IMF’den Türkiye’ye ‘enflasyon’ tavsiyesi

Yayın tarihi: 5 Kasım 2022 Cumartesi 12:45 pm - Güncelleme: 5 Kasım 2022 Cumartesi 12:45 pm

Türkiye’yi ziyaret eden IMF heyeti, enflasyonla mücadele için faiz artışı tavsiyesi verdi. Heyet kur korumalı mevduatın aşamalı olarak kaldırılması gerektiğini ifade etti.

IMF heyeti, ana sözleşmesinin 4. maddesi gereğince hazırlayacağı yıllık ‘konsültasyon raporu’ için Türkiye’deki görüşmelerini tamamladı ve ön bulguları yayımladı.

Heyetin yaptığı değerlendirmede yüksek enflasyon ve yükselen mali riskler dikkate alındığında sıkı maliye politikasının yardımcı olacağı ifade edildi. IMF, bu politikaların tutunması durumunda kur korumalı mevduat da dahil olmak üzere makro ihtiyati ve düzenleyici tedbirlerin aşama aşama uygulamadan kaldırılması gerektiğini, böylelikle devletin finansal piyasalar ve kredi dağılımında daha sınırlı bir rol oynayabileceğini belirtti.

IMF’den yapılan açıklamada IMF heyetinin Ankara ve İstanbul’da 16-22 Ekim tarihleri arasında kamu ve özel sektörden farklı kesimlerle temaslarda bulunduğu açıklandı. Önümüzdeki haftalarda değerlendirme raporunun hazırlanacağı ve Ocak 2023’te İcra Direktörleri Kurulu tarafından raporun değerlendirilmesinin planlandığı belirtildi.

Yunanistan Başbakanı’ndan Saray’a ‘yüzde 85 enflasyon’ göndermesi