Kamu personelleri en az ne kadar alıyor?

Yayın tarihi: 29 Haziran 2022 Çarşamba 5:09 pm - Güncelleme: 29 Haziran 2022 Çarşamba 5:09 pm

Kamu personellerinin aldığı maaş yüksek ve düşük seviye olarak hesaplanmaktadır. Aile yardım ödeneği maaşlara eklenerek memurların aile yapısı da esas tutularak hesaplanıyor. Milyonlarca kişi memur maaşlarının durumu merak takip ediyor.

EN AZ MEMUR MAAŞI

En düşük veya en az memur maaşı devletin çeşitli kurumlarda çalışan kamu personeline aylık olarak ödenir. Kamu da çalışanların aldığı maaşlar ortalama maaşlardır. Memurun meslek grubu ve tecrübesine göre maaş seviyesi değişiklik gösterir.
Devlet kurumunda en düşük maaşın altında hiçbir çalışana ödeme yapılmaz. Bu yüzden devletin kurumlarında yeni çalışmaya başlayan kişiler en az bu maaşla iş başı yapar. Bu maaşlar düzenlemeler de baz alınarak hesaplanır.

KAMU ÇALIŞAN EN DÜŞÜK MAAŞI

Personel sağlık maaşı 2022 yılındaki ocak ayı düzenlemesi ile 6 bin 429 olarak belirlendi. Bu maaşlara ayrıca sosyal hal ve mali iyileştirmeler de yansıtılıyor. 2021 yılında memur maaşlarına baktığımızda Temmuz ayında 4 bin 881 lira olurken 2022 yılında 6 bin seviyesine çıkarıldı.
Bu artış oranına göre kamuda çalışan bir kişi Ocak ve Temmuz ayları arasında en az 6 bin 429 TL maaş almaktadır. Temmuz ayındaki değişiklik ile en düşük memur maaşına %7 zam yapılması bekleniyor. Eğer enflasyon oranı %7’i aşar ise o zaman bu eklenti de maaşlara ödenecektir.
Gazete manşetleri milyonların merak ettiği soruyu yanıtlarken resmi olarak artış rakamı halen açıklanmamıştır. Kamu personeli yılda iki kez zam alır. Bu zamların ilki ocak ayında gerçekleştirilirken ikincisi Temmuz ayında yapılır. Taşeron son dakika maaşında ki artışı öğrenir.
Toplu sözleşme görüşmeleriyle maaşlar belirlenirken gelecek yıllarda artışların yapılması bu görüşmelerin sonucuna bağlı. Bu sözleşmenin 2022 yılında ocak ayında %5 olarak belirlenir. İkinci düzenleme ise %7 seviyesindedir. 2023 yılında ise ilk düzenleme %8 zam alırken temmuz ayında %6 zam verilecek.
En yüksek memur maaşı ise 2022 yılında 27 bin liradır. Geride bıraktığımız yıl bu miktar 20 bin lira olarak belirlenmişti. Farklı ödemeler ile en yüksek memur maaşında bir kesinlik bulunmuyor.