İsrail saldırılarının beyni! Kim bu gizemli Misafir?

Yayın tarihi: 11 Ekim 2023 Çarşamba 4:04 pm - Güncelleme: 11 Ekim 2023 Çarşamba 4:05 pm

İsrail‘e yönelik saldırıların arkasındaki kilit isim Muhammed Deif. El Kassam Tugayları’nın ‘gölgede yaşayan’ komutanı üniversitede fizik, kimya ve biyoloji eğitimi almış ve komedi oyunlarında sahneye çıkmış.

Filistinli grupların Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları öncülüğünde başlattıkları ‘Aksa Tufanı’ saldırısının arkasındaki isim Muhammed Deif, İsrail’in en çok arananlar listesinde. İngiliz basını ‘Misafir’ kod adlı Muhammed Deif’in yakalanmamak için her gece başka bir Filistinlinin evinde kaldığını yazdı. Hamas’a yakın bir kaynak, Deif’in İsrail’de şu ana kadar 1,200 kişinin ölümüne ve 2 bin 700’den fazla kişinin yaralanmasına neden olan saldırıyı planlamaya Mayıs 2021’de, aşırı sağcı Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya düzenledikleri baskının ardından başladığını söyledi.

İsrail savaş suçu işliyor! Gazze’ye bu kez beyaz fosfor yağdırdı!

‘MESCİD-İ AKSA BASKINI ÖFKEYİ KÖRÜKLEDİ’

İngiliz haber ajansı Reuters’ın aktardığına göre Gazze’deki kaynak, “İsrail’in Ramazan ayında El Aksa camisine baskın yaptığı, ibadet edenleri dövdüğü, onlara saldırdığı, yaşlı ve genç erkekleri camiden dışarı sürüklediği görüntüler ve sahneler bunu tetikledi” dedi ve ekledi: “Tüm bunlar öfkeyi körükledi ve ateşledi.”

GAZZE’DEKİ YOĞUN BOMBARDIMAN SÜRÜYOR

İki yılı aşkın bir süre sonra, 1973’teki Yom Kippur savaşından bu yana İsrail savunmasında yaşanan en büyük zafiyet olarak nitelenen cumartesi günkü saldırının ardından İsrail, on yıllardır ilk kez resmen savaş ilan etti. İsrail savaş uçakları dört gündür Gazze’ye yoğun bombardıman düzenliyor ve bölgede şu ana kadar en az 1.055 Filistinli öldü, 5 binden fazlası da yaralandı. Ayrıca İsrail, hafta sonundan bu yana Gazze’den sızan en az 1,000 Filistinli silahlı savaşçının öldürdüğünü de öne sürdü.

Yemenli Husiler’den ‘savaşa hazırız’ mesajı!

SADECE BİR TANE NET FOTOĞRAFI VAR

Aksa Tufanı’nın beyni Deif’in bilinen üç fotoğrafı bulunuyor. Sadece gölgesinin göründüğü ve maskeli iki fotoğrafı sayılmazsa bilinen en net fotoğrafı 20’li yaşlarında çekilmiş durumda. Sonuncusu 2021’de olmak üzere İsrail’in yedi suikast girişiminden sağ kurtulan İzzeddin El Kassam Tugayaları’nın komutanı Deif, nadiren konuşuyor ve asla kamuoyu önüne çıkmıyor. Dolayısıyla Hamas’ın televizyon kanalı cumartesi günü konuşacağını duyurduğunda Filistinliler önemli bir şeylerin olduğunu anladılar.

‘BUGÜN İSRAİL’İN ZAMANININ DOLDUĞUNU ANLAMASINI SAĞLAMA GÜNÜ’

Televizyonda yayınlanan konuşmada Filistinlilere seslenen Deif, “Bugün El Aksa’nın öfkesi, halkımızın ve ulusumuzun öfkesi patlıyor. Mücahitlerimiz (savaşçılarımız), bugün bu suçlunun zamanının dolduğunu anlamasını sağlama gününüzdür” dedi. Hamas’ın askeri komutanının nerede olduğu bilinmiyor, ancak büyük olasılıkla Gazze’de ve yer altındaki tünellerde yaşıyor. İsrailli bir güvenlik kaynağı da Deif’in saldırının planlama ve operasyonel yönleriyle doğrudan ilgili olduğunu doğruladı. Gazze’ye düzenlenen hava saldırılarında evi vurulan ve kardeşiyle birlikte üç aile üyesi ölen Deif’in saldırıyı planlamada bir isimden daha yardım aldığı düşünülüyor.

Gazze’deki yıkımın dehşeti uzaydan bile görüntülendi

İKİ BEYİN, BİR ‘DEHA’

Hamas’a yakın bir kaynak, saldırı kararının Hamas’ın El Kassam Tugayları’na komuta eden Deif ile örgütün Gazze’deki lideri Yehya Sinwar tarafından ortaklaşa alındığını, ancak mimarın kim olduğunun açık olduğunu söyledi. “İki beyin var ama aslında tek bir deha var” diyen kaynak, operasyonla ilgili bilgilerin sadece bir avuç Hamas lideri tarafından bilindiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak, İran’ın sadece ‘genel hatlarıyla’ büyük bir saldırının planlandığından haberdar olduğunu ancak herhangi başka bir detay ya da zamanlamasına ilişkin bilgisinin bulunmadığını söyledi ve operasyonun Hamas, Filistin yönetimi, İran destekli Lübnanl Hizbullah’ı ve İran’ın dahil olduğu ortak operasyon odalarında tartışılmadığını da ekledi.

