İsveç koronaya karşı İskandinavya ülkelerinden farklı bir yol izliyor

Yayın tarihi: 1 Nisan 2020 Çarşamba 3:01 pm - Güncelleme: 1 Nisan 2020 Çarşamba 3:03 pm

İsveç’te koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı hızla artmaya başladı. Halk Sağlığı Yüksek Kurulu (Folkhälsomyndigheten) 31 Mart itibariyle 180 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtirken, 4400 kişiye ise koronavirüs teşhisi konulduğunu açıkladı. Son 24 saat içindeki ölü sayısı 30 civarında artmıştı.

Özellikle başkent Stockholm’da koronavirüsten dolayı yaşamını yitirenlerin artması, beraberinde tartışmaları da getirdi. Alınan kısa vadeli tedbirleri yetersiz bulanlar, salgının artmasının sebebi olarak İsveç Hükümeti’ni sorumlu tutuyor. Halk sağlığı Yüksek Kurulu bir yandan sert eleştirilere uğrarken diğer yandan da sosyal medyada kuruma destek kampanyası yürütülüyor. İsveç’in ulusal kanalı SVT’nin yaptığı ankete göre, Başbakan Löfven’in kamuoyu desteğinin bir ay içinde yüzde 26 gibi düşük bir düzeyden yüzde 44’e çıktığı açıklandı.

İSKANDİNAVYA ÜLKELERİNDEN FARKLI BİR YOL İZLİYOR

İsveç, koronaya karşı tedbirlerde diğer İskandinavya ülkelerinden farklı bir yol tuttu. Bu sürede eğitim sistemine tam ara vermedi. Üniversiteler ve liseler dışarıdan eğitime devam ederken, ilkokul ve anaokulları hala açık tutuluyor. 65 yaş üstü vatandaşların ise gerekmedikçe evden çıkmamaları öneriliyor. Ekonomiye zarar verilmemesi açısından ülke sınırları da kapatılmadı. Toplu taşıma araçlarında, devlet dairelerinde ve marketlerde salgına yönelik özel önlemler alınmaması da eleştirilen başka bir konu. Bununla birlikte yaşlı nüfusun kaldığı bakım evlerine 1 Nisan itibarıyla ziyaretçi yasağı konulurken, 29 Mart itibarıyla da 50’den fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı. Öncesinden bu sayı 500 olarak konmuştu. Ayrıca Hükümet, haftada 20.000 ve 30.000 arasında korona testi uygulama hedefi koydu. Öncelikli olarak testler sağlık alanında çalışanlara ve polislere uygulanacak. Başkent Stockholm’da 3’ü doktor 2’si hemşire 5 sağlık çalışanının korona teşhisiyle yoğun bakıma konması, bu kararın alınmasını hızlandırdı. Sağlık çalışanlarının hepsinin korona testinden geçmediği ve ayrıca korunma donanımlarından yoksun oldukları gündeme geldi.

İŞSİZLİK ARTACAK

Sağlıkta bu gelişmeler yaşanırken, ekonomik açıdan durum pek iç açıcı görünmüyor. Hükümet, işten çıkarılmalara karşı işverene 300 milyar kron yardım paketi ayırdığını açıklasa da işsizliğin önümüzdeki dönem ciddi oranda artacağı öngörülüyor. Mart ayında rekor sayıda işçi işten çıkarıldı, birçok işyeri kapandı. İsveç’in en büyük araba markası VOLVO’da çalışan 20.000 işçi kısa süreli izne çıkarıldı. Hizmet sektöründe çalışan 6000 bin işçi ise işini kaybetti. Tüm bu yaşanan olumsuz gelişmelere karşın, işsizlik fonu için 11 milyar kron kriz paketi hazırlandı. Bu paket ile işsizlik maaşı kısmen artırıldı ve çalışanların izin paralarına yönelik yeni düzenleme yapıldı. Hükümet bu yıl boyunca ekonominin yüzde 4 küçülteceğini ve işsizliğin de yüzde 9 seviyesine çıkacağını tahmin ediyor. Ekonominin kendisini ancak önümüzdeki yollarda toplayabileceği hesaplanıyor.

Sosyal demokrat seçmenlerin büyük kısmı liderlik ettikleri koalisyon hükümetinin arkasında dururken bir kısım sol kurumlar hükümetin önlemlerinin yoksulları kayırmadığı ve zenginlerin çıkarını gözettiği eleştirilerini yapıyor.