İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss oldu

Yayın tarihi: 5 Eylül 2022 Pazartesi 2:41 pm - Güncelleme: 5 Eylül 2022 Pazartesi 3:02 pm

İngiltere’de Dışişleri Bakanı Liz Truss ile eski Maliye Bakanı Rishi Sunak arasındaki Muhafazakar Parti liderliği yarışının kazananı Liz Truss oldu.

İngiltere’de Başbakan Boris Johson’ın istifasının ardından başlayan ‘liderlik yarışı’ bugün sonlandı. Dışişleri Bakanı Liz Truss ile eski Maliye Bakanı Rishi Sunak arasındaki çekişmeli yarışı Liz Truss kazandı. Oylama sonuçlarına göre Liz Truss 81 bin 326 oy, Rishi Sunak ise 60 bin 399 oy aldı.

Truss, salı günü Kraliçe Elizabeth ile görüşmek için İskoçya’ya gidecek. Kraliçe, ülkenin yeni başbakanından hükümeti kurmasını isteyecek.

Johnson, 7 Temmuz’da Muhafazakâr Parti liderliğinden istifa etmişti. Muhafazakar Parti liderliği için 20 Temmuz’da yapılan ilk oylamada Sunak ve Truss ilk iki sırayı almıştı. Muhafazakar Parti lideri ve yeni başbakanı belirlemek için yapılan parti içi oy kullanma işlemleri, siber saldırı tehlikesi nedeniyle daha önce ertelenmişti.

LİZ TRUSS KİMDİR?

Başbakan Johnson yönetiminde Dışişleri Bakanı olarak Mary Elizabeth Truss 26 Temmuz 1975 tarihinde doğdu. 2019’da Kadın ve Eşitlik Bakanı olarak görev yapan İngiliz Muhafazakar Parti’li siyasetçi, 2021’de Dışişleri Bakanı olarak atandı. Başbakan David Cameron, Theresa May ve Boris Johnson altında çeşitli kabine görevlerinde bulundu. Truss, 5 Eylül 2022’de Muhafazakar Parti liderlik seçimini rakibi Rishi Sunak’ı yenerek kazandı. 6 Eylül’de Başbakan olacak ve bu pozisyonda görev yapan üçüncü kadın olacak.

Truss, 2014 kabine değişikliğinde Cameron tarafından Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanı olarak Bakanlar Kurulu’na atanmadan önce, 2012-2014 yılları arasında Çocuk Bakımı ve Eğitimden Sorumlu Devlet Parlamenter Müsteşarı olarak görev yaptı. İngiltere’nin 2016 referandumunda Avrupa Birliği’nde kalması için İngiltere’nin Avrupa’da Daha Güçlü kampanyasının destekçisi olmasına rağmen, sonuçtan sonra Brexit’i destekledi. Cameron Temmuz 2016’da istifa ettikten sonra Truss, Mayıs ayına kadar Adalet Bakanı ve Lord Şansölyesi olarak atandı ve ofisin bin yıllık tarihinde ilk kadın Lord Şansölyesi oldu.