İmam hatipli öğrenciler de İmam hatip lisesini tercih etmedi

Yayın tarihi: 23 Temmuz 2019 Salı 7:11 am - Güncelleme: 23 Temmuz 2019 Salı 7:11 am

LGS sonucuna göre 10 imam hatipli ortaokul öğrencisinden dördü imam hatip lisesine gitmek istemedi. LGS sonuçlarının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’ın yayımladığı analiz, öğrencilerin ilk üç tercihlerindeki yığılmanın fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinde olduğunu ortaya çıkardı.

LGS sonuçlarını değerlendiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eğitim danışmanı Ali Taştan, “İmam hatip ortaokulu öğrencileri de ilk sırada imam hatip liselerini tercih etmiyor. AKP ne kadar zorlasa dişliler o kadar tersine işliyor” dedi.

YÜZDE 95 YERLEŞTİ

Cumhuriyet gazetesinden Figen Atalay’ın haberine göre, Ülke genelinde öğrencilerin yüzde 95.49’unun yerleştiğine dikkat çeken Taştan, şu yorumu yaptı:

“Öğrencilerin yüzde 95’inden fazlasının yerleşmiş olmasını olumlu buluyorum. Sınavla öğrenci alan liselerin türlerine göre kontenjan dağılımının dengesiz olduğu ortadadır. Lise sayılarına kontenjanları oranladığımızda imam hatip liselerinin kontenjanlarının yüksek olduğu görülüyor.

AKP’nin iki yüzlülüğü! Halka İmam Hatip, toruna Fransız okul

MEB’in yayımladığı analiz, öğrencilerin ilk üç tercihlerindeki yığılmanın fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinde olduğunu ortaya çıkarmış durumda. İmam hatip ve mesleki teknik liseler tercihte son sıraya itilmiş durumda. Yani öğrenciler imam hatip ve meslek liselerine gitmek istememiş. Ancak aynı lise türünden en fazla 3 tercih yapabileceği için 4 ve 5. tercihlerine imam hatip ya da meslek lisesi yazmak zorunda kalmış.

90’DA 70 SORU MANİDAR

Eğitime siyaset karıştığı sürece sonuç bundan öteye gidemiyor.
Sınavla öğrenci alan okullara giren ilk yüzde 10’luk dilimde olan öğrencilerin bile 90 sorudan ortalama 70.22 doğru soru yapması manidardır. En iyi öğrencilerimizin durumu bu ise, sınavsız okullara giren öğrencilerin doğru soru yapma oranının çok aşağılarda kaldığını görmek gerekiyor.”

10’UNDAN DÖRDÜ İSTEMEDİ

Ayrıca imam hatip ortaokulu öğrencilerinin yüzde 38.1’inin imam hatip liselerine yerleşmediğini görüyoruz. 10 imam hatip ortaokulu öğrencisinden 4’ü imam hatip lisesine gitmek istememiş ya da gidememiş. Sınavla öğrenci alan okulların tercih sıralamasına baktığımızda imam hatip ortaokulu öğrencilerinin de ilk sıralarda imam hatip liselerini tercih etmediğini görüyoruz.

AKP ne kadar zorlarsa o kadar dişliler tersine işliyor. Siyasi amaçların bir kenara bırakılması gerekiyor. Eğitime siyaset karıştığı sürece sonuç bundan öteye gidemiyor.

ÇALIŞTAY RAPORU VAHİM DURUMU ORTAYA KOYMUŞTU

Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği, “Eğitimin Niteliğini Geliştirme Çalıştayı”nın sonuç raporu, imam hatip okullarındaki vahim tabloyu bir kez daha gözler önüne sermişti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm teşviklerine karşın öğrenci bulmakta zorlanan imam hatiplerdeki mevcut öğrenciler arasında da devamsızlığının ve okul terkinin fazla olduğu belirtildi. Bunu önlemek için “Yerleştirmeler öğrenci ve velilerin isteği doğrultusunda yapılmalı” önerisinde bulunulmuştu.

İmam Hatip Okulu tercih edilmiyor