İşçilerin ek protokol talebi karşılanmadı! İzmir’de üç belediyenin işçileri iş bıraktı

Yayın tarihi: 11 Ağustos 2023 Cuma 3:37 pm - Güncelleme: 11 Ağustos 2023 Cuma 3:38 pm

İzmir’in Bayraklı, Bornova ve Buca’da belediye işçileri maaşlarına yönelik ek zam talep etti. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası ve belediyeler arasında ek protokol için anlaşma sağlanamaması sonrası işçiler, iş bıraktı.

İzmir’de Buca Belediyesi’nde çalışan işçiler 12 bin TL maaş aldıklarını belirterek, ek protokol ile yüzde 50 zam talebinde bulundu. Bornova Belediyesi’nde temmuz ayındaki zamla beraber en düşük işçi maaşı 16 bin 500 TL oldu. Bayraklı Belediyesi’nde ise en düşük işçi maaşı 12 bin 500 TL olarak belirlendi.

İşçiler, artan enflasyona ezilmemek için ek protokolle yüzde 30 zam daha talep etti. İşçilerin taleplerine yönelik harekete geçen Genel-İş Sendikası ile belediyeler arasında anlaşma sağlanamadı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)’na bağlı Genel-İş Sendikası’nın yaptığı açıklamada, “Bu kentin emekçileri olan bizler doğumdan ölüme kadar her türlü hizmetini yapıyoruz. Çöpünden parkına, fen işlerinden sosyal tesisine kadar çalışıyoruz. Ama geçinemiyoruz. Çarşıda, pazarda ve markette, her gün yapılan zamlar, hız kesmeden devam ediyor. İmzalanmış olan toplu iş sözleşmelerinin önemli bir kısmı ne yazık ki bu günün ekonomik şartlarını karşılamaktan uzak kalmıştır” ifadelerine yer verildi.

Merkezi idareye bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında en düşük ücretin 20 ila 22 bin TL seviyesinde olduğunu vurgulayan işçiler ise yaptıkları açıklamada şunları dile getirdi:

“Tüm işçilerin, emekçilerin ücretlerinde iyileştirme yapılması, artık kaçınılmazdır. Örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde Bayraklı Belediyesi emekçileri üyelerimiz için insanca yaşayacak bir ücret için talep ettiğimiz görüşmelere dönüş bekliyoruz. Bu maaş ile geçinemiyoruz kiramızı, faturalarımızı ödeyemiyoruz. Temel gıda ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Biran önce hiç zaman kaybetmeden insanca yaşayacak bir ücret için üyelerimizin kayıplarını giderecek tekliflerle masaya gelinmelidir”