Kesilen ağaç sayısı 10 bin dolayında! Orman katliamı Kaz Dağları’ndan sonra Zonguldak’a sıçradı

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2019 Perşembe 3:48 pm - Güncelleme: 22 Ağustos 2019 Perşembe 4:25 pm

Kaz Dağları’nda Alamos Gold adlı Kanadalı şirketin altın arama faaliyetlerini izin verilmesinden sonra Zonguldak’ta da Centerra Gold adlı bir başka Kanadalı şirkete, bölgede çalıştığı taşeron firmalar aracılığıyla altın arama izni verildiği, altın arama faaliyetleri ve sondajının, şirketin proje tanıtım dosyasındaki alanların dışına taşıp, doğal alanları tahrip edip ağaçları yok ederek sürdüğü bildirildi.

Altın arama çalışmalarının, 4115 yaşındaki dünyanın en yaşlı porsuk ağacına üç kilometre uzaklıkta yapıldığı belirtiliyor. Fotoğraf: Pusula Gazetesi

Kuzey Ormanları Savunması’nın (KOS) haberine göre, Kanadalı Centerra Gold isimli şirket Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde altın aramak için sondaj çalışmalarına başladı. Proje dosyasında belirtilen alanların dışındaki ormanlarda birkaç aydır devam eden çalışmalar geniş bir bölgeyi talan ediyor.

Şarkıcı Elif Kaya, Kaz Dağları’ndaki altın madenini soyunarak protesto etti!

‘Taşeron firmalarla gizleniyor’ iddiası

Haberde, Kayseri’nin Develi ilçesinde Öksüt Madencilik aracılığıyla altın madeni projesine devam eden Kanada merkezli Centerra Gold şirketinin, Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde de taşeron firmalarla altın aradığı belirtildi.

KOS, haberini ‘Yaşanabilir Bir Karadeniz Ereğli Platformu’üyelerinin, çevreye verilen zararı gözlemlediği raporuna dayandırdı. Habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2017’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdiği proje çerçevesinde Aşağıdağ Köyü Çanakçı Dere mevkiinde arama yapılacağı söylenmesine rağmen sondaj, köyün dışında ve Orman İşletmesi sınırlarındaki ormanlarda yapılıyor.

Şu ana kadar kesilen ağaç sayısının ise 10 bin dolayında

Anıt ağaçlara çok yakın bir avlakta çalışıldığını gözlemleyen üyeler, sondaj alanlarına ulaşmak için ağaçlar kesilerek yeni yollar açıldığını anlattı. Şu ana kadar kesilen ağaç sayısının ise 10 bin dolayında olduğu bildirildi.

Rapora göre sondaj faaliyetlerinin dört ayrı yerde beş makineyle devam ettiğini tespit edildiği, çalışmaların ise proje tanıtım dosyasında yazılanlardan daha geniş olduğu gözlemlendi. Platform üyeleri, şirketin tepkileri önlemek için civar köylerin bütçelerine yüksek miktarda bağış yaptığını da iddia etti.

Biyoçeşitlilik açısından Karadeniz’in en zengin bölgelerinden biri

 

Sondaj bölgesinin barındırdığı ağaçlar ve yaban hayvanlarıyla biyoçeşitlilik açısından Karadeniz’in en zengin bölgelerinden biri olduğunu söyleyen platform üyeleri, alanda bir o kadar da bilinmeyen canlı türü bulunduğunu ve şirketin alandaki yaban hayatını korumakla ilgili hiçbir çalışma yapmadığını ifade etti.

Bölgede Alaplı’nın su ihtiyacını karşılayan kaynakların da bulunması nedeniyle yöre halkı bu kaynaklara altın çıkarma döneminde siyanür sızmasından endişe ediyor.

Bakan Pekdemir’li geçtiğimiz günlerde şu açıklamayı paylaşmıştı: