Kılıçdaroğlu ilk turda çekilmeyi düşündü mü? İmambakır Üküş o gece yaşananları anlattı

Yayın tarihi: 7 Kasım 2023 Salı 2:20 pm - Güncelleme: 7 Kasım 2023 Salı 3:28 pm

CHP’nin Büyük Kurultay’ı gecesi Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimden çekilme kararı aldığı fakat yanındaki kurmaylar tarafından vazgeçirildiği iddiaları sonrasında Kılıçdaroğlu’nun yanında bulunan İmambakır Üküş o anlarda neler yaşandığını TELE1’e anlattı. Üküş tartışamaların yaşandığı anda “Siz bu yola tek başına çıkmadınız tek başınıza karar veremezsiniz dedim” ifadelerini kullandı. Ayrıca Üküş ‘Kılıçdaroğlu Özel’in elini neden kaldırmadı’ sorusuna da cevap verdi.

CHP’nin Büyük Kurultayı’ndaki ilk tur oylamada geride kalan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikinci tur oylama öncesi yarıştan çekileceği fakat etrafındaki isimlerin engel olduğu söylenmişti. Bir cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde Kılıçdaroğlu’nun yanında yer alan İmambakır Üküş’ün, Kılıçdaroğlu’na “Hayır hayır hayır, izin vermiyorum çekilmenize…” dediği görülüyor.

TELE1’E ANLATTI

Yaşananlar sonrası İmambakır Üküş TELE1’de Ülkü Çoban’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk olarak o gece yaşananları anlattı.

Üküş açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

Özgür Özel: Kemal Bey elimi kaldırmak istedi etrafındakiler engelledi

Yayında gösterilen video tartışma sürecinin çok küçük bir bölümünü yansıtıyor. Çünkü öncesi var sonrası var… Bunu yapanlar Kılıçdaroğlu ve bana karşı yürütülen itibar suikastı için yaptı. Biz başından beri Kılıçdaroğlu’nun yanında durduk. Halbuki herkes için söylüyorum. O görüntülerin tamamını izledikleri zaman benim Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile tartışmadığımı yüzümün karşımdaki insanlar dönük olduğunu. Silik ve kısık bir şekilde bile olsa söylediğim şey şu “Bugüne kadar zaten sizin yalanlarınızla geldik hep yalan söylediniz. Hem genel seçim kaybetmemize neden oldunuz hem de kurultayı kaybetmemize neden oldunuz onun için biz onlara söyledik.

Benim Kılıçdaroğlu’na karşı bir saygısızlık yapmam düşünülemez. Bırakın destek vermeyi Kılıçdaroğlu için canını vermeye hazır bir grup insandan biriyim bütün operasyonda o hançerlemelerin tamamına ihanetlerin tamamına karşı mücadele eden ve bunun başın çeken insanların bir tanesiyim. Benin yıpratarak sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu yıpratmak için benim üzerinden vuruyorlar.

Birinci tur bitti seçim sonuçları ortaya çıktı herkes ne olacak diye bakıyor. Biz değerlendirme yaptık ve devam etmek gerektiğini hangi ilden eksik almışız nereden ne olmuş bizim arkadaşlarımızdan oy vermeyen var mı diye devam etmek istedik. Bu arada salonda Kılıçdaroğlu çekildi diye bir açıklama yapıldı ve bir motivasyon düştü.

KILIÇDAROĞLU ÇEKİLMEYİ DÜŞÜNDÜ MÜ?

Ülkü Çoban’ın ‘Kemal Kılıçdaroğlu çekilmeyi düşündü mü? Özgür Özel’in elini kaldırmayı düşündü mü? sorusu sonrası Üküş şu ifadeleri kullandı:

Hayır. Olay şöyle… O değerlendirme yapıyoruz dediğim süreçte arkadaşlarla konuştuğumuz sırada hem MYK üyeleri hem Belediye başkanları üzerinden bir görüşme trafiği yürütülüyor. Gördüğünüz salondaki görüntü benim konuşmamdan sonra. Bu konuşmadan önce salon tıklım tıklımdı kimin olduğunu bilmediğimiz için ilk tartışmada Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu da vardı. Sonra sayın Ekrem İmamoğlu bağrışmalar yükselince biz sizi yalnız bırakalım dediler ve Özel ile beraber dışarı çıktılar. Biz görüşmeye devam ettik. Ben kitleye herkesten bizi yalnız bırakmasını istedim. Orada Özgür Özel’e destek verenler olduğu ve tartışmanın büyümemesi için herkesi dışarı davet ettim.

Kılıçdaroğlu’na ‘çekilemezsin’ baskısının görüntüleri paylaşıldı

Benim Genel başkanla konuşmamın özü şu. Siz bu yola tek başınıza çıkmadınız genel başkanlık adaylığınız kendiniz koymadınız. Sizi biz adaylaştırdık bu imzaları toplayan arkadaşlar beni, temsilci olarak oraya gönderdiler. Ben Kemal bey’in olduğu yer çok kalabalıktı benim oraya gelmem için oradaki yöneticiler il başkanları diğer kurultay delegesi arkadaşlar geçmem mümkün değildi. Herkes beni oraya aldı Kılıçdaroğlu elini tuttu diyorlar ya. Kemal bey düşmeyim diye elimi tuttu. Benim orada söylediğim “Siz bu yola tek başına çıkmadınız tek başınıza karar veremezsiniz. Biz sizinle mücadele içinde olan arkadaşlar olarak biz çekilmenizi istemiyoruz. Biz devam edeceğiz mücadele edeceğiz kaybedeceğiz kazanacağız” dedim.

KEMAL BEY’İN FİKRİNİ DEPREMZEDE DEĞİŞTİRDİ

Burada ikinci itiraz şuraya. Belediye başkanları kendi aralarında toplanıyorlar Kemal Bey’in çekilmesi konusunda uzlaşıyorlar. Madem uzlaştınız o zaman oylamayı niye başlatıyorsunuz. Kemal Bey salona geldiğinde oylamanın büyük bölümü bitmişti. Biz kendi arkadaşlarımıza çekilmiyoruz diye söyledik. Kemal Bey geldiğinde bu tartışma oldu. Peki Kemal Bey’in fikrini değiştiren ne oldu? hiçbirimizin söylediği etkilemedi. Sayın Kemal Bey’in kararını etkileyen Malatya’dan gelen bir depremzede oldu. Depremzede vatandaş muhtarmış aynı zamanda o çıktı dedi ki ben senin için hem seçimlerde hem Kurultay’da çoluk çocuğumun nafakasını harcadım. Ben senin çekilmeni istemiyorum izin vermiyorum. Eğer çekilirsen çoluk çocuğumun hakkını sana helal etmiyorum. Eğer çekilersen ben sana kendi hakkımı da sana helal etmiyorum bir de ağlayarak konuştu ve genel başkan onun elini zaten iş işten geçmiş beni beklememişler zaten oylama bitmek üzereymiş  dedi ve gidip oyumu kullanacağım dedi.

“DANIŞMANI DEĞİLİM”

Bugün değişimci olan eski MYK üyeleri sürekli aynı yalanı söylüyorlar. Ben hiçbir zaman Kemal Bey’in danışmanı olmadım.  Ben 2009 sürecinden beri birlikte mücadele ediyoruz ona destek veriyorum. Onun yürüdüğü yola katkı vermeye çalışıyorum.

Bizeler toplumsal mücadeleden gelen insanlarız. 2015 önseçimle ilgili tüm kampanyayı yürüten bendim. Kemal Bey’e oy vermeyen delegelerde beni çağırdı. Herkesin talebi şu iki genel başkan söz verdi. Her yerde ön seçim yapacağız. Yarından itibaren ben tüm Türkiye’de toplantıları yapacağım. Verilmiş bir söz var her yerde yargı denetiminde hakim huzurunda bütün üyelerle ön seçim yapılmalı bu ön seçim kampany8asını başlatıyoruz. Bütün CHP üyelerinin de bizim ön seçimle ilgili yürüteceğimiz çalışmaya destek olmasını istiyoruz. Öncelikle de Sayın Özgür Özel’in destek olmasını istiyoruz çünkü konuşmasının büyük bölümü ön seçim üzerineydi. Her yere sandığı getirin.

ÜKÜŞ CHP ÜYESİ Mİ?

Ben aslında Aziz Nesin’in Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz durumundayım. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’ne üyeyim CHP’ye üye olan bir insan ancak istifa ederse ya da ihraç edilirse düşer. Demokrasiden bahsediyor ya arkadaşlar. Şu anda değişimci olan eski genel merkez yöneticileri iletişim bilgilerim eksik diye benim üyeliğimi askıya almış durumundalar. Bunu daha önce söylemedim çünkü kendimle ilgili kişisel bir talebim yok.

Keşke daha hızlı müdahale etme şansımız olsaydı keşke daha hızlı örgütlenebilseydik. Bizi her zaman olduğu gibi sayın Kemal Bey’in yanındaki heyet yanılttı. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na verilen oy çekilmiş bir adaya verilmiş oy çünkü bütün salon Kılıçdaroğlu çekildiğini sanıyordu. Değişti denmesine rağmen değişen aday olmayan bir insan verilen 536 oy var. Dolayısıyla çekilmiş bir Kılıçdaroğlu karşısında eğer gerçekten örgütün vicdanı Özgür Özel’i tercih etseydi 1000’i aşardı. Çünkü örgüt bütün itiraz ve eleştirilere rağmen, hiçbir şekilde Özgür Özel’den yana bir tavrı olamadı. Çok basit ir şey söylüyorum İmamoğlu’nun İBB’nin kamu kaynaklarını Özgür Özel’in arkasından çekin aday olarak bile salona gelemezdi. Şöyle bir pişmanlığım var böyle bir operasyonun yapılacağını görmeliydik ve ilk andan itibaren bunu önceleyecek bir tavrı yapabilirdik yapamadık bu konuda üzgünüm.  Parti Meclisi seçiminde gereği yapıldı Kılıçdaroğlu liste çıkarsaydı Sayın Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler Parti Meclisi’nde çoğunluk olurdu.

KILIÇDAROĞLU ÖZEL’İN ELİNİ NEDEN KALDIRMADI?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun moralinin yerinde olduğunu söyleyen İmambakır Üküş yerel seçimlerde elinden geleni de yapacağını söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu Özgür Özel’in elini neden kaldırmadığı sorusuna ise Üküş ‘Bu sorunun cevabını elini kaldırma fırsatı yaratmayanlar vermeli’ dedi.