Japon bilim insanları deprem bölgesinde! Turna kuşlu origamiler getirdiler

Yayın tarihi: 20 Nisan 2023 Perşembe 11:57 am - Güncelleme: 20 Nisan 2023 Perşembe 11:57 am

Japonya’nın Kansai Bölgesi’nin Kobe kentini 1995’te vuran 7.2 büyüklüğündeki depremi yaşayan bilim insanları Türkiye’ye geldi. Kahramanmaraş ve Hatay’da yıkılan binalarda incelemeler yapan heyet ‘yapısal sorunlar’a dikkat çekti.

Japonya’nın Kansai Bölgesi’nin Kobe kentini 1995’te vuran 7.2 büyüklüğündeki depremi yaşayan bilim insanları Türkiye’ye geldi. Japon heyet, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin vurduğu kentlerde inceleme yapacak. Kobe depremini yaşayan bilim insanları ve uzmanlardan oluşan Japon heyeti, depremlerin etkisini gözlemleyecek.

Milliyet’ten Gökhan Karakaş’ın haberine göre, Kobe Belediyesi Yapı Denetim ve İmar İşleri Daire Başkanı Mr. Yukio Tanaka, Kobe Belediyesi Kriz Yönetim Merkezi Müdürü Mr. Masayoshi Nose, Mukogawa Women’s Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Tosu Shigeki, Prof. Yanagisawa Kazuhiko ve Prof. Tagawa Hiroyuki’den oluşan heyete, Türkiye’den Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Dündar eşlik ediyor.

Japon heyetin ilk durağı Kahramanmaraş oldu. Heyet daha sonra Hatay’a geçerek, ağır hasar görmüş binaları inceledi.

‘BU KADAR YIKICI OLMASININ SEBEBİ YAPISAL SORUNLAR’

Deprem Afeti Risk Azaltma Çalıştayı ve Araştırma Programı’na katılan Mukogawa Women’s Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yanagisawa Kazuhiko, “Deprem bölgesinde doğanın yıkıcı etkisini ve doğanın büyüklüğünü yakından hissedebildim. Bu kadar yıkıcı olmasının sebebi yapısal sorunlar. Japonlar olarak doğanın nimetlerini iyi biliyoruz. Japonlar doğayla yaşamayı tercih etmiştir. Depremi engellemek mümkün değil ama hazırlıklı olmalıyız ve nasıl hazırlıklar yapacağımız çok önemli” dedi.

‘KOBE’DE TOPARLANMAK 20 YIL ALDI, BURAYI TAHMİN BİLE EDEMİYORUM’

Kobe Belediyesi Yapı Denetim ve İmar İşleri Daire Başkanı Mr. Yukio Tanaka ise şunları dedi: “Kobe depreminden sonra toparlanmak 20 seneyi aldı. Hasar, birkaç şehirde ve büyük alanda olduğu için ne kadar sürede toparlanacağınızı tahmin bile edemiyorum. Fakat toparlanmak için merkez hükümet ve yerel yönetimin iş birliği yapması kesinlikle gerekiyor.”

ŞANS İÇİN TURNA KUŞLU ORİGAMİLER GETİRDİLER

Japon heyet, Mukogawa Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı 1000 turna kuşlu origamileri, deprem bölgesinde dağıtılması için Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü’ne teslim etti.

Japonya’da bir inanca göre kâğıttan 1000 turna kuşu yapmak insana şans getiriyor.

Sadako Sasaki, 6 Ağustos 1945 sabahı saat 08.15’te Hiroşima’ya atom bombası atıldığında 2 yaşındaydı. Bomba atıldığında ölmedi ama lösemi oldu. Şans getirsin diye turna kuşu yapmaya başladı. Sadako’nun ömrü 1000 turnayı katlamaya yetmedi. Arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı yaparak, Sadako ile gömdü. Turna kuşları o günden bu yana, barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi haline geldi.