İlhan Cihaner’den yargı eliyle Van’a atanan kayyuma tepki: Siyasi pusu

Yayın tarihi: 2 Nisan 2024 Salı 3:18 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2024 Salı 3:18 pm

Eski CHP Milletvekili ve eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini yüzde 55’le kazanan Abdullah Zeydan‘ın seçilme hakkının elinden alınmasına tepki gösterdi. Cihaner, yargı eliyle atanan kayyuma tepki göstererek “Seçmen iradesine ağır bir darbe vurulmuştur” dedi.

Türkiye’de yerel seçimler geride kalırken AKP iktidarı Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkını yargı yoluyla elinden aldı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi YSK tarafından kararlaştırıldı. Yargı eliyle atanan kayyuma tepki gösteren eski CHP Milletvekili ve eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner yaşananları ‘Siyasi pusu’ olarak nitelendirdi. Cihaner ‘Seçmen iradesine darbe vurulmuştur’ diyerek, “Bu yöntem memnu haklarını alarak seçilen milletvekillerinin, belediye başkanlarının ve devlet memurlarının hukuki güvenliğini de ortadan kaldıracak bir yolu açacaktır” dedi.

Van’da halk iradesine gasp! Abdullah Zeydan’ın mazbatası AKP’li adaya verilecek

Cihaner’in açıklamaları şöyle:

“Abdullah Zeydan’ın kesinleşen “memnu hakların iadesi” kararının kaldırılmasında izlenen yol hukuk dışıdır. Ancak daha vahimi bu sürecin seçim öncesinde sinsice yürütülerek siyasi bir pusu kurulmasıdır. Utanç verici seçmen taşıma olayı ile birlikte yerel seçimlere ve seçmen iradesine ağır bir darbe vurulmuştur.
Bu yöntem memnu haklarını alarak seçilen milletvekillerinin, belediye başkanlarının ve devlet memurlarının hukuki güvenliğini de ortadan kaldıracak bir yolu açacaktır.
YSK’nın ve tüm siyasi partilerin bu siyasi gasp olayına engel olması gerekir.
Başta AKP’li siyasilerin ve AKP’ye oy veren yurttaşların bu uygulamaya karşı çıkmaları, sandıkta açık ara kaybettikleri belediye başkanlığının ayak oyunları ile elde edilmesi utancını reddetmeleri gerekir.”

Kaynak: TELE1