İbrahim Gökçek aleyhine ifade veren itirafçı: Baskı altındaydım, polis yönlendirdi

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2020 Pazartesi 1:00 pm - Güncelleme: 11 Mayıs 2020 Pazartesi 4:05 pm

Hayatını kaybeden İbrahim Gökçek’in de aralarında olduğu Grup Yorum üyelerinin yargılandığı davalarda verdiği ifadelerle birçok insanın tutuklanmasına neden olan itirafçı İ.İ, baskı altında verdiği ifadelerinin çarpıtıldığını itiraf etti.

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Grup Yorum davaları dahil 43 kişiyle ilgili verdiği ifadeleri birçok davada delil olarak kullanılan İ.İ., 2017 yılında verdiği 20 sayfalık ifade tutanağını korku ve baskıyla imzaladığını, sözlerinin çarpıtıldığını, ifadenin doğru olmadığını söyledi. “Bana ifade vermezsen seni tutuklarız” diye tehdit edildiğini söyleyen itirafçı, ÇHD davası ve Grup Yorum davasında yargılananlarla ilgili verdiği ifadelerin baskı altında imzalatıldığını anlattı ve ifadesini geri çekmek istediğini belirtti ibrahim gökçek 

İbrahim Gökçek’in mezarına saldırı! ‘Polis gidince çıkartıp yakacağız’

SANIK AVUKATLARINA MEKTUP GÖNDERDİ

Yurtdışına çıkmasının ardından, sanık avukatlarına mektup gönderen İ.İ. “poliste işkence altında ifade verdiğini, ifadesini polisin yönlendirmesiyle verdiğini” söyledi ve ifadesinin dosyadan geri çekilmesini talep etti.

Organize saldırı! Yol kesip ‘Cenazeyi yakarız’ diye tehdit ettiler, MHP’li vekil sahip çıktı

İBRAHİM GÖKÇEK HAKKINDA VERDİĞİ İFADE DELİL SAYILMIŞTI

Grup Yorum üzerindeki baskıların sona ermesi talebiyle başlattığı ölüm orucuna 323. günde ara veren ve iki gün sonra hastanede hayatını kaybeden Grup Yorum gitaristi İbrahim Gökçek’in de aralarında bulunduğu yedi kişi hakkındaki iddianamede de İ.İ.’nin ifadesi delil olarak yer alıyordu. Gökçek, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde “örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasından ağırlaştırılmış müebbete varan hapisle yargılanıyordu.

İbrahim Gökçek’in cenazesi defnedildi, polis türkü söylenmesine izin vermedi

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, İ.İ. İbrahim Gökçek’le ilgili polisteki ifadesinde “sadece Gökçek’in bağlama çaldığını söylediğini, İdil Kültür Merkezinde bir kozmik oda olmadığını ancak ifadelerinin çarpıtıldığını” yazdı:

“…İbrahim Gökçek kim diye sordular mesela, ben de Grup Yorum’da bağlama çalıyor dedim, bunu da zaten bütün Türkiye biliyor. ‘Kozmik Odaya’ giriyor muydu diye sordular. Ben de orada yani Didil Kültür Merkezinde hiçbir zaman kozmik oda olmadığını ve görmediğimi söyledim.”

“…Ama savunmalarımdan hep algı yaratılmaya çalışıldı. Örneğin, ‘İbrahim Gökçek Grup Yorum’un bağlamacısı. Herkesin giremediği odaya giriyordu’ diye algı yaratmaya çalışmışlar, ifadeyi gördüğümde, çünkü bana artık yazdıklarını göstermiyorlardı, karşılarına oturtmuşlardı. Zaten ifadenin bitmiş halini gördüğümde her dediğimin savunduğumun çarpıtıldığını gördüm. Hatta demediğim bazı şeyler bile eklenmiş…”

SELÇUK KOZAĞAÇLI’NIN AVUKATLARI DİLEKÇE VERDİ

ÇHD davasında yargılanan avukat Selçuk Kozağaçlı da İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi Başkanlığına avukatları aracılığıyla dilekçe vererek, dosyaya sundukları bu ve buna benzer birçok delilin savunma ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini açık göstergeleri olduğunu belirtti:

“Somut anlamda delil niteliği taşımayan ve başkaca somut bir delil ile de desteklenmeyen itirafçı gizli tanık beyanlarına dair mahkemenizce yapılacak incelemede, ifade süreçlerindeki baskı ve yönlendirmeleri anlatan yeni tanık beyanlarının da dikkate alınmasını saygı ile talep ederiz.”

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi Helin Bölek hayatını kaybetti

‘BASKI ALTINDA İFADE VERDİM’ SAVUNMASI

Dilekçede, İ.İ.’nin anlatımları da şöyle özetlendi:

“Gözaltına alınırken darp edildiğini; gözaltı sürecinde ifade vermezse tutuklanacağının, başka kişilerden örnek verilerek öldürüleceğinin, nişanlısının zarar göreceğinin ima edildiğini; ifade alım sürecinin iki gün sürdüğünü, ifade sırasında kolluk tarafından beyanlarının çarpıtıldığını müdahalede bulunduğunda azarlandığını, buna karşı avukatın herhangi bir müdahalede bulunmadığını; gözaltında sürekli tehdit edildiğini, psikolojik işkence gördüğünü ve darp edildiğini; ifadenin okunmadan imzalatıldığını, imzalamadığı takdirde baskı ve işkence görmeye devam edeceğini düşündüğü için imzalandığını; ifadelerinin üzerinde oynandığını ve asılsız birçok şey eklendiğini beyan etmektedir.”

Ölüm orucundaki Mustafa Koçak hayatını kaybetti