İşte Haiti Devlet Başkanı Moise’ye yapılan suikastın görüntüleri

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2021 Perşembe 6:18 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2021 Perşembe 6:18 pm

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin suikasta uğradığı sırada çekilen bir kayıt basına sızdırıldı.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin gece saatlerinde evine giren bir grup tarafından uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Olay dünya gündemine bomba gibi oturdu.

Saldırı sırasında çekilen bir ses kayduı basına sızdırıldı. Saldırgan grubun ilk etapta Amerikan aksanlı bir İngilizce, sonrasında ise İspanyolca konuşması dikkat çekti.

4 ŞÜPHELİ ÖLDÜRÜLDÜ

Haiti hükümetinden yapılan açıklamada saldırının aralarında yabancıların da olduğu yüksek eğitimli ve ağır silahlı paralı asker grubunca düzenlendiği belirtildi. Haiti Polis Teşkilatından yapılan açıklamada saldırıyı düzenleyenler arasında yer aldığı ileri sürülen 4 şüphelinin girilen çatışmada öldürüldüğü ikisinin ise yakalanarak gözaltına alındığı ifade edildi.

Açıklamada operasyon esnasında esir alınan 3 polis ise daha sonra serbest bırakıldığı belirtildi. Hıdır mı bilmiyorum Saldırıda ağır yaralanan Moiz’in eşi Martine Moiz’in ABD’de bir hastaneye sevk edildiği belirtilirken çiftin 3 çocuğunun ise saldırıdan yara almadan kurtulduğu kaydedildi.

SEÇİM İPTAL EDİLMEMELİ

Moiz’in öldürülmeden bir gün önce geçici Başbakan olarak atadığı klor Josef ise ülkede 14 günlük olağanüstü hal ilan etti. Josef yaptığı açıklamada 26 Eylül’deki seçimlerin iptal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Haiti’de 2017’de parlamentoyu feshedilmesinin ardından Mois ülkeyi kararnamelerle yönetiyordu. 3 Şubat ayında görev süresinin dolmasına karşın koltuğu bırakmayan Moiz’in görevde kalma süresini uzatmak ve dokunulmazlık elde etmek için anayasayı değiştirmeye hazırlanması halkın büyük tepkisine yol açmıştı. Haiti halkı aylardır hükümet ve ABD karşıtı gösteriler düzenliyordu.