Hamas-İsrail savaşı 5. gününde! Gazze’de elektrik tamamen kesildi

Yayın tarihi: 11 Ekim 2023 Çarşamba 12:29 am - Güncelleme: 11 Ekim 2023 Çarşamba 10:22 pm

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın, 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ adıyla saldırılarının ardından başlayan olaylarda 5. güne girildi. İsrail ordusu gece boyu Gazze Şeridi’ndeki Bayt Hanun’da 80’den fazla noktayı vurdu. İki taraftan yapılan açıklamalara göre 1.055 Filistinli ve 1300 İsrailli hayatını kaybetti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, ABD Başkanı Biden ve İsrail Başbakanı Netenyahu’nun Gazze’ye ‘kara saldırısı olasılığı’ üzerine konuştuklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail’e gideceğini duyurdu. Öte yandan elektriğin kesildiği Gazze’de tek enerji kaynağı da devre dışı kaldı.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Kasım’da İsrail’e yönelik başlattığı saldırılar çatışmaya dönüştü. İsrail’in verdiği karşılıklarla birlikte her iki tarafta da çok sayıda can kaybı yaşandı. Beşinci günde 1300 İsrailli hayatını kaybederken, İsrail’in operasyonları sonucu ise 1.055 Filistinlinin öldüğü açıklandı.

İsrail’in hava harekatı devam ederken kara harekatı için hazırlıkları da başladı. İsrail ordusu, sınıra yakın bölgelere de yığınak yapmayı sürdürüyor. İsrail ordusuna ait obüsler, toplar sınıra yakın bölgede kazılan siperlere yerleşmiş ve namluları Gazze’ye çevrilmiş durumda.

YERLEŞİM YERİ AĞIR HASAR GÖRDÜ

İsrail savaş uçaklarının bombardımanına karşılık Gazze Şeridi’nden yapılan roket atışları sebebiyle içerisindeki sivillerin tahliye edildiği Be’eri yerleşim birimi ağır hasar gördü. Yaşanan saldırı ve çatışmalar karşısında Gazze Şeridi’nin doğusunda bulunan Be’eri beldesine çok sayıda İsrail polisi konuşlandırılırken yerleşim birimindeki ev ve araçlar kullanılamaz hale geldi.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI YAOV GALLANT: TAM TAARUZA GEÇİYORUZ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırındaki birliklere taarruz emri verdi. Gallant, “Tüm kısıtlamaları kaldırdım, bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirdik ve tam taarruza geçiyoruz” ifadelerini kullanarak, “Burada gerçeği değiştirme yeteneğine sahip olacaksın. Hamas, Gazze’de bir değişiklik istedi, düşündüğünden 180 derece değişecek” dedi.

Hamas’ın pişman olacağını aktaran Gallant, Gazze’nin asla eski haline dönmeyeceğini öne sürdü.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Günün ilk saatlerinde, İsrail ordusu, Gazze Şeridi yakınlarındaki Aşkelon kentinde çıkan çatışmalarda İsrail güçlerinin 3 Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı. Olay sırasında bölgede yangın çıktığı ve itfaiye ekiplerinin yangına müdahale ettiği belirtilen açıklamada, İsrail askerlerinin de bölgede arama çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı.

Doğu Kudüs’ün Silvan beldesinde çıkan olaylarda, İsrail güçlerinin müdahalesi sonucu iki Filistinli hayatını kaybetti. İsrail polisi, bölgede önlemler aldı.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlenen hava saldırısı sonucu bölgeden alev ve dumanlar yükseldi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN İSRAİL’E GİDİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, “Yarın, İsrailli ortaklarımızla sahadaki durum hakkında doğrudan temaslarda bulunmak ve bu terörist saldırılara karşı mücadelede onları desteklemeye nasıl devam edebileceğimizi görüşmek üzere İsrail’e hareket edeceğim. İsrail’e desteğimiz sarsılmaz bir şekilde devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

İSRAİL KASSAM SÖZCÜSÜNÜN EVİ OLDUĞUNU İDDİA ETTİĞİ BİNAYI YIKTI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları sözcüsünün faaliyet yürüttüğünü iddia ettiği bir binayı bombalayarak yıktığını bir video kaydıyla duyurdu.

ABD İSRAİL’İN DEMİR KUBBESİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN DESTEĞİ ARTIRDI

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, “ABD, Demir Kubbe için mühimmat ve önleyicileri artırdı. Başkan (Joe Biden) kısa bir süre önce İsrail’in ihtiyaç duyacağı ek yetenekler hakkında konuşmak üzere Başbakan Netanyahu ile görüştü. Ve şimdi Başkan’ın talimatıyla, İsrail’in şehirlerini, vatandaşlarını ve ayrıca İsrail’de çalışan ve seyahat eden birçok ABD vatandaşını savunmak için bu kritik varlıkların tedarikini sürdürmesini sağlamak amacıyla Kongre ile birlikte çalışıyoruz.” dedi.