İSRAİL ‘EKONOMİK KALKINMAYA ODAKLANILDIĞINA’ İNANDIRILDI

Deif tarafından tasarlanan plan uzun süreli bir aldatmaca içeriyordu. İsrail, ezeli düşmanı İran’ın müttefiki olan Hamas’ın bir çatışma başlatmakla ilgilenmediğine ve bunun yerine hareketin yönetimde olduğu Gazze’de ekonomik kalkınmaya odaklandığına inandırıldı.

‘BU SAVAŞ İÇİN İKİ YILDIR HAZIRLANIYORUZ’

Oysa İsrail Gazzeli işçilere ekonomik teşvikler sağlarken, grubun savaşçıları genellikle İsrail ordusunun gözleri önünde eğitiliyor, talim yapıyordu. Hamas’ın dış ilişkiler sorumlusu Ali Baraka da bunu doğrulayarak “Bu savaş için iki yıldır hazırlanıyoruz” dedi.

DEİF: İSRAİL’İ DEFALARCA UYARDIK

Sakin bir ses tonuyla konuşan Deif, televizyonda yayınlanan ses kaydında, Hamas’ın İsrail’i Filistinlilere karşı işlediği suçları durdurması, kötü muamele ve işkence gördüğünü söylediği mahkumları serbest bırakması ve Filistin topraklarını kamulaştırmayı durdurması için defalarca uyardığını söyledi. El Kassam Tugayları Komutanı şu ifadeleri kullandı:

“İşgalciler her gün Batı Şeria’daki köylerimize, kasabalarımıza ve şehirlerimize baskınlar düzenliyor, evleri basıyor, öldürüyor, yaralıyor, yıkıyor ve gözaltına alıyor. Aynı zamanda binlerce dönüm arazimize el koyuyor, yerleşim yerleri inşa etmek için insanlarımızı evlerinden söküyor ve Gazze’ye yönelik suç teşkil eden kuşatmasını sürdürüyor.”

Hamas-İsrail savaşı 5. gününde! Gazze’de elektrik tamamen kesildi

‘İŞGAL ÇILGINLIĞINA SON VERME’ KARARI

Yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda ve 50 kilometre genişliğinde bir alan olan ve 1967’de İsrail tarafından işgal edilmesinden bu yana İsrail-Filistin çatışmasının merkezinde yer alan Batı Şeria’da bir yılı aşkın süredir kargaşa yaşanıyor. Televizyondaki konuşmasında, Hamas’ın uluslararası toplumu “işgal suçlarına” son vermeye çağırdığını ancak İsrail’in provokasyonlarını artırdığını söyleyen Deif, geçmişte İsrail’e Filistinli tutukluların serbest bırakılması için insani bir anlaşma çağrısı da yaptıklarını ancak bunun reddedildiğini söyledi.

El Kassam Tugayları’nın komutanı, “İşgal çılgınlığı ve uluslararası yasa ve kararların inkârı, Amerika ve Batı’nın desteği ve sessizliğiyle sürüyor. Tüm bunlara bir son vermeye karar verdik” dedi.

1987’DEKİ İNTİFADA SIRASINDA HAMAS’A KATILDI

1948 Arap-İsrail Savaşı’ndan sonra kurulan Han Yunus Mülteci Kampı’nda 1965 yılında Muhammed Masri olarak doğan militan lider, 1987 yılında başlayan ilk İntifada ya da Filistin ayaklanması sırasında Hamas’a katıldıktan sonra Muhammed Deif olarak tanındı.

ÜNİVERSİTEDE FİZİK, KİMYA VE BİYOLOJİ EĞİTİMİ ALDI; KOMEDİLERDE ROL ALDI

Bir Hamas kaynağı, Deif’in 1989 yılında İsrail tarafından gözaltına alındığını ve yaklaşık 16 ay tutuklu kaldığını söyledi. Fizik, kimya ve biyoloji okuduğu Gazze’deki İslam Üniversitesi’nden fen bilimleri diploması alan Hamas komutanı, Üniversitenin eğlence komitesine başkanlık ederek, komedilerde sahne alarak sanata yakınlık gösterdi.

BOMBA YAPIMINDAKİ UZMANLIĞINI ÖRGÜTE TAŞIDI

Bu yıllardan başlayarak Hamas saflarında yükselen Deif, grubun tünel ağını ve bomba yapım uzmanlığını geliştirdi. Onlarca yıl boyunca İsrail’in en çok arananlar listesinin başında yer aldı ve intihar saldırılarında düzinelerce İsraillinin ölümünden şahsen sorumlu tutuldu.

ÖLÜMLE YAŞAM ARASINDAKİ ‘GÖLGE’

Deif için gölgede kalmak bir ölüm kalım meselesiydi.Hamas kaynakları, İsrail’in suikast girişimlerinden birinde bir gözünü kaybettiğini ve bir bacağından ciddi şekilde yaralandığını söyledi. Eşi, 7 aylık oğlu ve 3 yaşındaki kızı 2014 yılında İsrail hava saldırısında öldürüldü. Hamas’ın silahlı kanadını yönetirken hayatta kalması ona Filistinli bir halk kahramanı statüsü kazandırdı. Videolarda maskeli ya da sadece gölgesi görülüyor. Hamas’a yakın kaynak, Deif’in akıllı telefon gibi modern dijital teknolojileri kullanmadığını vurguluyor ve ekliyor: “Ele geçirilmesi zor biri. O gölgelerdeki adam.” (ARTI GERÇEK)