İmam hatipliler, imam hatipleri tercih etmedi

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2021 Salı 7:37 am - Güncelleme: 27 Temmuz 2021 Salı 7:37 am

BirGün gazetesi, LGS sonuçlarını inceledi. Sonuçlara göre, İmam hatip ortaokulundan mezun olan öğrencilerin yüzde 47’si lisede imam hatipleri tercih etmedi. Öğrenciler bunun yerine fen liselerini tercih etti.

LGS sonuçları açıklandı. Sınava giren öğrencilerin yalnızca yüzde 34’ü sınavla öğrenci alan okullara yönelik tercih yaptı. İmam hatip ortaokulundan mezun öğrencilerin yüzde 47’si, ortaöğretim yaşamına imam hatipte devam etmek istemedi. MEB’in yayımladığı sonuç raporuna göre, öğrenciler her yıl olduğu gibi 2021 yılında da ağırlıklı olarak Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerini tercih etti. Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinin kontenjanları tamamıyla dolarken tercih sisteminin seçmeyi zorunlu kılması sonucu Anadolu imam hatip liselerinin kontenjanları yüzde 98, meslek liselerinin kontenjanları ise yüzde 77 oranında doldu. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan liselerin kontenjanlarının doluluk oranı da yüzde 95 ile ifade edildi.

“YÜZDE 13’TE KALDI”

MEB’in yayımladığı verilere göre, sınavla öğrenci alan okullara yerleşen öğrencilerin yüzde 41,7’si ilk tercihine fen lisesi yazdı. İlk tercihine yerleşen ve Anadolu lisesini tercih eden öğrencilerin oranı ise kayıtlara yüzde 30 olarak yansıdı. İlk tercihi olan imam hatip lisesine yerleşen öğrencilerin oranı ise yüzde 13’te kaldı. İmam hatip ortaokulu öğrencilerinin tercihlerine yönelik veriler de dikkat çekti. İmam hatip ortaokulu mezunu olarak LGS’ye giren öğrencilerin yüzde 47’si, ortaöğretim hayatına imam hatip lisesinde devam etmek istemedi. Buna göre, imam hatip ortaokulundan liseye geçen öğrencilerin yüzde 7’si Anadolu, yüzde 9’u fen, yüzde 16’sı meslek, yüzde 8’i ise sosyal bilimler liselerini seçti. Raporda dikkat çeken bir diğer veri ise yerel yerleştirme sonuçlarına yönelik veri oldu. Sınavsız liselere yerleşen öğrencilerin yüzde 50’si ilk tercih ettiği okula yerleşemedi. İlk tercihine yerleşen öğrencilerin oranı yüzde 50 olurken öğrencilerin yüzde 25’i iki, yüzde 16’sı üç, yüzde 6’sı dört, yüzde 2’si ise beşinci tercihi olan okula yerleşti.