İstanbul Havalimanı’nın 2020 yılı için garanti bedeli belli oldu

Yayın tarihi: 18 Şubat 2021 Perşembe 4:45 pm - Güncelleme: 18 Şubat 2021 Perşembe 4:45 pm

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 333.8 milyon euroluk servis ücreti garantisine ulaşamayan İstanbul Havalimanı işletmecileri Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa’nın Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nden 230 milyon euro alması bekleniyor.

2019 yılında 52 milyon yolcuya hizmet veren İstanbul Havalimanı, 2020 yılında yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 23.4 milyonda kaldı. Havalimanı işletmecileri de destek için Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nin (DHMİ) kapısını çaldı.

Tav Havalimanları, “mücbir sebep” gerekçesiyle işlettiği Antalya, Ankara, Gazipaşa-Alanya, İzmir ve Milas-Bodrum havalimanları için işletme süresinde ikişer yıllık uzatma ve 2020 yılı kira ödemeleri için de dört yıllık erteleme aldı.

En çok merak edilen Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa’nın ortak olduğu İGA’nın işlettiği İstanbul Havalimanı’nın destek talebi için DHMİ ile İGA arasındaki görüşmeler devam ediyor. Masada kira erteleme, indirim ve sözleşme uzatma seçenekleri bulunuyor. Bloomberg’e konuşan iki kaynak, İGA için opsiyonlardan birinin de kamu yolcu garantisi ödemesi ile yıllık kiranın mahsuplaşılması olabileceğini kaydetmişti.

Sözcü’den Emre Deveci’nin haberine göre Sözleşmeye göre İGA’nın DHMİ’ye ödemesi gereken yıllık kira bedeli 1 milyar 45 milyon euro. DHMİ’nin İGA’ya verdiği yolcu servis ücreti garantisi ise 2020 yılı için 333,8 milyon euro. Bu seviyenin altında kalırsa DHMİ İGA’ya, bu seviyeyi geçerse İGA DHMİ’ye ödeme yapmak zorunda.

2020 yılında İstanbul Havalimanı sadece 23,4 milyon yolcuya hizmet verdi. Servis ücreti pahalı olan dış hat yolcu sayısındaki düşüşün iç hat yolcu sayısındaki düşüşten daha fazla olduğu da düşünüldüğünde, İGA 2020’de tahminen 100 ile 115 milyon euro arasında yolcu servis geliri elde etti.

Bu durumda, DHMİ tarafından İGA’ya ödenmesi gereken para yaklaşık 230 milyon euro oldu. Bugünkü kurla hesaplandığında rakam 1 milyar 930 milyon TL’ye denk geliyor.

İGA ile DHMİ arasındaki olası kira indirimi ya da öteleme anlaşmasına göre, yolcu garanti ödemesi yapılacak ya da mahsuplaşmaya gidilecek.