Genç kalmanın sırrı çözüldü mü? İşte yaşlanmayı bitirecek molekül: NAD

Yayın tarihi: 9 Ocak 2023 Pazartesi 10:40 am - Güncelleme: 9 Ocak 2023 Pazartesi 10:41 am

NAD açık yazılımıyla “Nikotinamid Adenin Dinükleotit”. Son dönelmelerde en çok konuşulan besin desteklerinden biri olan NAD için genç kalmanın sırrı gözüyle bakılıyor.

Osman Müftüoğlu Hürriyet gazetesinde yazdığı yazıyla NAD’ı yeniden gündeme getirdi. mitokondri fonksiyonlarını düzenleme ve mitokondrilerden enerji üretimini arttırmada sadece ağızdan takviye olarak değil, yaşam tarzı değişiklikleriyle de NAD seviyelerimizi arttırmamızı önerildiğini söyleyen Müftüoğlu şunları söyledi:

NAD aslında bize yabancı bir molekül de değil, tanıdık, bildik bir doğal mucize: B3 vitamininin bir türevi. Yaşlanma araştırmaları yürüten uzmanlar, yaşlılık sürecinde NAD seviyelerinin giderek azaldığını, yaşlılıkla ilgili sorunların çoğunun da bu azalmadan kaynaklandığını düşünüyorlar. Bu nedenle de özellikle mitokondri fonksiyonlarını düzenleme ve mitokondrilerden enerji üretimini arttırmada sadece ağızdan takviye olarak değil, yaşam tarzı değişiklikleriyle de NAD seviyelerimizi arttırmamızı öneriyorlar. Yaşlanma uzmanlarına göre, eğer yeterli NAD seviyelerine sahip olabilirsek kronik hastalıklara yakalanma ihtimaliniz azalacak, bedenlerimiz daha dirençli ve güçlü kalacak, sağlıklı, formda ve fit yaşlanma ihtimaliniz daha da artacaktır.

Cameron Diaz’ın genç kalma sırrı cinsel ilişki çıktı

PEKİ NAD NASIL ARTIRILIR?

Konu hakkında daha önce makale yayınlayan Dr. Ayşegül Çoruhlu vücuttaki NAD’ı artırmak için şekerli ve unlu yememek ve açlık süremizi uzatmamız gerektiğini söyledi.

Dr. Ayşegül Çoruhlu makalesinde şunları kaydetti:

Şimdiye kadar uzun yaşam genlerini en çok ne aktive ederdi, hatırlayalım:AÇLIK. Açlıkta bu genler aktive olur. Az kalorili beslenince bu genler aktive olur.

NAD hali , üzerine yemek binmemiş hal olduğuna göre, NAD demek açlık demektir. Yani açlığın ömrü uzatmasının temel sebebi NAD’ı arttırmasındadır.

NAD’ arttırmak için ilk şart az yemektir.

NAD’ı başka ne arttırır: Egzersiz. Neden artırır? Egzersizde hareket enerjisi olarak ATP ye ihtiyaç duydukça, NADH halindeki yiyecek taşıyan versiyondan kurtulup NAD halini çoğaltırırız.

NAD’ın varlığı, tüm tamir, yenilenme,antiaging işlerinin hücresel kısmını destekler.

O halde NAD artırmanın yolarını yazalım:

-Yemek aralarına 4 saat koymak

-Mümkün olduğunca şekerli-unlu yememek

-Erken akşam yemeği ile ertesi gün sabaha kadar aç kalarak NAD stoklamak.

-Egzersiz yaparak fazla NADH’lardan kurtulmak. ( burada kendi notum olarak belirtmek isterim, yemekten sonraki 1. saat en yüksek NADH zamanı, tam bu anda hafif bir egzersiz, yürüyüş, dans etmek vs çok etkili olur).

-NAD’ nin yapıldığı temel maddelerden biri triptofan ki bu, hindide, muzda, çiğ kakaoda, kabak çekirdeğinde, çilekde var. Diğeri ise vitamin B3 yani niasin . Niasin de; ton balığı, hindi, somon, avakado, yerfıstığı, yumurta, siyah pirinçte var.

Gece açlığı ve yemekten 1 saat sonraki orta düzey egzersiz bana göre en etkili NAD artırma yöntemleridir.

NAD, çok zor üretilen bir maddedir. Stabil kalması çok zordur. ‘gerçek’ olmayanları mevcuttur. NAD ‘ın İV olanları vardır. İV yani intravenöz enjeksiyon yaptırırken iyi araştırmalıyız.

NAD’E NE İŞE YARIYOR

NAD ile ilgili çalışmalarını benim de dikkatle izlediğim Harvard’lı genetik profesörü Dr. David Sinclair’e göre, bedenin NAD rezervlerini arttırmak, düşündüğümüzden çok daha önemli bir “İYİ YAŞLANMA AYRINTISI”dır. Zira NAD “gen ifadelerini değiştirebilen” ve iyi genlerin çalışmalarını düzenleyebilen muazzam bir doğal molekül. Bedenimizdeki NAD seviyeleri arttıkça “iyi genler”imiz ifadelerini düzenleyebilen ve DNA hasarlarımızı onarabilen bir protein olan “SİRTUİN” daha düzgün ve etkili çalışmaya başlıyor.