Kamer Genç’in ölümünün üzerinden 8 yıl geçti… “Kimdir bu Fetullah Gülen?”

Yayın tarihi: 22 Ocak 2024 Pazartesi 9:27 am - Güncelleme: 22 Ocak 2024 Pazartesi 9:30 am

CHP’nin eski milletvekili Kamer Genç, 8 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Genç’in 15 Temmuz’dan yıllar önce AKP’yi FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’e karşı uyardığı sözler akıllardan çıkmadı.

Eski CHP milletvekili Kamer Genç 22 Ocak 2016’da hayatını kaybetti. 75 yaşında hayata gözlerini yuman Genç bir süredir pankreas kanseri tedavisi görüyordu.

TUNCELİLİ ALEVİ BİR AİLENİN EVLADI

Genç, 1940 senesinde Tuncelili Alevi bir ailenin evladı olarak dünyaya geldi. Babası Ali Genç yazları İstanbul Silahtarağa’da amelelik yapmaktaydı
Başarılı bir öğrenciydi Genç. 1960’ta Ankara’da Maliye Okulu’na yatılı olarak girdi. Ancak okulun tamirata alınması nedeniyle öğrenimine bir süre Tunceli Lisesi’nde devam etmek zorunda kaldı. Ardından Maliye Okulu’na geri döndü.

1966’da Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Maliye Bölümü’nden mezun oldu. Okulun ardından Bingöl’e vergi kontrol memuru olarak atandı. 1966 yılında girdiği Danıştay sınavını kazandı. 1974-1976 yılları arasında Paris’te bulundu. Danıştay tetkik hakimliği ve Danıştay savcılığı görevlerini yaptı. Danıştay’daki görevi 12 Eylül’ün ardından son bulan Genç, 1981 yılında Tunceli’den Danışma Meclisi Üyeliği’ne ve Başkanlık Divanı kâtip üyeliğine seçildi.

BAĞIMSIZ GİRMEK İSTEDİ, VETO YEDİ

1983’te çok partili yaşama yeniden dönüşle birlikte Kamer Genç siyaseti sürdürme kararı alarak, Tunceli’den bağımsız milletvekili adayı olmaya karar verdi. Ama Danışma Meclisi’nde adaylığı veto edildi. 1983-1987’de mali müşavirlik yaptı. 1987 yılında SHP’den Tunceli milletvekili seçildi. 1995’te adaylığının veto edilmesi nedeniyle DYP’den Tunceli milletvekili seçildi. 4 dönem seçilerek milletvekili olarak görev yaptı. 1993’ten 1995’e kadar, 1996’dan 1999’a kadar ve 2001-2002 arası TBMM Başkanvekilliği yaptı. Ardından 2002 seçimlerinde DYP’nin barajın altında kalması dolayısıyla milletvekili seçilemedi. 2007 genel seçimlerine bağımsız olarak katılıp milletvekili seçilmiştir. 1 Haziran 2010’da eski partisi CHP’ye geri döndü.

AKP’Yİ FETULLAH GÜLEN’E KARŞI UYARDI

Şüphesiz ki Kamer Genç’in en fazla konuşulan konuşması TBMM kürsüsünde AKP’yi FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’e karşı uyardığı konuşması oldu. Konuşma özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yeniden gündem oldu.

Şöyle diyordu o konuşmada Genç:

“Fethullah Gülen, kimdir bu arkadaşımız? Ne yapmak istiyor? Türkiye’deki sermayesi nereden geliyor? Acaba Türkiye’deki rejimdeki rolü nedir? Bunları bir araştıralım. Niye çekiniyorsunuz? Bunun en büyük zararını siz çekeceksiniz. Ben çekmem. Benin zaten düşüncelerim belli. Araştıralım. Türkiye için çok büyük bir tehlike”

BU KONUŞMA AKP’LİLERİ RAHATSIZ ETMİŞTİ

Genç’in bu konuşması AKP sıralarında huzursuzluk yaratmış, Fethullah Gülen ile ilgili sözlerinden rahatsız olan AKP’li milletvekilleri Genç’in sözünü keserek üstüne yürümeye kalkmıştı.
Genç ise AKP’li milletvekillerinin saldırısı sonrası sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Ben 30 senedir bu parlamentodayım. Hiçbiriniz benim kadar deneyim sahibi değilsiniz ki. Ben diyorum ki burada Türkiye’ye bir tehlike var. Bu tehlikeyi görelim. Türkiye’de rejim gidiyor. Türkiye çok ciddi bir dönüşüm içinde.”

MEZARI BAŞINDA ANILACAK

Genç bugün mezarı başında sevenleri tarafından anılacak. Anma törenine CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katılacak.

Kaynak: TELE1