İşçiye tekme atan Yusuf Yerkel’e  Almanya akredite vermedi

Yayın tarihi: 12 Ocak 2022 Çarşamba 10:40 am - Güncelleme: 12 Ocak 2022 Çarşamba 10:40 am

Soma faciasında yerdeki madenciyi tekmeleyerek ‘iş göremezlik raporu’ alan dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müşaviri Yusuf Yerkel, Frankfurt’a ‘Ticari Ateşe’ olarak atandı. Almanya Yusuf Yerkel’e akredite vermezken basın da Yerkel’in atamasına tepki gösterdi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılında meydana gelen ve 301 emekçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan madenci katliamının ardından ilçeye giderek özel harekatçıların yere yatırdığı bir madenciyi tekmeleyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski müşaviri Yusuf Yerkel, Frankfurt Başkonsolosluğu’na Ticari Ataşe olarak atanmıştı. Yapılan atamanın ardından Almanya’da Yerkel’e tepkiler çığ gibi büyüdü.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel’in, aylık 6 bin euro maaş ve ek haklarla birlikte Frankfurt’a Ticaret Ataşesi atanması dünyanın gündeminde. Yerkel’in gizlice Frankfurt’a geldiği, yerleşme hazırlıklarına başladığı öğrenildi.

AVRUPA BASININDAN YUSUF YERKELE TEPKİ

Alman, Hollanda, İngiltere, Fransa, Belçika, Avusturya medyası konuya büyük ilgi göstererek, “Erdoğan’ın işçi tekmeleyen danışmanı Frankfurt’ta iş buldu” ya da “Tekme atan danışman Avrupa’ya tayin edildi” gibi başlıkları gazetelerinde kullandı. Sendikaların ve politikacıların tepkileri de haberlerde yer aldı.

İŞTE TAYİNİN PERDE ARKASI

Sözvcü’nün haberine göre işçiye tekme atan Yusuf Yerkel’in tayinine üç ay önce karar verildiği, Ticaret Bakanlığı’nın bu yöndeki önerisinin Dışişleri Bakanlığı tarafından uygun bulunduğu, ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından geçtiği öğrenildi.

Bu onayın ardından, Frankfurt’ta Ticaret Ataşesi olan Tansu Günendi, Ankara’ya çekildi. Deneyimli bir ekonomist olan Günendi’nin dönüş için 2 hafta süresinin kaldığı açıklandı.

ALMANYA AKREDİTE VERMEDİ

Yerkel, Frankfurt’ta yer bakarken, Almanlardan henüz akredite verilmediği, kendisinin de “vize istenmeyen pasaportla” Frankfurt’ta bulunduğu belirtildi. Akreditenin verilip verilmeyeceği ise bilinmiyor. Hizmet pasaportunun kullanılabilmesi için Türkiye’nin bunu hazırlaması, Almanya’nın da bunu onaylaması gerekiyor.

TÜRK TOPLUMU, SENDİKA VE PARTİLER TEPKİLİ

Almanya Türk Toplumu (TGD), “Böyle liyakatsız atamayı birçok sağduyu sahibi vicdanlı kurum, kuruluş ve insanlar gibi bizlerin de kabul etmesi ve sineye çekmesi mümkün değil” açıklaması yaptı.

Sosyal Demokrat Parti, “Hiç de hoş gelmedi. Atamayı hoş görmüyoruz” açıklaması yaptı.

Sol Parti’den Saadet Sönmez, “Yerde yatan savunmasız işçiyi tekmeleyen birinin Türkiye Başkonsolosluğu’nda Ticaret Ataşesi olmaması gerekir. Bu kişi, Hessen’deki Türk toplumunu temsil edemez” dedi.

 

İşçiye tekme atana ödül gibi atama