İstanbul’da suya yüzde 25 zam!

Yayın tarihi: 24 Kasım 2022 Perşembe 7:17 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2022 Perşembe 7:45 pm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde, İSKİ su fiyatlarına yüzde 25 zam yapılması kararı onaylandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı beşinci oturumu, 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında gerçekleştirildi.

Meclis’te yapılan İSKİ Olağan Genel Kurulunda, İSKİ Genel Müdürlüğünün su ve kullanılmış suların uzaklaştırılması bedeli tarife teklifleri gündeme geldi.

İSKİ’nin teklifinde konut 1. kademede konut başına 15 metreküpe kadar 11,69 liranın yüzde 45 artışla 16,95 lira, iş yeri 1. kademede 31,44 liranın yüzde 25 artışla 39,30 lira olması önerildi.

İSKİ, yılın ikinci 6 ayı için de yüzde 35 zam telifinde bulundu. İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, İBB meclisine yaptığı sunumunda yeni yılın su tarifesinde ilk ay için yüzde 45, ikinci 6 ay için yüzde 35 zam önerisinde bulunduklarını açıkladı.

AKP’li Meclis Üyesi ve Tarife Komisyonu Başkanı Hidayet Erdöl, söz alarak, İSKİ’nin teklifini revize etti.

Hidayet Erdöl, konut 1. kademede konut başına 15 metreküpe kadar 11,69 liranın yüzde 25 artışla 14,61 lira olmasını teklif etti. Erdöl, iş yerleri için de 31,44 liranın yüzde 25 artışla 39,30 lira olmasını önerdi.

Teklif, Meclis’te oy birliğiyle kabul edildi.

RUTİN ZAM ENGELLENMİŞTİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1 Ağustos’ta Cumhur İttifakı’nın belediye meclisindeki çoğunluğunu kullanarak rutin zamları iptal ettiğini duyurmuştu.

İmamoğlu, Türkiye’nin birçok ilinde su idarelerinin enflasyona karşı kendini korumak için rutin zam uygulaması yaptığını bildirmişti. İmamoğlu, göreve geldiklerinden beri su faturalarında yüzde 40 oranında hafiflettiklerini vurgulayarak şunları söylemişti:

“Ancak o günden sonra, Türkiye’nin artan maliyetleri üzerinden kendisini koruması gereken bir kurumumuz İSKİ. Ne yaptı bugünün muhalefeti? Meclis’teki çoğunluğunu kullanarak, rutin bir biçimde Türkiye’nin birçok ilindeki su idarelerinde, enflasyona karşı kendini korusun diye, TEFE ve TÜFE oranları üzerinden zam, her ay kendiliğinden yapılır. Bunu iptal ettiler. Bugünün İstanbul’daki muhalefeti, ne yazık ki bunu Meclis’teki çoğunluğunu kullanarak, iptal ettiler. İki; zam almamız gereken süreçlerde bize zam vermediler. Su yaşam. Su olmadan yaşam olmaz. Yani suyun faturası belli, oradan gelen gelirle de giderlerinizi planlarsınız. İstanbul’un, İSKİ’nin giderleri öyle aksatılacak bir gider değil”

İndirim gelen benzin yine zamlandı!