Sullivan, ABD ordusunun, ‘caydırıcılığı güçlendirmek için’, uçak gemisi saldırı grubunun Doğu Akdeniz’e hareketi de dahil olmak üzere, bölgedeki duruşunu güçlendirdiğine ve gerektiğinde ek varlıkları hareket ettirmeye hazır olduğunu belirtti. Biden’ın, ABD uçaklarının ‘gelecek günlerde bu yeteneklerle İsrail’e ineceği’ sözünü verdiğini belirten Sullivan, hayatını kaybeden İsrail vatandaşları için, “1000’den fazla erkek, kadın ve çocuk öldürüldü. Evlerinde, sokaklarında, ıssız tarlalarda katledildiler.” ifadelerini kullandı.

Hamas saldırılarında en az 14 ABD’linin öldüğünü anımsatan Sullivan, 20’nin üzerinde ABD vatandaşından ise henüz haber alınamadığını kaydetti.

NETANYAHU VE BİDEN ARASINDA GAZZE’YE OLASI KARA HAREKATI KONUŞMASI

Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze’ye ‘kara saldırısı olasılığı’ üzerine konuştuğu ve bunun Gazze’de bulunan ABD’li rehineleri nasıl etkileyeceği konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Sullivan, ‘gizliliğin korunması’ için iki lider arasındaki operasyonla ilgili tartışmalara girmeyeceğini ifade etti.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ayrıca ABD’nin, İsrailli ve Mısırlı yetkililerde, “Gazze’den ayrılmak isteyen sivillerin sorunlarıyla nasıl başa çıkılacağına” dair istişarelerde bulunduğunu kaydetti.

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

21:54 | İSRAİL FİLİSTİNLİ TUTUKLULARIN ELEKTRİĞİNİ KESTİ

İsrail’in, hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluların elektriğini kestiği belirtildi.

Filistin Esirler Cemiyetine göre, İsrail hapishanelerinde 1200’den fazlası idari tutuklu olmak üzere yaklaşık 5 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

20:28 | 4 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bir ambulansı vurması sonucu 3 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, Gazze’nin doğusunda da bir sağlık görevlisi öldürüldü.

19:36 | HAMAS HAYFA’YI VURDU

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in kuzeyindeki Hayfa kentini R160 tipi roketle vurduklarını duyurdu.

18:58 LÜBNAN İHA’LARI İSRAİL’E SIZDI

İsrail ordu radyosu, “Lübnan’dan İsrail’e 15 insansız hava aracı ile sızma girişimi gerçekleştirildi” açıklamasını yaptı.

17:29 | İSRAİL’DE ACİL DURUM HÜKÜMETİ KURULUYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefetteki Benny Gantz, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırıları ve buradan roket atışları devam ederken “acil durum hükümeti” kurulması için anlaştı.

17:21 | MISIR’DAN 6 SAATLİK ATEŞKES ÇAĞIRISI

Mısır hükümeti, Gazze’ye insani yardım ulaştırılması için altı saatlik ateşkes teklif etti.

15:59 | PUTİN: FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALI

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD’nin İsrail sorununu çözmekte başarısız olduğunu vurgulayarak, Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini tekrarladı. Filistin devletinin kurulması konuşulmadan çatışmanın çözülemeyeceğini söyleyen Putin ABD’nin bölgedeki konuşlanmasının gerilimi artırdığını belirtti.

15.58 | BEN GURİON HAVALİMANINDA KALKIŞLAR DURDU

Hamas’ın hedef aldığı Ben Gurion Havalimanı’ndan kalkışlar durduruldu.

15: 54 | İSRAİL’DE OKULLAR UZAKTAN EĞİTİME GEÇİYOR

İsrail Eğitim Bakanlığı, İsrail’deki okulların uzaktan öğrenmeye geçeceğini duyurdu.

14:58 | İSRAİL HAVA SALDIRILARINDA 9 BM ÇALIŞANI ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail hava saldırılarında  9 BM çalışanının öldürdüğünü duyurdu.

15.40 | HAMAS, BEN GURİON HAVALİMANINI HEDEF ALDI

Kassam Tugayları, İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki Ben Gurion havalimanının hedef alındığını açıkladı.

14:54 | GAZZE’DE ELEKTRİK TAMAMEN KESİLDİ

Filistin Enerji Kurumu Başkanı, Gazze elektrik santralindeki yakıtın 10-12 saat içerisinde tükeneceğini ifade etmişti. Gazze Enerji Kurumu, elektriklerin kesilmesi ile ilgili bilgiyi güncelledi ve elektrik santralindeki yakıtın 14.00 itibariyle biteceğini bildirmişti. Son yapılan açıklamada son enerji santralinin de devre dışı kaldığı duyuruldu.

13:05 İSRAİL BEYAZ FOSFOR BOMBASI KULLANDI

Filistin, İsrail’i, abluka altındaki Gazze’nde yaşayan Filistinlilere karşı soykırım uygulamakla suçladı. Filistin, İsrail’in saldırılarda uluslararası alanda yasaklanan beyaz fosfor ve misket bombaları kullandığını söyledi.

13:00 | 1.055 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında hayatını kaybedenlerin 1.055’e yükseldiğini bildirdi. Yaralı sayısının ise 5 bin 184 olduğunu duyurdu. Bakanlık’tan yapılan açıklamada saldırılarda vurulanların yüzde 60’ı kadın.

12:45 | HÜKÜMET BİNASI MÜLTECİ KAMPINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Batı Şeria’da bulunan Ramallah kentinde, Gazze’deki yoğun saldırının ardından Ramallah hükümet binası mülteci kampına dönüştürüldü.

12:09 |169 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, 7 Ekim Cumartesi sabahından bu yana öldürülen askerlerinin sayısının 169 olduğunu duyurdu.

10:56 | İSRAİL LÜBNAN’I VURDU

İsrail ordusu, Lübnan sınırı yakınlarındaki bir İsrail mevzisine tanksavar füzeleri ateşlendiğini duyurdu. Yerel medya, tanksavar füzesine İsrail birliklerinin misillemede bulunduğunu ve Lübnan topraklarındaki bir kasabanın bombalandığını bildiriyor.Uluslararası haber ajansları Lübnan sınırındaki askeri yığınaktan onlarca fotoğrafı dünyaya servis ederken, The Jerusalem Post yaşananları ‘Tanklar dizildi, dükkanlar kapalı: İsrail’in kuzeyi savaşa hazırlanıyor’ başlığıyla özetledi.

09.36 | İSRAİL ORDUSU: ÇATIŞMALAR SERTLEŞECEK

Hem İsrail’de hem de Gazze’de ölü sayısı artmaya devam ederken İsrail ordusu, çatışmaların sertleşeceği uyarısında bulundu. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus yayımladığı video güncellemesinde, “Oldukça ağır kayıplar verdik… Ancak bu bizi caydırmayacak ve kararlılığımızı zayıflatmayacak” ifadelerini kullandı.

Conricus çatışmaların yoğunlaşmasından sonra bile İsrail’e verilen desteğin devam edeceğini umduğunu sözlerine ekledi:

“Çatışmalar yoğunlaşıp Gazze Şeridi’nden anlaması ve başa çıkması daha zor görüntüler geldiğinde bile bu durumun böyle kalmasını umuyoruz” dedi.

09.10 | HAMAS ‘IN UÇAK GÖZLEM KULESİ YOK EDİLDİ

Açıklamaya göre Hamas, vurulan hedefi Gazze Şeridi’nin üzerinde uçan uçakları gözlemek için kullanıyordu.

İsrail ordusu, eğitim ve silah depolamak için kullanılan iki tesisin daha vurulduğunu ifade etti.

08.23 | İSRAİL, ÜNİVERSİTE BOMBALADI

İsrail ait savaş uçakları, Gazze’deki İslam Üniversitesi’ni hedef aldı. AFP’de yer alan habere göre, Üniversite yetkilisi Ahmed Orabi, “Yoğun hava saldırıları üniversitenin bazı binalarını tamamen tahrip etti” dedi.

03.50 | HAMAS: İSRAİLLİ ESİRLER İNSANİ MUAMELE GÖRÜYOR

Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalına konuşan Hamas yöneticilerinden Talal Nassar, ele geçirilen İsrailli esirlere işkence yapıldığı ya da öldürüldüğünün doğru olmadığını söyleyerek, şunları açıkladı.

“Direnişin İsrailli esirleri öldürmesi, onlara işkence yapması mümkün değildir. Eli kanlı ve gerçek suçlular, gerçekleri çarpıtan işgalcilerdir. Direniş güçleri, esirlere tüm insani şekliyle muamele ediyor. İşgal güçlerinin, toprağın sahipleri olan Filistinlilerden korktukları için Gazze’ye kara harekatına kalkışacağını beklemiyorum. Aksa Tufanı operasyonunu yapmaktan dolayı pişman olmadık. Hedefimiz, toprağımızı kurtarmak, bedelinin pahalı olduğunu biliyoruz. İşgal güçlerinin engel olmak için büyük uğraşısına rağmen, Gazz

 

‘Hamaslıların bebeklerin başlarını kestiği’ iddiasına İsrail’den açıklama