İş cinayetlerinde yüzlerce emekçiyi kaybettik! “Her gün ‘en az’ 5 işçi”

Yayın tarihi: 7 Ocak 2023 Cumartesi 10:20 am - Güncelleme: 7 Ocak 2023 Cumartesi 10:20 am

İSİG Meclisi’nin hazırladığı rapora göre, 2022 yılında ‘en az’ bin 843 kişi, yıl boyunca her gün ‘en az’ 5 işçi yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2022 yılı boyunca yaşanan iş cinayetlerine ilişkin bir rapor hazırladı. Geçtiğimiz sene bin 843 emekçinin hayatını kaybettiği belirtirken, bu veri en az beş işçinin önlenebilir nedenlerden yaşamını yitirdiğini ortaya çıkardı.

İSİG Meclisi’nden yapılan açıklamada, AKP iktidarı döneminde yaşanan işçi ölümlerinin yanı sıra çalışma şartlarının güvencesizleştirilmesine yönelik uygulamalar da anımsatıldı.

İSİG Meclisi, Amasra’da hayatını kaybeden 41 madencinin tek tek fotoğraflarını paylaştı

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “AKP iktidara geleli 20 yılı geçti. Bu dönemde ‘Büyük Türkiye, Yeni Türkiye, Yerli ve Milli Ekonomi’ gibi birçok söylemle neoliberal işçi karşıtı politikalar hayata geçirildi. MÜSİAD, TÜSİAD, TİSK vb. patronların yüzü gülerken ücretler eridi, sendikal hareket ve genel anlamda emek hareketi zayıflatıldı, grevler yasaklandı, kentler rant alanı haline getirildi, doğa talan edildi ve binlerce işçi işyerlerinden eve geri dönemedi… Tuzla Tersaneleri, Davutpaşa/OSTİM, Soma, Torunlar, Ermenek, Covid, Silikozis, Asbest, Bartın ve niceleri… Sonuç ortada! Güvencesizliği bugünün proleter çalışma ve yaşam disiplini haline getiren AKP’nin iktidar yılları boyunca İş Cinayetlerinde 30 bin 546 işçi hayatını kaybetti”

Rapora göre en fazla iş cinayeti 189’la haziran ve ağustos aylarında gerçekleşti.

En çok iş cinayetinin gerçekleştiği işkolları ise yüzde 20 ile inşaat ve yol, yüzde 12 ile taşımacılık yüzde 10 ile tarım,orman iş kollarında yaşandı.

İş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımında ise yüzde 23’Ü trafik/servis kazası, yüzde 19’u ezilme, göçük, yüzde 16’ı yüksekten düşme olarak görüldü.

2022 yılında 14 ve yaş altı 27, 15-17 yaş aralığında 37 çocuk işçi yaşamını yitirdi.

AKP’nin emeklilik düzenlemesi ve güvencesizlik nedeniyle çalışmak zorunda olan 65 yaş üstü 99 işçi yaşamını yitirdi.

2022’de 90 mülteci işçi yaşamını yitirdi. Ölen mültecilerin yüzde 43’ü Suriyeli ve yüzde 22’si Afganistan uyruklu. Mülteci işçiler toplam 16 ülkeden gelen işçilerdi.

Batman’da iş cinayeti! Elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti