İşgücü raporunda deprem bölgesine ayrı başlık! “Felaketin ipiyasalar üzerinde etkileri bekleniyor”

Yayın tarihi: 19 Mart 2023 Pazar 3:28 pm - Güncelleme: 19 Mart 2023 Pazar 3:28 pm

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı “İşgücü Piyasasındaki Gelişmelerin Makro Analizi” raporunu açıkladı. Raporda deprem bölgesi için ayrı başlık açılırken, “Felaketin başta kayıtdışı istihdam olmak üzere işgücü piyasaları üzerinde etkilerinin olması beklenmektedir” denildi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın güncel “İşgücü Piyasasındaki Gelişmelerin Makro Analizi” raporunda deprem bölgesine ayrı başlık açıldı.

Cumhuriyet’in haberine göre, 11 ili kapsayan bölgede 2021 itibarıyla istihdamda toplam 3.9 milyon kişi var. Bölgenin ülke istihdamındaki payı yüzde 13.3. Çalışanların 2.3 milyonu kayıtlı. Buna karşın 1.5 milyon çalışan ise kayıtdışı. Bölge genelinde kayıtdışı istihdam oranı yüzde 39’a ulaşıyor. Türkiye genelindeki toplam istihdam ise 28.7 milyon. Bunun 8.3 milyonu kayıtdışı. Kayıtdışı oranı yüzde 29. Türkiye geneli ile karşılaştırıldığında bölgedeki kayıtdışı istihdamın büyüklüğü de daha net ortaya çıkıyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın deprem raporu: Çocuk yaşta evlilik ve eğitimden uzaklaşma artabilir

Rapordaki şu vurgu da dikkat çekti:

“11 ili etkileyen deprem felaketinin başta kayıtdışı istihdam olmak üzere işgücü piyasaları üzerinde etkilerinin olması beklenmektedir”

Rapora göre alınan önlemler ise istihdam kaybını sınırlayabilir.