İsveç’in NATO üyeliği komisyondan geçti, CHP neden ‘evet’ dediğini açıkladı

Yayın tarihi: 26 Aralık 2023 Salı 8:57 pm - Güncelleme: 26 Aralık 2023 Salı 9:05 pm

İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin protokol TBMM Dışişleri Komisyonu’ndan CHP, AKP ve MHP oylarıyla geçti. TELE1’e konuşan CHP’li Salıcı “NATO’nun genişlemesini önemsiyoruz” dedi, ‘evet’ oyunun gerekçelerini sıraladı.

TBMM Dışişleri Komisyonu, AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplandı. Toplantıda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine ilişkin Komisyonu bilgilendirdi, milletvekilleri de kanun teklifi üzerinde görüşlerini dile getirdi.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) İsveç Krallığı’nın Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edildi.

Teklife AKP, MHP ve CHP evet oyu verirken İYİ Parti ve Saadet Partisi hayır oyu verdi. DEM Parti ise oylamaya katılmadı.

İsveç’in NATO’ya katılım protokolü komisyondan geçti

İsveç’in NATO’ya üyeliği için son sözü TBMM Genel Kurulu söyleyecek.

Komisyonda yer alan ve oylama sonrası TELE1’den Onur Öncü’ye konuşan CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı neden ‘evet’ oyu verdiklerini “NATO’nun genişlemesini önemsiyoruz” diyerek açıkladı.

Salıcı şunları söyledi:

‘NATO’NUN GENİŞLEMESİNİ ÖNEMSİYORUZ’

“Bizim bu kararın geliş şekline, ikjtidarın yürütmüş olduğu siyasete dair eleştirilerimiz vardı. Bu eleştirilerimizi yaptık ama sonuç itibari ile biz NATO’nun genişlemesine kategorik olarak karşı değiliz. NATO’nun genişlemesini önemsiyoruz.

‘İSVEÇ’İN GİRİŞİMLERİ ANLAMLI’

İsveç gibi uzun yıllar bağımsız kalmış bir ülkenin NATO üyeliği konusunda girişimlerde bulunuyor olmasını da anlamlı buluyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin İsveç’e dair talepleri vardı. İsveç’e dair taleplerin takipçisi olacağını, bunun nasıl bir mekanizma kurulduğunu anlamak için sorguladık.

‘SORGULAMALARIMIZI YAPTIK’

Dış politikayı bir iş politika malzemesi haline getirmemesi gerektiği konusunda eleştirilerimizi, sadece bu konuda değil, bunun dışındaki dış politika konularında da iktidara yapmış olduk, yaptık. Ve biliyorsunuz bu ikinci toplantı. 16 Kasım’da ilk toplantı yapıldı ve o toplantı da ertelendi. 16 Kasım’daki toplantıdan bu yana neyin değiştiğini ve iktidarın pozitif bir dile döndüğünü sorguladık. Ve sonuç itibari ile CHP olarak bütün bu sorgulamaları ve eleştirileri yaptıktan sonra “evet” oyu verdik.”

 

Kaynak: TELE1