İsrail’le ticarette ilk anlaşma Necmettin Erbakan’dan!

Yayın tarihi: 10 Nisan 2024 Çarşamba 7:52 pm - Güncelleme: 10 Nisan 2024 Çarşamba 9:29 pm

Haber: CEREN URAL

TELE1 Türkiye ve İsrail arasındaki ilk ticaret anlaşmasını gün yüzüne çıkarttı. Cumhurbaşkanlığı seçimine ittifak olarak giren Yeniden Refah Partisi ve AKP arasındaki ayrışmayı büyüten İsrail’le ticaret ağında ilk anlaşma 1997 yılında Necmettin Erbakan’ın Başbakanlığı döneminde yapılmış.

Türkiye ve İsrail arasındaki ticaret ağı son günlerin en tartışmalı konusu oldu. Söz konusu ticaret ağı iddialarını önce Ticaret Bakanlığı yalanladı. Ancak iddiaların büyümesi ve yerel seçimlerde AKP’nin yaşadığı hezimetle birlikte bakanlık ‘İsrail’le ticaret kısıtlaması’ diye yayınladığı genelgeyle kabul etmiş oldu. Söz konusu kısıtlama genelgesinde bulunan ürünler ise daha önce bağımsız medya organları tarafından dile getirilmiş ancak Ticaret Bakanlığı tarafından ‘Dezenformasyon’ diye yalanlanmıştı.

Merdan Yanardağ’dan iktidara İsrail’le ticaret tepkisi: Bunlar Hükümetin suç belgesidir!

Bakanlığın ticaretini kısıtladığı ürünler arasında inşaat ve sınır yapımında kullanılan teller demirler, patlayıcı malzemeleri ve uçak yakıtı bulunuyor.

İşte kısıtlama genelgesi:

SEÇİM PAZARLIĞI BOZULUNCA TİCARET ANLAŞMASI ORTAYA ÇIKTI

Yeniden Refah Partisi, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerine Cumhur İttifakı çatısı altında AKP ile birlikte girmişti. YRP’nin Genel Başkanı Fatih Erbakan kendisinin de Cumhurbaşkanı adayı olarak girdiği seçimden AKP Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alarak çekilmişti. Bunun sonucunda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçilmişti. Yerel seçimlere gelindiğinde ise YRP ve AKP pek çok defa masaya oturdularsa da aralarında bir uzlaşı çıkmadı. Her iki tarafında temsilcileri istianene belediye sayılarında anlaşamadıklarını açıkladı. Ancak yerel seçimlere tek başına girme kararı alan YRP, propaganda süreci boyunca eski ittifak ortağı AKP’yi Türkiye ve İsrail arasındaki ticaret ağını öne sürerek eleştirdi. Türkiye’den İsrail’e giden jet yakıtını, dikenli telleri öne sürerek AKP’nin kalelerinde kitlesel mitingler düzenledi.

İLK ANLAŞMADA ERBAKAN İMZASI

Eski Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’ın başında olduğu YRP tüm seçim çalışmalarını bu ticaret ağı üzerinden sürdürürken TELE1 önemli bir belgeyi ortaya çıkarttı. Türkiye ve İsrail arasındaki ilk ticaret anlaşmasının Fatih Erbakan’ın babası Necbettin Erbakan imzasıyla onaylandığı TBMM arşivlerinden gün yüzüne çıktı. Söz konusu anlaşmanın 20’nci dönem 2. yasama yılında, yani Erbakan’ın lideri olduğu Refah Partisi ve Tansu Çiller’in genel başkanlığını yürüttüğü DYP milletvekillerinin oylarıyla Meclis’te onaylanıyor.

Söz konusu anlaşmada İsrail ve Türkiye arasında yapılacak olan ithalat ve ihracaklarda gümrük vergilerinin kademeli olarak kaldırılacağı belirtiliyor.

Söz konusu anlaşmayı okumak için tıklayın.

“SİYASAL İSLAMCILARIN TUTARLILIĞI YOK”

Anlaşmayı TELE1 ekranlarından duyuran TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP iktidarını İsrail’le ticaret ağı üzerinden hedef alan Fatih Erbakan’a seslenerek, “Siyasal İslamcıların tutarlılığı yok” dedi. Yanardağ anlaşma ile ilgili şu ifadeleri kullandı.

“İsrail’le Türkiye arasındaki ilk anlaşmayı yapan kim? Ofset anlaşması diye biliniyor. İki ülke ticarette gümrükleri kaldırdı. Altında kimin imzası var… Başbakan Necmettin Erbakan… Bu belgeyle iki ülke ithalatlarda birbirinden vergi almıyor. Yani Türkiye’den giden mallarda gümrük vergisi uygulanmamış. Türkiye’de İsrail’den aldıklarında vergi ödememiş… Fatih Erbakan, babanız AKP’den farklıydı evet, Siyonizm’e karşı mücadelede daha samimiydi fakat iktidarda kalmak için siyasal İslamcıların her zaman Amerika ve İsrail’le ihtiyaçları oldu.

