İsrail sivilleri tahliye etmeye hazırlanıyor

Yayın tarihi: 15 Ekim 2023 Pazar 11:06 pm - Güncelleme: 15 Ekim 2023 Pazar 11:06 pm

İsrail, Lübnan sınırında yaşanabilecek çatışma ihtimaline karşı bölgede yaşayan en az 70 bin sivili tahliye etmeye hazırlanıyor.

İsrail’de Globes gazetesinin, İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Ulusal Olağanüstü Durum İdaresine (NEMA) dayandırdığı haberine göre, Lübnan ile yaşanabilecek çatışma ihtimali üzerine ülkenin kuzey sınır bölgelerinde yaşayan sivillerin tahliyesine hazırlık yapılıyor. NEMA Başkanı Yoram Laredo, “operasyonel olarak” tahliye edilmesi gereken kişilerin sayısının en az 70 bin olduğunu belirtti.

Laredo, İsrail’in toplam 60 bin otel odası kapasitesine sahip olduğu ve bunların sadece 40 bini belirlenen risk bölgesi dışında olduğu için sınıra yakın yaşayanların okullara yerleştirilebileceğini belirtti.

İSRAİL’DE TAHLİYELER SÜRÜYOR

NEMA, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ile yürütülen tahliye operasyonu kapsamında son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 0 ila 4 kilometre mesafedeki yerleşim yerlerinden yaklaşık 13 bin kişinin 31 otele yerleştirildiği bilgisini verdi.

Abluka altındaki Gazze Şeridi’ne en yakın İsrail kenti Sderot’ta yaşayan İsraillilerin tahliyesi neredeyse tamamlanırken The Jerusalem Post’un haberine göre bölgedeki 30 bin kişilik nüfusun çoğu evlerini terk etti.

NEMA, Gazze Şeridi’ne 7 kilometre uzaklıktaki Ofakim ve Askalan şehirlerinde bulunan yaklaşık 25 bin kişi için tahliye hazırlıklarının sürdüğünü kaydetti.

İsrail’den Kanal12’nin haberine göre, çatışmalar nedeniyle toplam 60 bin İsrailli yerlerinden oldu.

İSRAİL’E AİT ASKERİ NOKTALARDA SALDIRI

Hizbullah, Lübnan’ın güney sınırında İsrail’e ait 2 tankın güdümlü tanksavar füzeleriyle vurulduğunu, 5 askeri noktaya da silahlı saldırı düzenlendiğini duyurmuştu.

Açıklamada, saldırıda “bazı İsrail askerlerinin öldüğü, bazılarının ise yaralandığı” iddia edilmişti.

Sınırda çatışmaların çıktığı ve İsrail’in Cel el-Alem, Birket Rişe, Ramya, Manara ve Abaad bölgelerindeki askeri noktalarına silahlı saldırılar düzenlendiği bildirilmişti.

Hizbullah, söz konusu saldırının İsrail bombardımanında ölen Lübnanlı gazeteci İssam Abdullah ile 2 Lübnanlı sivil için gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

İsrail Hamas savaşında 11 gazeteci yaşamını yitirdi