İstanbul’da balık hali karıştı! Hamsinin fiyatı artsın diye denize açılmadılar iddiası

Yayın tarihi: 20 Eylül 2023 Çarşamba 11:06 am - Güncelleme: 20 Eylül 2023 Çarşamba 11:06 am

İstanbul Gürpınar Balık Hali’nde gece balıkçılar denize açılmadı. Balık almak için hale gelenler ise hamsi bulamadı. Esnaf, teknecileri halka pahalı balık satılmasını istediklerini öne sürerek suçlarken, tekneciler ise bu fiyatlarla masraflarını karşılayamadıklarını ileri sürdü.

İstanbul Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği ile İstanbul Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği arasında yapılan toplantı sonucunda; balıkçılar gece denize açılmadı. İstanbul Gürpınar Balık Hali’nde hamsi olmaması nedeniyle esnaf ve tekneciler arasında da gerginlik yaşandı. Tekneciler, balık alan esnafın kar marjının yüksek olduğunu, mazot fiyatları nedeniyle de kendi masraflarını karşılayamadıklarını belirtirken, esnaf da vatandaşa ucuz balık verme gayretinde olduklarını savundu.

VATANDAŞ BÜTÇESİNE GÖRE BALIK ARIYOR

Tekneciler bugün yeniden denize açılacaklarını ve bugünden itibaren piyasaya girecek olan balıklarda 600 lira taban fiyat uygulaması yapacaklarını belirtti. İki taraf arasındaki gerginlik pazar tezgahlarına da yansıdı. Yakuplu semt pazarındaki hamsi fiyatı bir günde 2 katına çıktı. Vatandaş ise 100 liranın pahalı olduğunu, bütçelerine göre balık arayışında olduklarını söyledi.

ARTIK HAMSİ 100 LİRADAN AŞAĞI OLMAZ

Halden balık alamayan esnaf Savaş Ayyıldız da, “Bugün halde balık bulamadık, protesto var ve kayıklar çıkmıyor. Biz esnaf olarak mağdur olduk ve bugün balık bulamadık. Günde 20-25 sandık balık satıyorduk. Vatandaşa 40 lira, 50 liraya hizmet ediyorduk. Bugün bir şeyimiz yok. Bugün 2 sandık getirebildik. Vatandaş da mağdur. Artık hamsi 100 liradan aşağı olmaz” diye konuştu.

“ONLAR DA MAZOTUN ÇOK PAHALI OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR”

Murat Çağdaş, “Biz semt pazarlarında balığı çok ekonomik satıyoruz. Halkımız bu balığı yemeli. Burada da balık bol olduğu zaman dün hamsinin kilosunu 50 liraya sattık. Aşağı yukarı 10 gündür 50 liraya satıyoruz. Halkın talebine göre olan rakamı bu. Kasasını 400-300-500 liraya alıyoruz. 600 liraya da alıyoruz, gün gün değişiyor. Bunu kimse belirleyemez. Motorların yakalamış olduğu kasa adetine göre o günün talebine göre fiyatlar burada artar. Açık artırmayla satılır. Onlar mazotun çok pahalı olduğunu dile getiriyorlar, doğrudur. Haklılar, ona bir şey diyemiyoruz ama kalkıp bunları mana edip de sadece komisyoncu arkadaşlarla görüşüp, biz yarın balığa çıkmıyoruz diye keyfi bir şey diyemezler. Mağdur burada bizi boş verin, halk oluyor. Bugün benim pazarımda hamsi yok. Bu arkadaşlar balık tutup gelselerdi Bayrampaşa’da 50 liraya balık satacaktım. Balıkçılar bugün balık ucuz satıldığından dolayı tutmadılar, balığın daha pahalı satılmasını istiyorlar” dedi.