“Bu anlaşmaya göre Türkiye’nin ticareti birden bire kesmesi mümkün değil. İki tarafın uzlaşarak bu anlaşmayı kaldırmaları mümkün. Fatih Erbakan’ın İsrail’le ticarete karşı duruşunu destekliyorum. Ancak siyasal İslamcıların bu durumda bir tutarlılığı yok”

Necmettin Erbakan imzalı anlaşmanın maddeleri:

Türkiye de, İsrail’e karşı üç ana başlık halinde hassas ürün belirlemiştir. Bunlardan birincisi Türkiye ile AB arasında imzalanan 2/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararında belirtilen bazı ürünler
(gümrük vergileri eşit dilimler halinde 2000 yılına kadar kaldırılacaktır) ile Türkiye ile AB arasında parafe edilen AKÇT STA Anlaşmasında geçiş dönemine tabi tutulan ürünlerdir (indirimler Türkiye-AB Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu STA Anlaşması’nın hassas ürünlere ilişkin takvimine paralel olarak 1999 yılı başında tamamlanacaktır). Ayrıca, İsrail’in geçiş dönemi talep ettiği tekstil ürünleri ve diğer sanayi ürünlerinin bir kısmı için de Türkiye vergilerini belirli bir geçiş dönemi sonunda kaldıracaktır. Buna göre vergiler aşamalı olarak 1999 yılı başında kaldırılacaktır.

Türkiye ve İsrail Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birbirlerine karşı uyguladıkları miktar kısıtlamalarını kaldırmayı ve yerlerine yenilerini koymamayı kabul etmişlerdir. Bu hüküm ithalatta
ve ihracatta uygulanan vergiler için de geçerlilik taşımaktadır.

 

MADDE4

İthalattaki Gümrük Vergileri ve Eş Etkili Resimler

1- Türkiye ile İsrail arasındaki ticarette, işbu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, ithalata hiçbir yeni gümrük vergisi veya eş etkili vergi veya resim konmayacak, halen uygulanmakta olanlar artırılmayacaktır.

2- Bu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, İsrail’in Türkiye menşeli ürünlere ithalatta uyguladığı gümrük vergileri, Ek II, Ek III ve Ek VIII de sayılan ürünler hariç olmak üzere ortadan kaldırılacaktır.

3- Ek II de sayılan Türkiye menşeli ürünlere İsrail’in ithalatta uyguladığı gümrük vergileri sözkonusu Ek’te sunulan takvime göre tedricen İndirilecek ve en geç 1 Ocak 2000 yılında tamamen kaldırılmış olacaktır.

4- Ek III de sayılan Türkiye menşeli ürünlerin İsrail’e ithalatında uygulanan gümrük vergileri aşağıdaki takvime göre tedricen kaldırılacak.

-Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte her vergi temel verginin 2/3’ü seviyesine;

-1 Ocak 1998 tarihinde temel verginin 1/3’üne indirilecek.

-1 Ocak 1999 tarihinde kalan vergiler kaldırılacaktır.

5- Bu Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle İsrail menşeli ürünlerin Türkiye’ye ithalatında uygulanan gümrük vergileri Ek IV, Ek V, Ek Via, Ek Vlb, Ek VII ve Ek VIII de sayılan ürünler hariç olmak üzere ortadan kaldırılacaktır.

6- Ek IV ve Ek V de sayılan Türkiye menşeli ürünlerin İsrail’e ithalatında uygulanan gümrük vergileri aşağıdaki takvime göre tedricen kaldırılacaktır:

-Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte temel vergilerin % 75″ı seviyesine,

-1 Ocak 1998’de temel vergilerin % 50’sine,

-1 Ocak 1999’da temel vergilerin % 25’ine indirilecek,

-1 Ocak 2000 tarihinde kalan yergiler kaldılacakhr.

7- Ek Via ve Vlb de sayılan İsrail menşeli ürünlerin Türkiye’ye ithalatında uygulanan gümrük vergileri sözkonusu eklerde sunulan takvimlere uygun olarak kaldırılacaktır.

8- Ek VlI’de sayılan İsrail menşeli ürünlerin Türkiye’ye ithalatında uygulanan gümrük vergileri tedricen kaldırılacaktır:

-Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle temel vergilerin % 50’si seviyesine,

-1 Ocak 1997 de temel vergilerin % 25’1 seviyesine indirilecek,

-1 Ocak 1999 da kalan vergiler kaldırılacaktır.

9- Ek VlII’de sayılan bir Taraf menşeli ürünlerin diğer Tarafa ithalatında uygulanan gümrük vergileri aşamalı olarak kaldırılacaktır.

-Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte temel vergilerin 2/3’ü,

-1.1.1998 tarihinde de kalan vergiler kaldırılacaktır.

MADDE 6

İhracat Gümrük Vergileri ve Eş Etkili Resimler

1- Türkiye ile İsrail arasındaki ticarette yeni ihracat gümrük vergisi veya eş etkili vergi veya resimler konulmayacaktır.

2- Bu Anlaşmanın yürürlüğe girişi ile birlikte ihracat gümrük vergileri ve eş etkili vergi
veya resimler ortadan kaldırılacaktır.

 

Kaynak: TELE1