Kahire’de Gazze için Barış Zirvesi başladı! ‘Topraklarımızı terk etmeyeceğiz’

Yayın tarihi: 21 Ekim 2023 Cumartesi 1:28 pm - Güncelleme: 21 Ekim 2023 Cumartesi 2:44 pm

İsrail-Hamas savaşı her geçen gün şiddetini arttırırken, barış için Mısır’ın ev sahipliğinde zirve yapılıyor. Türkiye’nin katıldığı zirveye İsrail katılmıyor.

İsrail-Hamas savaşı 15. gününe girerken, Mısır’ın başkenti Kahire’de Mısır’ın daveti “Barış Zirvesi” düzenleniyor.

Toplantıya ev sahibi Mısır’ın Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi’nin  Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün Kralı Abdullah, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al-Nahyan, Avrupa Birliği Konsey Başkanı Charles Michel, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve diğer bazı devletlerin liderleri ile bakanları katılıyor.

SİSİ: REFAH’I BİR AN BİLE KAPATMADIK, YARDIMLARI İSRAİL BOMBARDIMANI ENGELLEDİ

Zirvenin açılışında konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi “Refah Sınır Kapısı’nı bir an için bile kapatmadık ama sınırın Filistin tarafındaki İsrail bombardımanı insani yardımların geçişini engelledi” dedi.

Hamas-İsrail savaşında 15. gün! Refah Sınır Kapısı açıldı, ilk yardım TIR’ları Gazze’ye girdi

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS: ASLA TOPRAKLARIMIZI TERK ETMEYECEĞİZ

Zirvede açıklamalarda bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise “Asla topraklarımızı terk etmeyeceğiz” dedi. Abbas “İsrail hükümetine sesleniyoruz, ablukayı kaldırın” çağrısında bulundu.

BM GENEL SEKRETERİ: KORKUNÇ KABUS SONA ERMELİ

Korkunç kabusun sona ermesi gerektiğini vurgulayan BM Genel Sekreteri Guterres ise “Filistinlilerin ihtiyaçları meşru ve çok. Bu trajik olayların geniş bağlamında 56 yıllık bir işgal var. Hamas’ın saldırısı meşru görülemez ancak Filistinli sivillerin toplu cezalandırılması da meşru görülemez. Büyük bir insani yardım gerekli Gazze’;ye. İnsani bir ateşkesin hemen sağlanması için çağrıda bulunuyorum. Gerçek bir barışın tek çözümü var iki devletli bir çözüm” dedi.

FİDAN: FİLİSTİNLİLER’İN ACILARININ DEVAM ETMESİNE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ

Zirvede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da konuştu. Fidan, İsrail’in 2 milyon insanı, insan yaşamına uygun olmayan bir bölgede açık hava hapishanesinde tuttuğunu ve bunu terörizme karşı savunma olarak adlandırdığını dile getirerek “Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. Ne Filistinliler için ne de hiç kimse için bu tarz suçlara göz yummayacağız. Eğer bu devam edecek olursa coğrafi bir tırmanışla tüm küresel istikrarı ve barışı tehdit edecektir” ifadesini kullandı.

‘YENİ GARANTİ MEKANİZMASI HAYATA GEÇİRİLMELİ’

“(İsrail-Filistin çatışması) Yeni bir garanti mekanizması tasarlanıp hayata geçirilmelidir. Tarafların adil bir barış için attığı adımların garanti edilmesi gerekmektedir” diyen Fidan, Türkiye’nin bu konsept için adım atmaya, adil ve güvenli bir gelecek için üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

ABD ve Avrupa’dan İsrail’e kara harekatı baskısı iddiası

İSRAİL KATILMIYOR

Öte yandan zirveye İsrail katılmıyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kahire’de düzenlenecek Barış Zirvesi’ne katılmayacaklarını açıklamıştı. Sözcü, İsrail’in davet edilmediğini ve toplantıya da katılmayacağını söylemişti.