Kan stoku eksiliği için çağrı yapan Kızılay öğlene kadar açılmıyor

Yayın tarihi: 18 Nisan 2023 Salı 6:08 pm - Güncelleme: 18 Nisan 2023 Salı 6:08 pm

Kahramanmaraş merkezli depremlerde AHBAP’a çadır satmasıyla tepki çeken Kızılay, kan stoklarının azalması nedeniyle bağış çağrısı yaptı. Ancak bağış yapmak için Kızılay Çapa’ya gidenler, saatlerce beklemek zorunda kaldı. Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilisi geç açılmasının nedeni olarak Ramazan ayını gösterdi.

Kızılay’da kan stoklarının azalması nedeniyle bağış çağrısı yapıldı. Uzmanlar, bazı kalp ameliyatlarının kan stoklarının azalması nedeniyle kalp ameliyatları ertelendi.

T24’ten Alkan Şahin’in haberine göre; Kızılay’ın çağrısı sonrası kan bağışı yapmak için Çapa’da bulunan kan verme merkezine giden bağışçılar, kapıda kepenkle karşılaştı. Kan bağışında bulunmak için kurum önüne gelen vatandaşlar, açılış saatine tepki gösterdi. T24’e konuşan Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilisi, açılış saatinin geç olmasının nedenini Ramazan ayı ile açıkladı.

Hastanelerden yakınlarının ameliyatları için Çapa’da bulunan kan verme merkezine gönderilen vatandaşlar, kapıda kaldı.

İmamoğlu Kızılay’a kan bağışladı

“PAŞAMLAR RAHAT”

Bir vatandaş, kurumun 12.00’da açılmasına tepki göstererek, “Rezillik, saçmalık. Böyle bir keyfiyet olamaz. İnternette 10 yazıyordu. Paşamlar rahat. Burayı aradık cevap veren olmadı. Ramazan’da iftardan sonra yoğunluk oluyor diye uzatabilirsin, gerekiyorsa ek personel al. Normal zamanlarda 10’da bile açılması saçmalık. Şu an hastanede yakınım bekliyor sabah ameliyat olacaktı. Ne olacak bilmiyoruz” dedi.

“MOBİL MERKEZLER 15.00’DA AÇILIYORMUŞ”

Kan stokunun yetersizliğinden bahsedilen bir ortamda kurumun öğlen saatinde açılmasına tepki gösteren vatandaş, “Buranın 24 saat açık olduğunu zannettim. Kurumu da gelmeden aradım, açmadılar. İnternetten baktım, yakında herhangi bir kan verme merkezi açık değil. Mobil merkezler 15.00’te başlıyormuş. Tanıdığım ameliyata girecek. Bazı hastaneler de kan almıyormuş. Hastane buraya yönlendirdi” diye konuştu.

“RAMAZAN DOLAYISIYLA”

T24’e konuşan Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilisi, Çapa’daki kan verme merkezinin ‘Ramazan dolayısıyla’ saat 12.00’de açıldığını söyledi. Ramazan’dan sonra normal saatlerine dönüleceğini belirten yetkili, şunları söyledi:

“İftardan sonra daha geç kapanıyor. Ramazan dolayısıyla sabah kan verme işlemi çok olmuyor. Sabah açılış saatini ileri alıp gece geç kapatılıyor. Şu an 11’de kapanıyor. Bunun analizi yapılmıştır. Sabahları üç kişi kan veriyorsa iftardan sonra bu sayı 33 kişi oluyor. Daha erken saatlerde açılan yerler de var. Ramazan’dan sonra normal işleyişe dönülecek, 9-10 gibi.”