Kadının soyadı da yok: AYM kararı için düzenleme yapılmadı

Yayın tarihi: 8 Mart 2024 Cuma 3:51 pm - Güncelleme: 8 Mart 2024 Cuma 3:51 pm

AYM kararının ardından kadınların evlendikten kendi soyadını kullanabilmesi yolu açılırken düzenleme yapılmaması nedeniyle kanunda boşluk oluştu.

Medeni Kanun’un 187. maddesindeki kadının, erkek eşin soyadını kullanma zorunluluğunu içeren kanun, Anayasa Mahkemesi’nin 22.02.2023 tarihli kararıyla geçen yıl iptal edildi ve karar dokuz ay sonra yürürlüğü girmek üzere 20.04.2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlandı.

YASAL BOŞLUK OLUŞTU

Düzenleme yapılması gereken tarih 28 Ocak 2024’te doldu ancak hala bir düzenleme yapılmadı. Bu nedenle, evlenen kadının kendi soyadını kullanma hakkı konusunda şu anda yasal boşluk var.

‘AYRIMCILIK YASAĞI’NA AYKIRI BULUNDU

İlgili kararın gerekçesinde; erkeğin evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabildiği halde, kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabilmesinin cinsiyet temelinde farklı muamele olduğu belirtildi. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı” başlıklı 8. maddesiyle bağlantılı olarak “Ayrımcılık yasağı” başlıklı 14. maddesine aykırılık mevcut olduğu da vurgulandı.

BBC tüm dünyadan direnen kadın fotoğraflarını paylaştı! Listede ‘Kırmızılı Kadın’ da var

Kaynak: TELE1