İran’dan uranyum kararı: Nükleer anlaşmanın en ciddi ihlali

Yayın tarihi: 4 Ocak 2021 Pazartesi 3:31 pm - Güncelleme: 4 Ocak 2021 Pazartesi 3:32 pm

İran, Fordo’daki nükleer tesisinde yeniden yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirmeye başladığını açıkladı. Tahran’ın bu kararı, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın en ciddi ihlali anlamına geliyor.

BBC Türkçe’nin AFP’den aktardığına göre, İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirilmesine bu sabah başlandığını duyurdu.

Fordo’da yeraltındaki nükleer tesis, Kum kenti yakınlarında bulunuyor. Zenginleştirilmiş uranyum, nükleer yakıtın yanı sıra nükleer silah yapımında da kullanılabiliyor.

İranlı bilim insanı Muhsin Fahrizade’ye düzenlenen suikastın ardından Meclis’e getirilip onaylanan yasa, İran Atom Enerjisi Kurumunun uranyumu yüzde 20 zenginleştirmeye başlamasını ve düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmasını zorunlu kılıyor.

Nükleer anlaşma ise İran’a uranyumu en fazla yüzde 3.67 zenginleştirebilme izni veriyordu. ABD’nin yaptırımlarına karşı anlaşmadaki taahhütlerini durduran İran zenginleştirilmiş uranyum seviyesini yüzde 4.5 oranında tutuyordu. (BBC TÜRKÇE)