IŞİD’li kadının haberini yapan gazeteciyi tehdit edenler cezasız kaldı

Yayın tarihi: 17 Aralık 2023 Pazar 4:00 pm - Güncelleme: 17 Aralık 2023 Pazar 4:02 pm

“IŞİD’li kadının bıçaklı cihat videosu millet bahçesinde çekilmiş” haberini yapan gazeteci Hale Gönültaş’ı tehdit edenler cezasız kaldı. Savcılık, takipsizlik kararı verilmesinin ardından Gönültaş’ın avukatlarının yaptığı itirazı reddedip dosyayı kapattı.

Artı Gerçek yazarı Hale Gönültaş’ın “IŞİD’li kadının bıçaklı cihat videosu millet bahçesinde çekilmiş” başlığı ile yayınlanan haberi sonrası telefon ve sosyal medya üzerinden tehditler aldı.

Gönültaş’ı, haberin içeriğinde ‘Tevhid Grubu’ geçmesinden rahatsız olduğunu söyleyen bir kişi telefonla arayarak “Ebu Hanzala Kod adlı Halis Bayuncuk ile aynı koğuşta kaldığını, kısa süre önce tahliye olduğunu, yayınlanan haberin Ebu Hanzala’nın cezaevinde kalma sürecini uzatacağını, bunun da ağır bir bedeli olacağını” söyleyerek tehdit etti. Tehditleri kamuoyuna duyuran Gönültaş, savcılığa da suç duyurusunda bulundu. Gönültaş, savcılığa kendisini arayan numarayı ve sosyal medya mesajlarını teslim etti.

Savcılık, Gönültaş’ın 24 Mayıs 2022 tarihli suç duyurusu ile ilgili bir yıl sonra, 13 Haziran 2023’te, iki satırlık takipsizlikle sonuçlandırdı.

TEHDİTLER CEZASIZ KALDI

Bu süre içinde sadece Gönültaş’ın aranarak tehdit edildiği 0 535 766 xx xx numaralı hattın sahibi Kahraman I. hakkında soruşturma açıldığı, diğer tehditlerle ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı ortaya çıktı. İfadesinde “Ben bu telefon hattından su an haberdar oldum. Kesinlikle bu telefon hattını kullanmadım. Bu hattı kendi adıma çıkartıp başka birisinin kullanması için verdiğimi de hatırlamıyorum” diyen Kahraman I. hakkında da savcılık takipsizlik kararı verdi.

Savcılık, Hale Gönültaş’ın tehdit edildiği telefon hattının Tevhid Dergisi resmi WhatsApp hattı notuyla ve “işletme hesabı” olarak kullanılmasına dair de herhangi bir araştırma yapmadı.

KARARA İTİRAZ EDİLDİ

Gönültaş’ın avukatı Sezgin Kesim, Sulh Ceza Hakimliği’ne 13 Haziran 2023 tarihli takipsizlik kararının kaldırılarak gerekli araştırmaların yapılması başvurusunda bulundu. İtiraz dilekçesinde savcılığın soruşturmayı “son derece özensiz yürüttüğünü” belirtti. Kesim, itiraz dilekçesinde şunları kaydetti:

“Dosyada müşteki ifadesi, şüpheli ifadesi ve GSM sorgulaması haricinde hiçbir araştırma evrakı bulunmamaktadır. Savcılık tarafımızdan belirtilen GSM hattının kimin adına olduğunu GSM sorgulaması ile belirlemiş ve akabinde sadece şüpheli ifadesi ile yetinerek son derece basit kalıplaşmış bir gerekçe ile karar vermiştir. Bu durum, savcılığın etkili ve yeterli bir soruşturma yapmadığının apaçık göstergesidir. Soruşturma dosyasında BTK’dan ne şüphelinin müvekkili arama kayıtları istenmiş ne de şüphelinin adına kayıtlı telefonun suç tarihinde nerede olduğuna dair HTS kayıtları istenmiştir. Başkaca hiçbir araştırma yapılmaksızın, dosya hakkında ‘soyut iddia dışında’ delil olabilecek başkaca bir delil bulunmadığını belirtmek bu anlamda yapılan soruşturmanın özensizliğini göz önüne sermektedir.

Dosyada bulunan GSM sorgulamasından da görüleceği üzere telefon hattı şüpheli adına kayıtlıdır. Şüphelinin bu ifadesi karşısında savcılık, telefon hattının kim tarafından, hangi kimlik bilgileri ile ne zaman ve nerede açıldığına ilişkin abonelik evraklarını ilgili GSM operatöründen talep etmeyerek de soruşturmanın eksik olmasına sebebiyet vermiştir.”

DOSYA KAPATILDI

Ankara Sulh Ceza Hakimliği 8 Aralık tarihli kararında Gönültaş’ın avukatlarının itirazın reddine ilişkin başvurusunun da “reddine” hükmetti. Kararda, “Kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararın dayandığı gerekçeler usul ve yasalara uygundur” denilerek itirazın da reddine karar verdi. Sulh Ceza Hakimliği kararında gazeteciye tehdit dosyasının kapatılmasına hükmedildi. Böylelikle Hale Gönültaş’ın yazdığı haber nedeniyle cihatçılar tarafından ölümle tehdit edilmesine ilişkin dosya kapatılmış oldu.

YTÜ öğrencileri gericilere geçit vermedi! Tehditlere rağmen ağaçlarını süslediler

Kaynak: TELE1