İzmir Barosu Can Atalay için tahliye çağrısı yaptı: Suç niteliği taşımaktadır

Yayın tarihi: 2 Haziran 2023 Cuma 11:51 am - Güncelleme: 2 Haziran 2023 Cuma 11:51 am

İzmir Barosu, “Hatay Milletvekili Meslektaşımız Av. Ş. Can Atalay Serbest Bırakılsın” başlıklı bir çağrı yayınladı.

Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Gezi Davası Tutuklusu Avukat Şerafettin Can Atalay’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeni seçilen milletvekillerinin yemin edeceği gün gelmiş olmasına rağmen tahliye edilmemesine yönelik tepkiler sürüyor.

İzmir Barosu, Anayasa gereği tahliye edilmesi gerektiğini belirttiği Can Atalay’ın tahliye edilmemesinin halkın iradesini yok saymak ve siyaset yapma hakkının engellenmesi olduğunu belirtti.

“SUÇ NİTELİĞİ TAŞIMAKTADIR”

İzmir Barosu’nun “Hatay Milletvekili Meslektaşımız Av. Ş. Can Atalay Serbest Bırakılsın” başlıklı açıklaması şu şekilde:
“14 Mayıs 2023’de yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay Milletvekili seçilen ve halen Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan meslektaşımız Şerafettin Can Atalay, seçim sonuçlarının kesinleşmesine ve avukatları tarafından mazbatası alınmış olmasına rağmen hâlâ tahliye edilmemiştir.

Anayasa’nın 83. maddesi; “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.” hükmünü içermektedir.

Anayasa’nın bu açık hükmüne rağmen, Yargıtay’a yapılan başvuru hakkında henüz karar verilmemesi ve Av. Ş. Can Atalay’ın halen cezaevinde tutulması hem Anayasal hem de Türk Ceza Kanunu kapsamında suç niteliği taşımaktadır. Milletvekili dokunulmazlığı ihlal edildiği gibi, halkın iradesi de yok sayılmaktadır.

Bu ülke tarihinin en demokratik, yaratıcı, eşitlikçi ve en kapsayıcı barışçıl kitlesel hareketi olan Gezi Direnişi gerekçe gösterilerek, 6 yıl sonra açılan davada, diğer sanıklarla birlikte önce beraat eden sonrasında yürütmenin yargıya müdahalesi sonucu tekrar yargılanıp hapis cezasına mahkum edilen meslektaşımızın siyasi hakları ihlal edilmekte, siyasi faaliyette bulunma hakkı engellenmektedir.

Hiçbir koşulda ve hiçbir zaman hukukun üstünlüğü mücadelesinden vazgeçmeyen İzmir Barosu olarak, meslektaşımız Av. Ş. Can Atalay’ın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

TİP’ten Yargıtay’a Can Atalay çağrısı! “Kolları sıvamanın vakti”