Kanada Başbakanı Justin Trudeau tartışmalı aşıyı yaptırdı

Yayın tarihi: 24 Nisan 2021 Cumartesi 9:58 am - Güncelleme: 24 Nisan 2021 Cumartesi 9:58 am

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eşi Sophie Trudeau, kanda pıhtılaşmaya yol açtığı iddiaları nedeniyle tartışmaların odağındaki AstraZeneca aşısını oldu. Aşı olurken çekilen fotoğraflarını paylaşan Trudeau, herkese ‘aşı olma’ çağrısı yaptı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da tıpkı Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi AstraZeneca aşısı yaptıran dünya liderlerinin arasına katıldı. Justin Trudeau ve eşi Sophie Trudeau, AstraZeneca aşısı yaptırdı ve aşı olurken çekilen fotoğraflarını paylaşarak vatandaşlarına ‘Aşı olun’ çağrısı yaptı.

Sosyal medyada yaptığı paylaşımda “Sıram geldi ve aşımı oldum, siz de aşılanmaya uygunsanız mutlaka yaptırın” diyen başbakan Trudeau, kendisi de aynı aşıyı yaptıran Sağlık Bakanı Patty Hajdu’nun mesajını da paylaştı. Sağlık Bakanı Patty Hajdu yaptığı açıklamada “En iyi aşı, kolunuzdaki aşı. Bugün AstraZeneca aşısının ilk dozunu alma sırası bendeydi” ifadelerini kullandı.

Öte yandan tartışmalara rağmen kullanmaya Kanada’da kullanılmaya devam edilen AstraZeneca aşısı sadece 40 yaş üzeri vatandaşlara uygulanıyor.

ASTRAZENECA AŞISI BİRÇOK ÜLKEDE ASKIYA ALINMIŞTI

Geçtiğimiz hafta kan pıhtısı sorunları sebebiyle başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kullanımı askıya alınan Oxford – AstraZeneca Kovid-19 aşısı ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa ilaç Ajansı, aşının faydasının zararından fazla olduğunu söyledi. Bunun üzerine birçok ülke aşılamaya devam ederken bazı ülkeler ise aşı ile ilgili araştırmalarına devam ediyor.

19 ÜLKEDE KULLANIMI DURDURULMUŞTU

Oxford / AstraZeneca Kovid – 19 aşısının, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesine rağmen bugüne kadar 19 ülkede kullanımı durdurulmuştu. İsveç, Fransa, Danimarka, Almanya, Hollanda, İzlanda, İrlanda, Norveç, İtalya, Avusturya, Estonya, Litvanya, Letonya, Bulgaristan, Romanya, Tayland, Endonezya, Lüksemburg ve İspanya’da kullanımı durdurulan aşı Birleşik Krallık’ta ise kullanılmaya devam ediyor. Aynı zamanda İtalya’da AstraZeneca aşısı olan 2 kişi de yaşamını yitirmişti. Avrupa’da kullanımı tamamen durduran tek ülke Danimarka oldu.

Angela Merkel AstraZeneca aşısı oldu