti’nde insanların adeta sokağın ortasında yaka paça alınıp götürüldükleri görüntülere isyan etti.

Bloger konuyla ilgili “askeri uzman” ismindeki telegram kanalında şu ifadelere yer verdi:

“Karpatlaraltındaki hemen hemen yer yerleşim biriminde son birkaç gündür zorla silah altına alma seferberliği yaşanıyor. Nagişoles kentinin Beregovo adlı ilçesinde pazar günü sabit pazar adeta abluka altına alındı. Sadece oradan yetmiş kişi götürüldü.” Zolkin devamında, Donbass’ın Soledar şehrinden Ukrayna Ordusu’nun çekilmek zorunda kalışının gölgesinde Ukrayna Savunma Bakanlığı bünyesindeki devasa yolsuzluk skandalını da hatırlatarak, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (VSU) büyük ölçekteki kayıplarını telafi etmek amacıyla söz konusu bölgedeki etnik Macarları dahi silah altına almalarına öfke kustu!

Karpatlı sivillerin zoraki olarak silah altına alınmaları Macarların da dikkatini çekti

Zolkin’in söz konusu açıklamalarına yer veren “Nijin” adlı Ukrayna sitesindeki makale kısa süre içinde silinirken, kopyasının dahi bile zaman içinde kaybolduğu gözlendi. Olaydan birkaç gün sonra ise “PestiSrácok” adındaki Macar haber portalında Karpatlaraltıdaki kitlesel askeri seferberlik konusunda kapsamlı bir yazı yayımlandı. Macar muhabirler; insanlara celplerin bizzat sokaklarda, pazarlarda, kahvelerde ve hatta Roman mahallesinde verildiğine işaret ediyorlardı. Bu arada, VSU’nun yakın zamanda Soledar’da 128. Tugayının ağır kayıplarını kompanse etmek maksadıyla, temel olarak profesyonel savaşçılardan oluşacak yeni bir tugay yaratma hazırlığında olduğu belirtiliyor.

Ukrayna Ordusu eğitimli köpekler eşliğinde ev ev insan avına çıkmış durumda

Karpatların ilgili bölgelerinin sakinlerinin aktardıklarına bakılırsa sivil insanları zorla otobüslere yükleyip götürüyorlar. Ukrayna’nın bu işle yükümlü askerleri eğitilmiş köpekler eşliğinde tam anlamıyla ev ev, daire daire dolaşmak suretiyle insan avına çıkmış durumdalar. VSU’nun verdiği ölü kayıplarına karşılık saflarını tazelemek için yürüttüğü yeni seferberliğin bir başka adresi ise Karpatlaraltı İli’nin tanınmış kenti Mukaçevo. Macar gazeteciler, Karpatların yaşayanlarıyla gerçekleştirdikleri söyleşilere ve de yerel sakinlerin farklı sosyal ağlarda yaptıkları paylaşımlara dayandırdıkları haberlerde, yörenin erkeklerinin iradelerine aykırı olarak silah altına alınmak suretiyle cepheye yollandıklarını ifade ediyorlardı. Anımsatmak gerekirse, bir süre önce Macar medyasında Macar – Ukrayna sınırından sadece birkaç yüz metre mesafede Ukraynalı ölü askerlerin bedenleriyle dolu soğuk hava vagonlarından müteşekkil trenlerin görüldüğünü haberleri çıkmıştı.