Kabine sonrası Erdoğan’dan ‘yeni Anayasa’ sözleri!

Yayın tarihi: 5 Eylül 2023 Salı 8:08 pm - Güncelleme: 6 Eylül 2023 Çarşamba 6:52 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saray’da gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada ‘Yeni Anayasa‘ya değindi. Erdoğan, “Türkiye’yi darbe anayasasından kurtarıp, demokrasimize yakışır sivil anayasaya buluşturma çabasını ittifak ortaklarımızla istişare içinde başlatacağız” dedi.

Saray’da gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sona erdi. Toplantıda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi ele alındı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan görüşmelerine dair, “Putin ile verimli bir görüşme yaptık. Rusya Ukrayna savaşının sürdüğü pek çok insani gündemin masada olduğu bir dönemde bu görüşmenin takdir edildiğini düşünüyorum” dedi.

“SORUN EKONOMİK DEĞİL PSİKOLOJİK”

Erdoğan, ekonomideki duruma dair de konuşarak şu ifadeleri kullandı:

“Etiketlerde ve ilanlarda yüksek oranda fiyat artışı yapılıyor. Çalışanların ücretlerine yapılan her artış cebe girmeden artışlar her hizmete yansıtılıyor. Aynı ürün ve hizmetin farklı yerlerdeki fiyat makasının çok açıldığı durumlar var. Demek ki bir fiyatlama güdüsüyle karşı karşıyayız. Bu da sorunun ekonomik değil psikolojik olduğuna işaret ediyor”

‘YENİ ANAYASA’

Açıklamalarında yeni Anayasa çalışmalarına da değinen Erdoğan şunları söyledi:

“Adli yıl açılış töreninde ülkemizin adalet sisteminde bugüne kadar yaptığımız katkıları hatırlatırken yeni Anayasa çağrımızı tekrarladık. Yeni adli yılda tüm vatandaşlarımızın adalete erişimini kolaylaştırmaya devam edeceğiz. Türkiye’yi darbe anayasasından kurtarıp, demokrasimize yakışır sivil anayasaya buluşturma çabasını ittifak ortaklarımızla istişare içinde başlatacağız”

Erinç Sağkan’dan ‘sansür’ tepkisi: Yeni anayasayı tartışma zemini dahi olmadığını gösteriyor

NE OLMUŞTU?

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı adli yıl açılışında konuşan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, yargı-siyaset ilişkilerini eleştirerek AİHM kararlarının uygulanması ve Can Atalay’ın serbest bırakılması çağrısı yapmıştı. Sağkan’ın söz konusu açıklamaları hem canlı yayınlamamış hem de ajanslara servis edilmemişti.

Erdoğan’ın ve Yargıtay Başkanı’nın törende ‘yeni anayasa’ mesajları verdiğini hatırlatan Sağkan şunları söylemişti:

“Türkiye’de bir sivil anayasa gündemi var. Belki buradan başlamak gerekebilir. Adli yıl açılışının ev sahibi Yargıtay Başkanlığı’dır ama savunma makamı da oranın misafiri değil ev sahibidir. Savunma makamını temsil eden TBB Başkanı’nın sözlerinin kitleler tarafından duyulmasının istenilmediği, ifade hürriyetinin bu kadar ağır şekilde kısıtlandığı bir ortamda Türkiye’de bir sivil anayasa tartışıp toplumsal uzlaşı sağlayacağız… Benim yaşadığım uygulama Türkiye’de hak ve özgürlüklerin garanti alacak bir anayasanın tartışma zeminin dahi olmadığı gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl da benzer bir durum yaşanmış ve İletişim Başkanlığı tarafından yayın organlarına sinyal verilmeyerek konuşmamın canlı yayınlanmasının önüne geçilmişti. Bunu bilerek oraya gittim. Yasaklar çok daha fazla merak uyandırır. Acaba ne demiş ki diye insanlar daha çok bakar. Bu görülmüyor herhalde. Biz oranın ev sahibiyiz, tabii ki konuşmamızı yapıp bildiklerimizi dile getireceğiz”