İmzalar sahte çıktı, Maslak’ın ünlü projesi ‘Mashattan’ iptal edildi

Yayın tarihi: 26 Haziran 2023 Pazartesi 12:28 pm - Güncelleme: 26 Haziran 2023 Pazartesi 12:29 pm

Mahkeme, Taşyapı İnşaat’ın 2005’te temeli atılan 600 milyon dolarlık Mashattan Projesi’nde ‘sahte iskân belgesi’ hazırlandığı gerekçesiyle açılan davayı karara bağladı. Projenin yapı denetim ve iskân belgeleri iptal edildi.

Şişli Belediyesi yetkililerinin sahte iskan belgesi hazırladığı 10 kulelik ünlü Mashattan Projesi’ne yönelik açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, iş insanı Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taşyapı tarafından inşa edilen 2 bin 200 konutlu projenin yapı denetim ve iskân belgelerinin iptal edilmesine hükmetti. T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre kararla, Mashattan için yeniden iskân süreci başlayacak. İskân alınamazsa binaların imar kanununa aykırılıktan yıkımı gündeme gelebilecek.

İş insanı Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taşyapı tarafından 2005 yılında temeli atılan Mashattan Projesi, 33 katlı 10 kuleden oluşuyor. 2 bin 200 konutun bulunduğu proje için 2014 yılında Şişli Belediyesi’nde dönemin yetkililerince 10 adet sahte iskan belgesi hazırlandığı iddiaları gündeme gelmişti.

Dev projede sahte iskân skandalı

İKİ BELEDİYE GÖREVLİSİ HAKKINDA DAVA AÇILMIŞTI

Eski CHP Meclis üyesi Hüseyin Sağ ve beraberinde birkaç vatandaşın Mashattan konutlarıyla ilgili “yapı kullanma izin-iskân belgesi” hakkında yaptıkları suç duyurusunun ardından konu yargıya taşınmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Şişli Belediye Başkanlığı İmar Komisyonu Başkanı Cemil Vasken Barın ve Faruk Akar hakkında “Kamu Görevlisinin Resmi Belgede Sahteciliği” suçundan iddianame hazırlanması üzerine bu iki görevli hakkında dava açılmıştı.

İMZALAR SAHTE ÇIKMIŞTI

İddianamede söz konusu iskân belgelerinin Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nca incelendiği belirtilerek iskândaki Barın ve Akar’a ait imzalarının kendilerine ait olduğu, diğer imzaların diğer yetkililere ait olmadığı vurgulanmıştı.

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Cemil Vasken Barın’ın “suça karşı kastının olmadığı” gerekçesiyle beraatine, Faruk Akar’ın resmi belgede “görevi kötüye kullanma” suçundan 6 ay hapis cezası vererek, iyi hali göz önünde bulundurup hapis cezası 5 aya indirilip hükmün açıklanması geri bırakmıştı.

KARAR VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI RAPORU

Şişli Belediyesi yetkilileri ile ilgili yargı süreci devam ederken projenin yapı denetim firması da, yapı kullanma izin ve iskan belgelerinin iptali için yargıya başvurdu. Başvuruyu karara bağlayan İstanbul 5. İdare Mahkemesi, yapı kullanma izin ve iskan belgelerinin iptaline hükmetti.

Mahkeme kararında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği’nin 10 ayrı yapıya ilişkin düzenlediği 3 Mart 2020 tarihli raporuna dikkat çekildi. Kararda, Mülkiye Müfettişliği tarafından hazırlanan raporda, belgelerdik imzaların bir kısmının sahte olduğunun tespit edildiği ve ilgililer hakkında yargı sürecinin devam ettiği vurgulandı.

Bu arada sahte belgelerin, kullanımı zorunlu olduğu halde mekansal aldres sistemine kaydedilmediği, tek bir nüshasının bulunduğu onun da yıllar sonra Taşyapı firmasından çıktığı da tespit edildi. (T24)

İstanbul’da 17 yaşındaki çocuk sokak ortasında tabancayla öldürüldü