Jüpiter’in fotoğrafı! Bilim insanları bile böylesini beklemiyordu

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2022 Salı 10:26 am - Güncelleme: 23 Ağustos 2022 Salı 10:26 am

NASA Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jupiter’in James Webb Uzay Teleskopu ile çekilmiş  fotoğrafını yayınladı. Fotoprafları gören bilim insanları dahi şaşırdı.

James Webb Uzay Teleskopu Jüpiter’in tıp Dünya’da da görülen auroraları gösteren fotoğraflarını çekti. Jüpiter’in auroraları, gezegenin kuzey ve güney kutuplarının ötesine uzanıyor. Gökyüzünde dönen ışık desenleri olan auroralar güneşten gelen yüklü parçacıkların bir gezegenin atmosferi ile manyetik alanının etkileşime girdiğinde oluşuyorlar.

BÜYÜK FIRTINALAR

Görüntülerde Jupiter’in büyük kırmızı noktası beyaz görülüyor. Kızılötesi bir ışık kullanarak fotoğraf çeken James Webb Jupiter üzerinde daha küçük ölçekli yuvarlak noktalar keşfetti. Bu noktalar aslında bir gaz devi olan Jupiter’in kendi etrafında çok hızlı bir şekilde dönmesi sonrası oluşan büyük fırtınalar.

CNN’de yer alan habere göre; Webb’in güneş sistemi gözlemleri için açıklamada bulunan bilim insanı Heidi Hammel, “Çok sayıda parlak beyaz ‘nokta’ ve ‘çizgi’ var. Bunlar muhtemelen yoğun konvektif fırtınaların çok yüksek irtifada bulunan bulut tepeleridir” dedi.

James Webb bu defa Jupiter’i görüntüledi, ayrıntı dikkat çekti